Izdelava osebne izkaznice za otroka

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Danes sem šel s sinom delat OI za njega in je gospa na upravni enoti zahtevala podpis njegove mame!? Sem ji pojasnil, da sem srečno ločen že xy let in da so bili otroci dodeljeni meni. Potem pa je zahtevala sklep sodišča o dodelitvi!!! Pa dobro, wtf, če bi moja bivša babnca pripeljala otroka, ki sploh ne živi pri njej, bi bilo pa ok? In zakaj hudiča rabi njen podpis, ne razumem? Sem že z malo privzdignjenim glasom vprašal, če smo enakopravni, pa sem se potem zadržal in šel domov po tisto faking odločbo, ki pa jo seveda nisem našel in tako je tamal zdaj brez osebne....
zmaga.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
zmaga.gif

(Šparaj živce, ker boš takšnega dreka moral še več pojesti v lajfu...
tongue-1.gif
)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.756
113
pri taščici
Pošlji pritožbo na UE.
pa vprašaj če mora mati tudi prinesti odločbo da otrok pripada njej, ali ona lahko naroči osebno izkaznico brez očetove vednosti.

Mislim da je meni uspelo bp urediti osebno za oba otroka. Je pa res da je najbrž videla v CRP da smo "urejeni"
wink-1.gif

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
tudi mi smo "urejeni" - pa je morala mati poslati privoljenje po mailu (da sem jo dal na telefon ni blo dost). zgleda v državnih službah samoumevno pričakujejo, da oba zakonca hodita urejat papirje za otroke (kdo_bo_pa_delal.press)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.028
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pošlji pritožbo na UE.
pa vprašaj če mora mati tudi prinesti odločbo da otrok pripada njej, ali ona lahko naroči osebno izkaznico brez očetove vednosti.

Mislim da je meni uspelo bp urediti osebno za oba otroka. Je pa res da je najbrž videla v CRP da smo "urejeni"
wink-1.gif
V CRP pri otroku samo vidis kdo je oce in kdo mati. Tega da sta locena se ne vidi (razen po priimkih). Ce pa pogleda recimo fotra pa vidi pod statusom (samski, porocen, razvezan)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.589
113
Hmm, jest vem da včasih z lune kaj pade da moram iti domov po podpis partnerja. Kar neki... Čeprav osebno sem.panmensezdi lahko brez delala. Konec koncev jo lahko tudi sosedov Janez pa naj plača račun. Saj nimaš nobenega vpliva kaj gor piše oziroma so to potem že drugi papirji.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.756
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pošlji pritožbo na UE.

wink-1.gif
V CRP pri otroku samo vidis kdo je oce in kdo mati. Tega da sta locena se ne vidi (razen po priimkih). Ce pa pogleda recimo fotra pa vidi pod statusom (samski, porocen, razvezan)

Hvala
Tudi mene zanima tako kot carja, aki je imela usluzbenka kako zakonsko podlago ali je bila to njena kaprica.
Ce je zakonska me zanima ce je to res "enakopravno". Aki mora tudi mati nositi ocetove izjave....
confused-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Napaka uslužbenke

Če sta poročena katerikoli starš (iz prve roke), sicer starš z odločbo

12. člen zakona o osebni...

Če še nima dokumenta od prej, rabiš izpis iz rmk

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Napaka uslužbenke

Če sta poročena katerikoli starš (iz prve roke), sicer starš z odločbo

12. člen zakona o osebni...

