Izdelava stroboskopa

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Pozdravljeni.
Spet se obračam na vas z prošnjo če bi mi kdo znal in hotel, proti plačilu seveda, izdelati čimprej, vezje za stroboskop.
Hec je v tem da mora bit zadeva kar se da minimalistična po velikosti in teži, utripati bi morale pa tri žarnice, al kar že tisto je. Napajanje bi lahko bilo 5V ali 11 oziroma 12V.
Rabim pa to za v modelček, zato mora bit res vse minimalno.
Za pomoč se že v naprej zahvaljujem.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm... jaz imam enega, samo je za 230V. Nisem še videl prenosnega, ki bi delal na tak nizki napetosti.
To maš v planu dat na avijon? Ti pride v poštev varjanta z led diodami namesto prave žarnice?

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Ja za avion rabim. Led diode mi zato niso preveč, ker je preveč usmerjena svetloba, saj se tudi za strobskop bojim da bo prihajalo do motenj, ampak sem rekel da bom vseeno probal. Prenosljivo zadevo ni problem dobit sem imel to naštimano na motorju, sicer je bila zadeva narejena za avto, asmo je tisto preveliko in pretežko za avion oziroma, bi rad imel vsaj pol manjše kot je bilo tisto, ker tam notri je bilo pol vezja praznega, se pravi nepotrebna potrata prostora, kar pa moram jaz spravit na minimum.
No ja LEDice sem sicer našel ene ki svetijo z 120 topinjskim kotom, ampak naj bo to rezervni plan.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
No, če obstaja (in imaš), bi se verjetno dalo prerisat vezje in narest kopijo z malo boljšo racionalizacijo prostora. Ne vem pa, kako zadeva dejansko dela v avtu in koliko elektrike požre za svoje delovanje. Da ti ne bo potem stroboskop požrl baterije v momentu
grin1.gif

Ledici se da tudi povečat kot svetenja. Ni ravno najboljša rešitev, ampak če jo matiraš (obrusiš z šmirglnom zrnatosti 800-1000) in zaveva sveti na vse strani
wink-1.gif

Btw, bi imel ta stroboskop kako ekstra funkcijo, ali samo da fajn zgleda? Na kak velik avjon pa misliš to dat/kolko je max masa, ki bi jo lahko s sabo nesel? Sam še nisem delal tega, samo imam pa v planu enega malo razsvetlit, pa še nisem prišel do končne realizacije
tongue-1.gif

Lp

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Stroboskopa nimam več ker sem ga prodal z motorjem, tko da to žal ne bo šlo. Mislim da stroboskop ni ravno neki požiralec elektrike tko da ne bi smelo bit problema.
Kar se ledic tiče imam tudi sam več kot dovolj izkušenj, kar se pa tiče matiranja pa to tud ni neka režitev ker se z tem percej zmanjša vidnost.
Ja sem še začetnik kar se tiče aerohobija pa imam easystarja in sem full zadovoljen, namontiral sem tud kamero gor in je full fajn. Kar se pa tiče razsvetljevanja, bom dal pa gor tko za dražit ljudi tud GlowTape in pa mal Glow wire, ledice spredaj pa za pristajalne reflektorje strobo sem pa mislil zato ker ga imajo tud pravi avioni in full dobro zgleda, ampak bo očitno treba pri ledicah ostati. Seveda se bi vsa ta svetlobna telesa vklopila daljinsko z komando, razen pozicijske lučke bi stalno gorele. Če te zanima ti bom poslal link ko bom končal z projektom, kjer si boš lahko pogledal izdelek
wink-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Stroboskop je pravzapra ista reč, kot fleš, le, da se sam proži. Lahko izhajaš iz priložene sheme za Kodakov fleš, ke se polni iz 1,5V baterije. Na tvojem mestu bi zmanjšal kondenzator C2, da bi se reč hitreje polnila (pravzaprav ne rabiš polne moči za vsak blisk) namesto tipke S2 pa vezeš tiristor, ki se sproži, ko napetost na C2 doseže neko mejo. Vse skupaj pride precej majhno, če delaš v SMD.
Žal za kaj več, kot kakšen nasvet, nimam časa...
506121-kflashm.gif

Priponke

• 506121-kflashm.gif
    506121-kflashm.gif
    18,2 KB · Ogledi: 350

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Haha... ideja. Kaj pa če bi kupil en fotoaparat za enkratno uporabo s flashom in od tam vzel vezje za flash in ga pač predelal toliko, da bi se samodejno prožilo? Ziher bo delal, pa že narejeno imaš
grin1.gif

p.s.: se priporočam za link
smile-1.gif

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Ja super si tole pokazal, sam kaj ko pa niti ne vem kaj je to SMD kaj šele da bi vedel kako se z njim dela, jaz sicer neko osnovno znanje imam tako da bi tole lahko naredil samo bi bilo verjetno velikosti 10X10cm in ne mm kot bi si želel.

