Izdelek popoldanskega sp->d.o.o.->fizični kupec

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Torej, zanima me samo pravilo glede DDV za izdelek ki ga izdela popoldanski obrtnik izdela. Proda naprej d.o.o. trgovini, ta pa končnemu fizičnemu kupcu.
Razumem, da kupec plača DDV. Ampak kako med sabo uredita popoldanski SP in d.o.o.?

Primer: popoldanski sp želi 20€ zase. Je to taka pot:
Proda d.o.o.-ju za 20, ta pa nabije 10€ marže, kupec pa potem kupi za 30€ + 6,6€ DDV = 36,6€?

Hvala in brez zamere, če sprašujem samoumevne stvari. Sem laik.

LP

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Po tej logiki s.p. ne plačuje davka
confused-1.gif

Lp.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Saj to ne vem. Če bi ga, bi bil do dvakratni davek za kupca. Drugo bi bilo, če bi SP prodal končnemu kupcu. Takrat bi seveda moral plačati DDV.

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Ce ni davcni zavezanec je tako. Ce pa je zavezanec pa proda za 20 + 4,4€, doo ga proda za 30 + 6,6€ ampak drzavi placa samo 2,2€ (ker je ze placal 4,4 ko ga je kupil)

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Saj to ne vem. Če bi ga, bi bil do dvakratni davek za kupca. Drugo bi bilo, če bi SP prodal končnemu kupcu. Takrat bi seveda moral plačati DDV.
Nezavezanec ne zaračunava ddv, ker ga tudi ne plačuje državi. Pa ni važno, če je kupec fizična ali pravna oseba.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Se pravi kupuje izdelke brez ddv? Skoraj ne verjamem da bi država bila tako radodarna.
Ali na tem primeru:
Popoldanski sp želi prodati izdelek za 20 evrov. V tej ceni je za 10evrov materiala (2,2 evra ddv) in za 7,8 evra ”dodane vrednosti” (delo, marža...)
Ko bo končni izdelek prodan v trgovini končnemu kupcu za 36,6 evra bo država pri izdelku imela 6,6 evri ddv ali 8,8 evra (še tista 2,2 ko je nabavil material popoldanski sp).
Hvala za obrazložitev. Tudi sam nisem v ekonomskih vodah, mi pa vsi govorijo da je izdelek ceneje če ti ga proda obrtnik ki ni davčni zavezanec, pa ne vem če je to res.

V tem primeru bi bilo sicer ceneje (za vrednost ddv)če bi obrtnik izdelek prodal končnemu kupcu za 20 evrov namesto trgovini (pa čeprav bi ga trgovina naprej prodala za dvajset evrov +ddv . Tukaj mi nekaj delčkov logičnega mozaika manjka. Hvala

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Se pravi kupuje izdelke brez ddv? Skoraj ne verjamem da bi država bila tako radodarna.
Ali na tem primeru:
Popoldanski sp želi prodati izdelek za 20 evrov. V tej ceni je za 10evrov materiala (2,2 evra ddv) in za 7,8 evra ”dodane vrednosti” (delo, marža...)
Ko bo končni izdelek prodan v trgovini končnemu kupcu za 36,6 evra bo država pri izdelku imela 6,6 evri ddv ali 8,8 evra (še tista 2,2 ko je nabavil material popoldanski sp).
Hvala za obrazložitev. Tudi sam nisem v ekonomskih vodah, mi pa vsi govorijo da je izdelek ceneje če ti ga proda obrtnik ki ni davčni zavezanec, pa ne vem če je to res.

V tem primeru bi bilo sicer ceneje (za vrednost ddv)če bi obrtnik izdelek prodal končnemu kupcu za 20 evrov namesto trgovini (pa čeprav bi ga trgovina naprej prodala za dvajset evrov +ddv . Tukaj mi nekaj delčkov logičnega mozaika manjka. Hvala

Izdelke PRODAJA brez DDV.

Če nisi zavezanec, izdelek prodaš 10 evrov, in to je to.
Če si zavezenec, izdelek prodaš za 12,2 evra. Če je kupec zavezanec (recimo pravna oseba), ji je vseeno, ker si 2,2 evra vstopnega davka odbije. Če kupec ni zavezanec (recimo fizična oseba), je za njo dražje.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Meni je jasno. Ce prodajas koncnim fizicnim kupcem, se splaca biti nezavezanec, da imas konkurencno in nizjo ceno. Ce prodajas pravnim osebam, pa bolje zavezanec.
Seveda je izbira samo ce je promet majhen.

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Bajkman pravi:
Meni je jasno. Ce prodajas koncnim fizicnim kupcem, se splaca biti nezavezanec, da imas konkurencno in nizjo ceno. Ce prodajas pravnim osebam, pa bolje zavezanec.
Seveda je izbira samo ce je promet majhen.
Lahko razjasniš na kakšnem praktičnem primeru, zakj bi se ti zdelo boljše biti zavezanec. Načeloma se za zavezanca odločijo zaradi nuje, ali pa da obstaja kakšna dobra kalkulacija poslovanja. Kar tak po pavsalni oceni, pa se prostovolkni zavezanc ne splača biti.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Da nisi DDV zavezanec je odvisno tudi od obsega poslovanja, nad določenim zneskom moraš biti zavezanec za DDV. Načeloma se splača biti nezavezanec pri storitvah - računalništvo, prevajanje, torej bolj intelektualno delo brez vhodnih striškov. Če pa imaš spletno trgovino, v vsakem primeru kupuješ izdelke z DDV, in se torej splača, da si zavezanec, da si ta DDV lahko odbijaš oz. upoštevaš.

Pbutec

20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Recimo, da sem internetna trgovina. Kupim izdelek za 100eur +ddv, prodam za 200eur+ddv, je moj zaslužek 100eur. Če sem zavezanec, torej stane izdelek na koncu 244eur, če nisem zavezanec pa 222eur. Sem kje zgrešil?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Lahko razjasniš na kakšnem praktičnem primeru, zakj bi se ti zdelo boljše biti zavezanec. Načeloma se za zavezanca odločijo zaradi nuje, ali pa da obstaja kakšna dobra kalkulacija poslovanja. Kar tak po pavsalni oceni, pa se prostovolkni zavezanc ne splača biti.

Če si zavezanec in izdelka ne prodaš v istem časovnem obdobju, od države dobiš vračilo plačanega DDV.

Pa da ne bom kaj narobe natipkal, je tukaj opisano in naveden tudi praktični primer:
http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/davcni-zavezanec-ali-nezavezanec

LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Zgrešil v tem primeru nisi, v splošnem pač. Seveda obstajajo situacije, ko je smiseln prostovoljni vstop v sistem DDVja. Recimo, da so tvoje stranke izključno / pretežno davčni zavezanci, ti pa za poslovanje potrebuješ repro material, opremo, potrošni material itd.
Prvim "dol visi" za DDV, itak si ga poračunajo, se pravi niso na slabšem, za material pa si lahko odbiješ DDV (beri: "ga kupiš brez davka"). Se pravi si na boljšem, kot če ne bi bil zavezanec za DDV.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
KSZ... Samo vprašam, a ni nekako tako da če nisi zavezanec za DDV tudi računa ne moreš pravega izdati in si naslednji v verigi ne more obračunati vhodni DDV?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
No, plača ga, saj ti ne moreš prodati ničesar uradno brez obračunanega DDV. Ne more pa z njim računovodsko manipulirati, ali lahko?