Izolacija tal

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Torej, nekaj stvari mi ni jasnih!

Npr. če se odločim za ploščice, parket, laminat, pluto ....

Najprej se naredi plošča .... nato toplotna izolacija (kakšna??????), nad to pride še estrih in na vrhu pač izbrana talna podloga!!

Kar pa me zanima, je kako da se nekje dobi debelino tal tudi 15 cm in več ...
A bi mi kdo napisal koliko naj bi bilo centimetrov vsega tega ... da dobim neko predstavo!

Lp
Matej

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Vse je odvisno od koliksne kaj si izberes kot izolacijo. Standard je nekje 5cm izolacije in nad 4cm betona.
Gre pa nekako takole. Podlozni beton, 5cm stiroporja ali kamene volne (v ploscah) folija, beton armiran z mrezo ali vlakni 5cm. Ko sestejes to dvoje dobis 10cm, ce gres na to ploscice dodas cca 5mm lepila in 8mm/10mm talnih ploscic in si ze na 12cm
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
najprej se moraš odločiti ali boš imel tudi talno?

če ja, le ta 'poje' nekaj svojih cm, ki jih moraš vkalkulirati.

Gre pa nekako takole (če gre za pritličje brez kleti)...najprej podložni beton (npr. recimo ji 'nulta' ravnina)...gor pride hidroizolacija (pribl, 1 cm), čez izolacija (vsaj 10 cm)...torej si že na 11 cm višine. V kolikor greš v talno....sistemske plošče za talno (tu žal ne vem višine....se mi zdi pa da vzamejo nekje 4 - 6 cm...bo kdo povedal iz prve roke)....ter čez še estrih. Ker pa je izolacije kar nekaj, ter po možnosti še sistemske plošče...mora biti tudi estrih debelejši..torej nekje 7 - 8 cm.

Tako prideš na 20 - 25 cm višine. Čez pa še talno obloga..zdaj če gre za talno pride v poštev ploščica (+ 2 cm) oz. 2 slojni gotovi parket (+ 1 cm)...če ni talnega pa mogoče klasični parket (+ 2cm)..ploščice..oz karkoli drugega - običajno med 1 in 2 cm.

Če si se pa odločil da boš pa imel varčno hišo, ter malo stroškov z ogrevanje pa daš 15 cm izolacije....potem si pa hitro na 30+ cm potrebne višine nad podložnim betonom.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
aha ... no, da pojasnim mal boljš!

V kleti bo samo plošča ... brez izolacije ... ničesar (ker bo praktično pokrito parkirišče)

Pritličje bo torej nad kletjo.
Ko se torej ploščo zalije, mi nanj ni potrebno dati hidroizolacije (ker je spodaj klet z njo), verjetno samo polivinil(1mm), nato na ta polivinil izolacijo (KATERO SE DAJE PONAVADI?????), na vrhu estrih, ker talnega gretja ne bom mel. Zaključim pa s ploščicami!

Koliko naj bo potem debel estrih?
Cena toplotne izolacije?
Aja, kaj pa druga plošča - za mansardo - ali ta potrebuje toplotno izolacijo ali ne?

Lepa hvala vsem!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
ja zdaj ko vem tudi lokacijo....bo 10 cm kar dovolj.

Izolacija ni draga reč, splača se ti jo položiti v 2 slojih (prvi debeline 2 do 3 cm, kamor potem skriješ inštalacije (obrežeš okoli njih) potem pa čez še preostalih 7 - 8 cm).

Hitroizolacijo lahko rešuješ tudi s polaganjem polivinila...to je res.

Izolacja: trši stirpoor - za večje obremenitve.

eden naših proizvajalcev:
http://www.novolit.com/slo/tla1.html

Drugače med etažami ni potrebno dajati izolacije z vidika toplotnega prehajanja, ker so temp. med prostori izenačene. Izolacijski sloj se daje zaradi preprečitve prenosa zvoka (zvoka v zraku in udarnega zvoka) - torej se naredi plavajoči pod - estrih 'plava' na izolaciji.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
"Armirani betonski estrih se izvede na osnovi izračuna in po pravilih stroke."

A mi upaš še to razložit ... a ni estrih sam neke vrste izravnalna masa???? Zakaj torej armirati???

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
estrih ti je beton z granulacijo agregata 0-4mm in vsebuje cca 250kg/300kg cementa na kubik betona. Armira se ga zato ker imas pod njem mehko podlago in bi beton razpokal ce nebi imel armature. PA bodisi je ta zelezna mreza ali steklena vlakna.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Aha, torej najprej položiš 1. vrsto izolacije, nato skoz njo izrežeš prostor za napeljave, nato pokriješ z 2. vrsto izolacije, potem pa nomalčk estriha, not daš železne mreže in navhu poravnaš še z dodatnim estrihom???
Debelina vsega tega estriha pa je???? 3-5 cm???

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
To je debelina betona samega. Varira med 3 do 5, priporocljivo je imeti alltime nad 4cm.

KAr se izolacije tice, ponavadi delajo to tako da dajo tam kjer bo sla instalacija prvo 3cm stiropor, nato se polozijo cevi ipd, nato se pa 2cm stiropor kosa. Po drugi kvadraturi pa direktno z 5ko.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
Citat:
Uporabnik pikec85 pravi:
Aha, torej najprej položiš 1. vrsto izolacije, nato skoz njo izrežeš prostor za napeljave, nato pokriješ z 2. vrsto izolacije, potem pa nomalčk estriha, not daš železne mreže in navhu poravnaš še z dodatnim estrihom???
Debelina vsega tega estriha pa je???? 3-5 cm???

smile-1.gif

najprej se naredijo inštalacije....voda, kanal, elektrika, cevi za kasnejše morebitne povezave (net, telefon, kajjazvemkajše)...na koncu je tega po tleh kar nekaj.

