Izpis iz zemljiške knjige - stavba

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Imam rahlo težavo, možnosti sta dve. Ali sem sam butelj
grims-1.gif
.
Na eprostor dobim katastrsko občino in številko nepremičnine (recimo 14). Grem v e-zemljiško knjigo, izberem Način vnosa nepremičnine Po ID znaku, Tip nepremičnine Stavba, vpišem KO in št. stavbe in dobim nazaj EZK.1400 - Nepremičnina ne obstaja.
Kaj delam narobe?
confused-1.gif
A je treba pri št. stavbe vpisat še kaj zraven, ne samo 14?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, po parceli bo potrebno iskati, zadeva z registrom stavb še ni usklajena.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Kako torej? Najdem parcelo (jo imam) in potem kaj? Ker parcelo mi normalno izpiše iz ZK.

I

Izbrisan uporabnik #488

Lastnik parcele je lastnik hiše
smile-1.gif

Razen če je objket v etažni lastnini, potem iščeš po delih stavbe, tam pa z.k. deluje.

Če rabiš pomoč, povej.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Mah, saj glede lastnika itd. ni panike. Vemo, da smo mi
smile-1.gif
.
Potrebujem zgolj normalen izpis iz ZK za to stavbo (ni etažna lastnina, temveč samostojna hiša) in lastnik je isti kot parcele na kateri stoji. Kako potem pridem do tega?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik Gal pravi:
Črnogradnja?
evil.gif
confused-1.gif

Še enkrat: vse je LEGALNO, lastništvo poštimano, rabim zgolj izpis iz ZK. In do tega NE morem prit. Samo to. Očitno (glede na zgornje besede) je problem v nekih povezavah med bazami podatkov.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
To kar ti želiš res ne deluje.

Dobiš pa vsaj podatek o tlorisu hiše in površini in namembnosti parcele (dvorišče, vrt, sadovnjak,...) na Sestavljenem izpisu za parcelo iz zemljiške knjige in zemljiškega katastra (četrta alinea pri izbiri).

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Hvala, tu je zgolj izpis kvadrature hiše. Kje pa lahko potem dobim izpis za stavbo?

Zakaj potrebujem ta izpis? Rabim preverit pod kaj je klasificirana stavba. Morala bi biti kot stanovanjska hiša, da ni slučajno kot kakšen poslovni prostor, itd.... Bodoči.davki.press Da zadevo pravočano pravilno uredimo, če je potreba.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Torej lahko to jemljem kot zveličavno? In mi ni treba tega preverjat na treh različnih zadevah?

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hvala, tu je zgolj izpis kvadrature hiše. Kje pa lahko potem dobim izpis za stavbo?

Zakaj potrebujem ta izpis? Rabim preverit pod kaj je klasificirana stavba. Morala bi biti kot stanovanjska hiša, da ni slučajno kot kakšen poslovni prostor, itd.... Bodoči.davki.press Da zadevo pravočano pravilno uredimo, če je potreba.

Pojdi tja, kjer si že bil:

http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl

na desni strani imaš zeleno puščico navzdol in jo klikni (pri stavbi, ne pri parceli) in ti med drugim napiše namembnost. Če želiš še več, pojdi nižje, in klikni na seznam delov stavbe.

Ste me že prehiteli.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Ok, hvala vsem. Tisto sem že videl, ampak sem rekel, da naredim še double check, da ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj. Je pa na GURS-u vse ok, čeprav mi ni jasno, kaj so mi starši nekaj težili, da je označeno kot poslovni prostor v tistem obvestilu, katerega so prejeli. Bom pregledal še tisto, da vidim ali je bilo popravljeno ali je še kakšna dodatna stavba noter zarisana
grin1.gif
.
Toliko o evidencah in vsem in na podlagi tega bodo usekali davek
aplauz.gif
. Svaka čast, hujše kot na Balkanu.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sad pravi:

V zemljiški knjigi so podatki o lastništvu parcel in posameznih delov stavbe (stanovanja).

To kar ti iščeš, ne boš tam dobil...

Sicer pa lastnik stavbe ne obstaja, obstaja le lastnik zemljišča, parcele na katerem stoji stavba.

Superficies solo cedit

Citat:
Nepremičnina, po SPZ (stvarnopravni zakonik), je prostorsko odmerjen del zemeljske površine, skupaj z vsemi sestavinami. To pomeni, da je nepremičnina načeloma enaka osnovni enoti zemljiškega katastra, ta pa je zemljiška parcela. Parcela pa je strnjeno zemljišče, ki leži znotraj ene katastrske občine in je v zemljiškem katastru označena kot parcela s parcelno številko. Sestavni del nepremičnin pa so tudi vse njene sestavine, ki se v skladu s splošnim prepričanjem štejejo za del druge stvari. Zanje je značilno, da ne morejo biti samostojen predmet stvarnih pravic, dokler se ne ločijo od glavne stvari. To pomeni, da so vsi objekti in zgradbe na, nad ali pod zemljiščem sestavina nepremičnine, kar se imenuje načelo povezanosti zemljišča in objekta ali načelo superficies solo cedit. Kot nepremičnine se pojavljajo tudi posebni deli zgradb v etažni lastnini in zgradbe, ki so na nepremičnini zgrajene na podlagi stavbne pravice. Ta dva primera predstavljata izjemo od načela povezanosti zemljišča.

Torej z.k. izpisek za parcelo + izpisek iz ekatastra za stavbo, da stoji na tej parceli.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Ok, hvala vse jasno. Zaenkrat vse ok. Razen tistega, kar se bo še zgradilo in bo treba legalizirat
evil.gif
.