Izdaja gotovinskih računov ročno

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Kako mora biti zadeva urejena, da je za DURS pravilno? Namreč paragonski blok mi je malo brezvezen, ker ga ne moreš uporabit v marketinške namene. Trenutno si printam račune (iz Worda) sam (vključno z vso marketinško zadevo gor), potem pa pri stranki samo dopišem storitev, vrednost in podpis. Ter št. računa seveda. Ena izvod gre meni, ena stranki. Je to ok?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Kot je predhodnik rekel...pazi na zaporedne številke računa...to se mora ujemati + to kar so že navedli, datum,ddv, če je kakšen popust ipd.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Ok, to vse štima. Zaporedne številke računov, datum, način plačila - gotovina, cena brez DDV, skupaj brez DDV in potem posebej DDV in skupaj z DDV. To je vse na računu. Ravno tako vsi moji podatki vključno z davčno številko.
Kaj je pa pri popustih? Recimo imam akcijsko ponudbo 80 EUR za neko storitev namesto 100 EUR. Je dovolj, da napišem v besedilo storitve kot storitev - akcijska ponudba in cena 80 EUR ali moram dati prav ceno 100 EUR in potem popust 20 EUR?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jest mislim da moraš navesti polno ceno in nato prikazati popust (kot imaš po ceniku). To pa verjetno veš polna cena minus ddv in na to ceno popust in potem pribiješ nazaj ddv. Če daš pa na cenik posebno ponudbo 80 eur bi pa potem moralo biti to to...brez tistega kar sem zgoraj pisal. Se bo verjetno kakšen računovodja oglasil tukaj pa v nulo napisal.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
zakaj si ne narediš to v exel?
nastaviš si formule in ti enostavno izračuna vse...

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
A ni sedaj tako, da moras imeti program, ki ne omogoca popravljanja?

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik mario pravi:
zakaj si ne narediš to v exel?
nastaviš si formule in ti enostavno izračuna vse...
Nimam tiskalnika na terenu, sicer bi absolutno to naredil. Tako da sem se nehal s tem ukvarjat in imam stiskan obrazec ter pač ročno dopišem zgolj te zadeve katere se spreminjajo in je.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ne vem, če gre to po 01.07 še skozi, saj mora biti zagotovljeno, da se faktura, ko je spirntana in izdana ne more več popravljati. Jaz bi na terenu stranki izdal dobavnico, račun pa po pošti.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Ne vem, če gre to po 01.07 še skozi, saj mora biti zagotovljeno, da se faktura, ko je spirntana in izdana ne more več popravljati.
....

Po 1.7.2013 mora biti zagotovljeno, da se v primeru elektronske evidence zagotovi, da ni možno "nesledljivo" spreminjati vpisov na izdanih računih - za ročno izdane račune pa je to samoumevno (saj v "knjigah" mora biti kopija izdanega računa).

19. jul 2007
2.899
1.609
113

24. Ali račune še lahko pišem v Excelu ali Wordu?

Če zavezanec Word oziroma Excel uporablja le za vnos in izpis podatkov (kot pisalni stroj), brez avtomatizacije opravil in uporabe izdelanih namenskih aplikacij, ki npr. omogočajo avtomatsko knjiženje, izdelavo in vodenje poročil in evidenc, implementacijo kontrol, itd., ne moremo govoriti o elektronskem obdelovanju podatkov. V tem primeru določbe 8. in 9. odstavka 38. člena ZDavP-2 in Pravilnika zanj ne veljajo.
V nasprotnem primeru morajo tudi programi za izdajanje računov v Wordu in Excelu izpolnjevati določbe 8. in 9. odstavka 38. člena ZDavP-2 ter Pravilnika.

25. Račune pišem s kemičnim svinčnikom in pisalnim strojem na obrazce DZS. Ali bom lahko po 01.07.2013 še uporabljal takšen način izdajanja računov?

V konkretnem primeru ne gre za elektronsko obdelavo podatkov, zato določbe 8. in 9. odstavka ZDavP-2 ter Pravilnika za zavezanca ne veljajo. Zavezanec lahko tudi po 01.07.2013 izdaja račune na takšen način.