Sem pa sam našel še en načrt za dve lučke in delovanje na 3V, sam bi želel to imeti na 5V ampak verjetno da ne bi bilo panike če bi priklopil na 5v
http://www.epanorama.net/circuits/strobo.html
A se kje najde kak heroj ki bi tole znal naresti v mikro veliki izvedbi.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Hm, zgoraj ti je že ziggy namignil, samo kako točno bi pa vezavo izvedel, pa ne vem, ker takih stvari še nisem počel.

Verjetno bo najbolj preprosto da se lotiš izdelave po tem načrtu na svojem linku. Upam da imaš kak star flash za razstavit, da dobiš vse potrebne komponente. Ker enih elementov (T1, T2, X1 in N1) jaz verjetno ne bi znal prav kupit...
Če bi enkrat imel emente pred sabo, bi ti najbrž znal narest vezje na neko minimalno dimenzijo. Brez elementov je pa brezveze delat vezje, ker ne veš če bodo sploh gor pasali...
Mislim, da skoraj nima smisla se mučit s smd-ji, ker imaš v vsakem primeru na vezju nekaj "gromozanskih" elementov, transformator in tavelik kondenzator. Pa še za veliko napetost rabiš stvari in vprašanje kako bi ti uspelo dobit ravno prave elemente.
(smd elementi so manjša izvedba navadnih. Če je recimo navaden upor nekje valj premera 2mm dolžine 6mm, je potem smd izvedba kvader dimenzij 1mm x 2mm x 2mm. Tisto kar imaš na praktično vseh manjših napravah danes)

p.s.: upam da ne ciljaš na 5V od sprejemnika tega priklapljat
grin1.gif
Mislim da bo najbolje, če boš pač za sabo nosil še dve bateriji, saj toliko mase pa spet ni (pa daš recimo AAA, ki so sploh majhne...)

Lp

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
No, nekaj takega bi dobil, če bi modificiral tisti Kodakov flash. Edina neznanka v tem vezju je transformatorček v step-upu, ki ga je najbolje res izpulit iz kakšnega fleša. X1 je xenonska cev (najdeš po trgovinah primerne velikosti), vžigalni trafo se tudi dobi: http://www.ic-elect.si/catalogue.aspx/Opto%20elementi/%C5%BDarnice/195067000200
N1 je tlivka, ki odpre tiristor, ko napetsot doseže nek prag. Imajo precej podobno karakteristiko. Res je najcenejše, da leni kupi en instant fleš (foto za enkratno uporabo) in na tak način dobi potrebne elemente.

Aja, sicer v tem primeru niti ni tako strašno pomembno, elektrolit mora biti posebej za fleš. Navadne lahko raznese zaradi hitrega praznenja (Xe cev je praktično kratek stik, ko se vžge).

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Navadne baterije ne pridejo v upoštev ker so pretežke, imam dovolj lipo celic tako da lahko nardil 7.4 ali 3.7V napajanje, najprej b i pa probal na ubec priklopit to je na izhod iz reglarja za napajanje sprejemnika. Ma sam to je sedaj mal vprašljiv projekt ker se noben ne najde ki bi to znal nekak lično naredit, tist iz fotkičev je že neko štukanje in nekaj na pol delo, če ne bo šlo naredit lepega lahkega vezja pol je brez veze. Bom rajši led flešanje naredil, sem sedaj v conradu videl da se dobijo taka mala ohišja za ledice ki svetlobo lepo razmeče na vse strani pa še čist poceni je.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
No, jaz ti toplo odsvetujem priklop na BEC. Ker takle switcher verjetno ustvari kar precej motenj, pa še sprejemnik zna biti občutljiv na kvaliteto napajanja... ni važno, bi pa eno lipo celico ekstra s sabo nosil, samo da imaš tako močno reč ločeno od ostalega.

Kot že rečeno... če zrihtaš materjal ti jaz brez problema naredim vezje. Bom tudi čez vikend pogledal, ker imam v spominu da imam nekje (za devetimi gorami in devetimi vodami
rolleyes-1.gif

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Se bom jaz danes na enmu petrolu ustavil pa prašal če majo une fotkiče. Pa ti sporočim pa se dobiva pa mi boš naredu pa....
Ma nekak mi je škoda okol 50g več gor dajat (še ena 2s lipo)če ni potrebe
http://www.hobbycity.com/hobby...000mAh_2S1P_15C
, skoraj rajši še en ubec gor dam pa mam enga samo za razsvetljavo, direkt iz reglarja gre pa za sprejemnik.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4319

A veš moram full šparat na teži ker bo gor še ena ali dve kameri.