Izpis naslova skladbe Yamaha RX-V363

krip

Pripravnik
16. jul 2014
78
0
6
Zanima me predvsem ena stvar in sicer, do pred kratkim mi je na omenjenem ojačevalcu Yamaha RX-V 363 izpisdalo naslov skladbe in izvajalca, ko sem naprimer poslušal radio postajo sepravi fm frekvenco, sedaj pa tega ni več..
bonk.gif

Nastavitve na komponenti so ostale vse enake..
Od česa je sploh to odvisno če prikazuje oz. ne...
sprasujem se.gif

Vem da ima to funkcijo sepravi RDS in podfunkcijo info oz. radiotext., ker mi je to že delalo..
Hvala za odgovore..
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Si šur da nisi ti tega ojačevalca nazadnje vklopil nekje sredi 90's?
smile-1.gif
takrat je še bil dovoljen text preko RDS signala...

krip

Pripravnik
16. jul 2014
78
0
6
Ne pred mesecem dni je še to vedno delealo, lahko tudi povem da na Radio 1, deluje tudi pri novejših avtih oz. avtoradijih...

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Preko česa pa misliš, da ti danes radijske postaje pošiljajo izvajalca in naslov komada itd.?

krip

Pripravnik
16. jul 2014
78
0
6
Čaki mal a ti mi dejansko ner verjameš al kaj..
Astra J 2010 izpisuje komade in to vsekega plus ko so poročila ali cestne info napiše text...

Astra J 2010-http://shrani.si/f/1P/CJ/1NeaTnFR/zajeta-slika.png
Honda HRV 2017-https://www.youtube.com/watch?v=ktje7mWMbvc

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Skoraj vsak radio zna prikazati RDS tekst... ampak slovenske radijske postaje so pred leti zaradi nekega pravila nehale oddajati te informacije. Od takrat naprej so pošiljali samo ime radijske postaje. Lahko pa, da se je pred kratkim na tem področju spet kaj spremenilo... že dolgo ne poslušam več radia v avtu (razen včasih val202, ki še vedno pošilja samo ime postaje).

krip

Pripravnik
16. jul 2014
78
0
6
Ja vem za rds rext, sej pravim do pred kratkim mi je na receiverju še izpisovali, sem pa kolega klicu, na avtoradiu mu izpisuje ime oz. izvajalca skladbe, no vsaj zjutraj je še..

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Radio 1 pa sigurno še kak sigurno oddaja, ker mi v avtu prikazuje. Je pa res, da morem pri mojem pritisnit dve tipki, da pridem do te infomacije, tako da ne vem točno kdaj je in kdaj ni. Včasih pogledam, če me zanima, kater komad je. Pri drugem avtu pri bajti pa prikazuje stalno in mislim, da je to že od začetka (2-3 leta). Prej pa nikoli nisem bil pozoren na to.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Zdaj mešate dve zadevi: eno je prikaz imena radijske postaje, ki je osnovna funkcija RDS-a in jo podpira vsak radio, ki podpira RDS. Pred leti so naše radijske postaje to veselo izkoriščale za oglaševanje in še kup stvari, potem pa prišla regulativa, ki je to prepovedala in zdaj MORA biti prikazano ime radijske postaje.

Drugo pa je "radio tekst", torej dodatne informacije, ki se dobijo ali z pritiskom na nek gumb (tam kjer gre za enovrstini ali manjši displej), ali pa se izpišejo poleg imena postaje (kjer je dovolj prostora in je tako urejeno).

Te informacije vsebuje tisto, kar radijska želi, saj kakor vem ni predpisana vsebina. Meni zadeva dela tako doma na receiverju (nek starejši Denon), kot v avtu (Škoda Amundsen). Večina postaj prikazuje naslov in izvajalca skladbe, nekatere pa recimo samo naslov radijske postaje, telefonsko številko ali kaj podobnega (kot recimo pri nas Val 202).

Kakor sem gledal, zadevo oddaja velika večina radijskih postaj pri nas.

Opazil sem tudi da marsikdo to na radiu to funkcijo ima, a ne ve zanjo (sploh če je treba še kaj dodatno pritisniti).