In pri polaganju stiroporja je potrebno te dele izrezati. V kolikor so prepleteni eden nad drugim, je bolje da polagaš izolacijo v 3 nivojih 2 + 2 + 6 (oz. kolikor cm je pač 'potrebno')....tako najprej loviš prvi nivo, potem polagaš križno, poloviš še inštalacije ki so se križale, in na koncu (spet križno polaganje) zadnji sloj čez vse - s tem dosežeš homogenost izolacije, ter prepečiš morebitne toplotne mostove.

Estrih se dandanes skoraj več ne armira z mrežo ampak se dodaje estrihu polipropilenska vlakna, ki poskrbijo, da se v času sušenja ne pojavijo razpoke na estrihe, ki zamnjšujejo tlačn trdnost.

http://www.motvoz.si/vlakna.pdf

http://www.norik.si/fibrils-po...en-fibrils.html

Seveda pa lahko daš tudi mrežo, da boljše spiš (npr. jaz je pri obnovi nisem dal).

http://www.podsvojostreho.net/weblog_entry.php?e=531

Debelina je običjano med 4 in 6 cm, vendar ga je potrebno prilagajati debelini izolacije..torej pri 10 cm izolacije rabiš estrih debeline vsaj 7 cm...bolje 8 cm!

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
kaj pa je boljš ... stiropor al stirodur ...
sm mal gledu, stiropor je cenejši, stirodur naj bi bil pa bolj kakovosten???

kako pa je s tistimi vlakni - a se to lahko dobi v kakšnem merkurju al moraš prow posebej kje naročit? a se ne podobna vlakna uporablja tudi za izboljšat "kakovost" oziroma trpežnost betona?

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Styrodur se daje v prostorih kjer bodo tla bol obremenejna recimo garaža, drugače je stiropor čist OK.

Vlakna ti ponavadi priskrbi estrihar razen če se zmeniš da sam nabavlajš material. Kje pa to dobiš pa ne bi vedla.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
5cm stiropora, pol folja pol pa še 5-7cm betona s steklenimi vlakni. sam inštalacija mora bit vredu položena. tak je nekje standard in je na vsej bajtah kar sem do zdaj delal (razen eni, kjer imajo talno gretje).

pepy

Pripravnik
3. jan 2008
91
0
6
stirodur je boljši ,ker ima večjo tlačno trdnost.paziti moraš na višino estriha.pa tudi ne pozabi na izolacijo pri steni.
da se vibracije ne prenašajo na stene.jaz sem stavil pod estrih črno peno 15mm (nadstropje mansarda)

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik pepy pravi:
stirodur je boljši ,ker ima večjo tlačno trdnost.paziti moraš na višino estriha.pa tudi ne pozabi na izolacijo pri steni.
da se vibracije ne prenašajo na stene.jaz sem stavil pod estrih črno peno 15mm (nadstropje mansarda)

Res je, izolacija ob steni je ZELO pomembna. Dobi se v "rolah" stiroporja. Debelina pa mislim, da je malo manj kot cm.

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Tisto je stiropojev trak ki gre po robu betona med steno in estrihom. Sluzi vecin namenom eden je ta da beton diha in s tem se prepreci moznost napihovanja in pokanja betona, saj ostane luknja med betonom in estrihom. Drugi je pa tudi ta ki ste ga omenili in sicer prenos zvocnih vibracij.

Edit: se malce branja o tem http://www.novolit.si/slo/tla2.html

Nazadnje urejeno:

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Kopiram en moj odgovor iz enega drugega foruma ko sem razlagala kako sem se jaz lotila polaganja izolacije:

Polaganje stiroporja je zlo enostavno, zahteva pa malo potrpežljivosti. Jaz sem ga sama položila. Najprej sem vse lepo pometla, tako da je bilo čim manj kamnčkov, nekje prostorov pa sem kar posesala.

Potem pa sem začela s polagala stiroporja. Najprej sem položila 2 cm debelega, saj so toliko debele tudi cevi od elektrike. In na ta način so tla postala ravna (no skoraj, razen tam kjer so se cevi križale). Drugi sloj je šel potem hitreje, saj sem se več ali manj rešila vseh neravnin. Razen v kopalnicah kjer so odtoki, ki so malo višji. Od orodja potebuješ kakšno aluminijasto lajšto in olfa nož.

Ko pokladaš drugi sloj moraš hkrati pokladati okrog vseh sten še dilatacijski trak. Lepiti ga ni potrebno saj ga kar z drugim slojem stiroporja stisneš do stene. Jaz sem vzela 1 cm debelega in 10 cm visokega. Pazi v vogalih da je lepo narejeno, da ne boš imel špranj.

Ko je bilo to narejeno sem položila še polivinil. Estrihar mi je rekel, naj ga odrežem čimbolj točno, tako da se nič ne viha gor po steni. Ker je polivinil (navadna črna gradbena folija) širok 4 m, je bilo v moje primeru potrebno odrezati samo eno dolžino, saj imam skoraj vse prostore vsaj po eni strani dolge ravno toliko.

In to je bilo to. Nobena posebna umetnost. To je delo, ki ga res lahko vsak naredi sam. Nič se bat, kar pogumno.

Estrihar mi je še rekel, da sem zelo dobro položila in hkrati med vrsticami priznal, da se oni nebi toliko ukvarjali z vsemi luknjami in grbinami kot sem se jaz.