Če še nima dokumenta od prej, rabiš izpis iz rmk
Saj sem napisal, da nisem poročen, ampak ločen.
Torej ni napaka ?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Si mel sodbo poleg?
Stari, preberi si še enkrat prvi post... Ne, nisem imel sodbe, zakaj hudiča pa bi jo sploh imel?
Stanujeva na istem naslovu, a v sistemu piše, da sem ločen? Pa tudi če piše, sva na istem naslovu. Ona pa mora podpisati, pa sploh nobeden ne ve kje je...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Ne rabiš niæesar. Napaka in finte UE. Sem imel podoben primer. Poklical na notranje ministrstvo, v 15 minutah so naredile vse in so uslužbenke hodile okrog z dolgimi nosovi pa jamrale, da delajo v dobro otroka in take. Nimajo nobene zakonske podlage, da zahtevajo podpis mame. Oče ima enake pravice kot mama če je skrbnik otroka.
Se pa dogaja pogosto tudi to, da sta starša poročena, prijavljena na istem naslovu in zahtevajo soglasje mame ko pride oče urejat osebni dokument za otroka. Vsaj na MB koncu.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Tudi jaz sem ta teden urejal osebno za tamalga.
Ker sva bila na UE sama, je morala mama podpisati izjavo, da se s tem strinja, sicer bi morala priti zraven. Pa sva poročena in živimo skupaj.

Po 8. letu mora biti prisoten tudi otrok, ker se sam podpiše.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Na, sem ti pogooglal ...
Citat:

9. 5. 2017
OBVESTILO V ZVEZI Z IZDAJO OSEBNIH DOKUMENTOV MLADOLETNIM OSEBAM

Bliža se čas dopustov in takrat se običajno poveča število vlog za izdajo osebne izkaznice in potnega lista. Ministrstvo za notranje zadeve nam je v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti posredovalo pojasnilo v zvezi z izdajo osebnih dokumentov mladoletnim osebam.

Poleg Zakona o osebni izkaznici (Uradni list RS, štev. 35/11) in Zakona o potnih listinah (Uradni list RS, štev. 29/11-UPB) je pri mladoletnih otrocih potrebno upoštevati tudi Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list RS, štev. 69/04-UPB, 101/07 – Odl. US, 122/07 – Odl.US, 90/11 – Odl. US, 84/12 – Odl. US in 82/15 – Odl. US), ki v 113. členu določa, da roditeljsko pravico izvršujeta starša sporazumno v skladu z otrokovo koristjo.

Če starša živita skupaj in oba izvršujeta roditeljsko pravico, lahko eden od staršev vloži vlogo za izdajo osebnega dokumenta otroku brez pisnega soglasja drugega starša. Soglasje je potrebno samo v primeru, da je v registru osebnih izkaznic in v registru potnih listin vnesena opomba, da eden od staršev ne soglaša z izdajo osebnega dokumenta otroku.

Kadar pa starša ne živita skupaj in nimata oba varstva in vzgoje otroka, se morata z izdajo osebne izkaznice in potnega lista otroku oba strinjati. V kolikor ob oddaji vloge nista oba prisotna, mora eden od staršev prinesti pisno soglasje drugega starša za izdajo osebnega dokumenta. Podpisa na pisnem soglasju ni potrebno overiti.

V kolikor se starša glede izdaje osebne izkaznice oz. potnega lista mladoletni osebi ne bosta sporazumela, ju bo upravna enota napotila na pristojni center za socialno delo, ki jima bo pomagal pri sklenitvi sporazuma. Če se starša ne bosta sporazumela o vprašanjih, ki bistveno vplivajo na otrokov razvoj, bo o tem odločalo sodišče v nepravdnem postopku.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Jaz sem prejšnji teden sel za podalšanje. Bp (nisva poročena, smo pa ist naslov in mali se piše po meni). Prvo osebno pa mislim,da je moja dala delat.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Jaz sem prejšnji teden sel za podalšanje. Bp (nisva poročena, smo pa ist naslov in mali se piše po meni). Prvo osebno pa mislim,da je moja dala delat.

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
Tko kot večina stvari v JU, je žal predvsem odvisno od tega, kdaj je teta za šalterjem nazadnje fasala otepača
smile-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Hvala!
Sem pa klical na naključno UE v Lj in mi je uslužbenka povedala, da je po novem zakonu pač tako....
Matr, dejmo komplicirat, kjer se le da!!!
Zdej naj pa lovim svojo bivšo nekje po vukojebinah štajerske, da se mi podpiše. Ok, zraven ji lahko spotoma še dam sklep o izvržbi neplačane preživnine.
grin1.gif