Izginil trdi disk

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Na malo starejšem prenosniku Prestigio ne vidim več diska. Prenosnik sem normalno uporabljal,ga ugasnil,pri naslednjem zagonu pa mi je napisal da ne najde operacijskega sistem.V biosu pod HDD piše none. Kam je izginil trdi disk in kaj mi je storiti.Poskusil sem z gParted vendar mi od diskov najde samo CD iz katerega sem zagnal gParted.
Hvala za odgovore.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Pa ne razdiraj celega.
Tam kjer je disk je en majhen pokrov in samo dva vijaka odviješ.
Lahko je pa tudi ob strani na levi in se ga izvleče kot cd enoto, odvisno od modela.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
seveda je če si zadovoljen z njim, kar se hitrosti tiče. Disk ni neki strošek. Lahko me kontaktiraš pa pogledava, če je šel disk ali celo kontroler, ker če je šel slednji se ne splača.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
imaš pri prižiganju kaj vklopljeno v usb?
Sem imel podobno težavo na pc-ju prejšni teden:)
Prižgem pc in na črnem ekranu napiše naj vstavim bootable disk. Parkrat probam on/off, iz elektrike izklopim, še vedno isto. Potegnem ven vse iz usb-jev (bluetooth, printer) razen miša in tipkovnice in se normalno prižge. Ga vgasnem, prikloim nazaj usb naprave in se spet normalno prižge in sedaj dela:)

Probaj ga enkrat prižgat še brez diska. potem ga vgasni in daj disk nazaj notri in spet prižgi.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Odpreš pogedaš ker disk maš. Vprašanje je samo ATA ali SATA (zelo vrjetno je sata) . Greš v bližnjo IT štacunaoin rečeš: Živjo! Disk mi je še rakom žvižgat in bi kupil novega samo bi rad probal prej če dela oz če ni šlo še kaj.

Ga vstavite not in če ga zazna je to to. Za vsak slučaj pa lahko še Windows cd vzameš sabo in probaš namestit Windows.
Samo če te bodo tolk časa gledal je vprašanje.
Btw: če ti dvd zazna ni šel kontroler.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Gre torej za IDE disk, ki je starejši in posledično dražji. Da bi ugotovil če je kriv disk in računalnik ti priporočam enako kot legionar, čeprav boš verjetno težje našel trgovino s IDE diskom, še posebej tako, ki bi ga bila pripravljena sprobat.

Ko vklopiš prenosnik če daš uho k disku se sliši kaj? Slišat se mora kak se disk zavrti, potem še kakšno klikanje.

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
@SouhtPark

Bom poskusil zvečer ko pridem domov. Tukaj pride takšen disk 44usd. Kaj lahko kdo pove koliko približno pride poštnina in kako je z carino.Sprašujem pač za primer da bi ga moral naročit iz ZDA.
confused-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ne kompliciraj NE rabiše enakega diska, kupiš 2.5" trdi disk na (P)ATA oz. IDE vodilu. Te robe je še precej tudi v naših štacunah tako da naredi kar so ti svetovali če nisi zher, če pa si ziher da je šel disk imaš pa recimo tule par opcij.

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Če dam uho k disku in zaženem računalnik se sliši kot neko piskanje,nato pa kot da nekaj preskakuje.Poskusil sem zagnat računalnik brez diska,nato pa ponovno z diskom,ampak efekta nobenega. V biosu še vedno piše pod disk none!