Izbira banke in izstavljanje racunov v tujino

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pozdravljeni,

v kratkem bom odprl s.p., dve stvari pa me se vedno precej tareta (sicer upam, da vsaj na eno izvem odgovor na prihajajocih delavnicah za samozaposlene)

1. izbira banke

zdaj je jasno, da imas za potrebe s.p.-ja tudi "le" osebni racun. to so nam potrdili tudi na zadnjem sestanku na Zavodu. vendar vseeno verjetno poslovni racun nudi neke prednosti za posel, ki jih denimo osebni ne (vseeno pa sem od kolegov, ki ze imajo s.p. dobil odgovor da "drugega kot 3x vecje stroske vodenja racuna ne dobis").

skratka, katere banke so trenutno najbolj ugodne in tudi zanesljive? sam se obracam proti Sparkasse in UniCredit. ne potrebujem drugega kot ugodno provizijo pri placilu UPN-jev in nizkih stroskov vodenja racuna.

2. izstavljanje racunov v tujino

nikjer ne najdem, kako je z istavljanjem racunov v tujino. za istavljanje racunov v tujino moras biti davcni zavezanec, torej kako potekajo davki (firma, s katero sodelujem mi je v pogojih napisala racun brez ddv), potem zalagam sam ddv in ga lahko pridobim nazaj? skratka, ta del mi je precej neznan, niti mi ne zna nihce pomagat, google pa mi tudi ne postreze z nicemer uporabnim. upam pa, da mi bodo z odgovorom na to vprasanje postregli na delavnicah oz. da bom kaj pametnega izvedel tudi tu.

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Glede bank....
1x je ena malce bolj "poceni" drugič druga...vse so pa drage. Kasneje boš rajši kakšen cent več plačal z željo da boš vsaj zadovoljen s poslovanjem, predvsem poslovanje preko spletne banke in pa solidno poslovanje ob potrebi po kreditih in limitih.

Glede poslovanja s tujino....
SI si že sam kar nekaj odgovoril. Moraš biti zavezanec za DDV. Račun izdaš brez DDV-ja (oproščen promet v skladu s 1. odstavkom 2. člena ZDDV-1) naočnik storitev pa potem naredi "samoobdavčitev" torej obračuna DDV v svoji državi, hkrati si ga lahko odbija če je upravičen do odbitka DDV-ja.

edit: glede tujine ti bo računovodja zagotovo znal razložiti kaj in kako zadeve potekajo.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:Glede poslovanja s tujino....
SI si že sam kar nekaj odgovoril. Moraš biti zavezanec za DDV. Račun izdaš brez DDV-ja (oproščen promet v skladu s 1. odstavkom 2. člena ZDDV-1) naočnik storitev pa potem naredi "samoobdavčitev" torej obračuna DDV v svoji državi, hkrati si ga lahko odbija če je upravičen do odbitka DDV-ja.

edit: glede tujine ti bo računovodja zagotovo znal razložiti kaj in kako zadeve potekajo.

Moraš biti zavezanec tudi, če iz tujine samo kupuješ material?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Pri materialu.....Do vrednosti 10.000€ na letni ravni ne potrebujes postati zavezanec, če mejo presežeš pa da.

Storitve pa so druga zgodba.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
dejansko mi je zelo pomembna spletna banka. ker bo vecinoma seveda slo vse cez spletno banko, ker ne bom imel casa skakat po poslovalnicah ...
kreditov oz. limitov pa resnicno upam, da ne bo treba ...
tongue-1.gif

tole z davkom bom pa javil racunovodkinji, ki intenzivno sicer raziskuje to podrocje, ker do mene dolgo ni imela izkusenj s tujino... tako da mora samo malo obnoviti znanje in pogledat, kaj je novega, in tudi vsaka info pride zelo prav.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Za malo poslovanja bi bila sicer verjetno to malo dražja opcija. Vendar sam sem najbolj zadovoljen z bankami, ki nudijo spletno banko preko Halcomove aplikacije. Tu se mi je pojavljalo najmanj težav in najhitrejše poslovanje.

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
Pri sparkasse še ko sem pred leti imel posl. račun, sem mogu odštet kar nekaj denarja za Halkomov čitalec + halkomovo kartico. Tako da ne vidim smisla za poslovni račun, če lahko zdaj odpreš navaden osebni račun. Manj stroškov je in razliko v ceni si spraviš v žep, namesto da daš banki. Drugih prednosti poslovnega računa med osebnim ne vidim.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Mantara pravi:
Pri sparkasse še ko sem pred leti imel posl. račun, sem mogu odštet kar nekaj denarja za Halkomov čitalec + halkomovo kartico. Tako da ne vidim smisla za poslovni račun, če lahko zdaj odpreš navaden osebni račun. Manj stroškov je in razliko v ceni si spraviš v žep, namesto da daš banki. Drugih prednosti poslovnega računa med osebnim ne vidim.

Tudi če imaš poslovni račun imaš lahko Web banko pri Sparkasse. Torej nisi nujno vezan k uporabi Halcomove aplikacije.

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
Aja pa pri sparkasse odpreš osebni udobni račun + in imaš zastonj plačevanje UPN nalogov. Pri poslovnem računu ni nikjer zastonj plačevanje UPN-ov.

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
Pred leti ni bilo tako(kakih 5 let nazaj al pa več), oz. vsaj meni niso ponudili te opcije.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
citalcu oz. halcom sistemu (poznam zadevo iz firme, za katero sem en cas delal) bi se izognil, ker sem veliko na poti, pa si ne predstavljam, da bi se to tovoril s sabo.
tongue-1.gif

kar se tice pa racunov v tujino - velja zgoraj napisano za vse primere? namrec, moja racunovodkinja pravi, da je razlika, ce se stroritev opravi v Sloveniji. se pravi, opravim storitev v Sloveniji, izdam racun v tujino - kako gre zadeva potem?

ce bi storitev opravil v tujini, pa menda gre res tako, kot je napisano zgoraj.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
citalcu oz. halcom sistemu (poznam zadevo iz firme, za katero sem en cas delal) bi se izognil, ker sem veliko na poti, pa si ne predstavljam, da bi se to tovoril s sabo.
tongue-1.gif

kar se tice pa racunov v tujino - velja zgoraj napisano za vse primere? namrec, moja racunovodkinja pravi, da je razlika, ce se stroritev opravi v Sloveniji. se pravi, opravim storitev v Sloveniji, izdam racun v tujino - kako gre zadeva potem?

ce bi storitev opravil v tujini, pa menda gre res tako, kot je napisano zgoraj.

Za Halcom obstaja tudi USB ključek in je zadeva precej manjša. Običajno boš moral nekaj tovorit sabo, ali certifikat na računalniku, ali generator gesel, ali čitalec + kartico.

Glede obdavčitve storitev.
Vsekakor prihaja do razlike med obdavčitvijo storitev, odvisno je kakšno storitev opraviš, komu jo opraviš in kje jo opraviš.Vsekakor pa menim, da glede na to kar si napisal da....ali računovodkinja ne pozna dobro zakonodaje, ali pa si ti malce zmedeno prenesel informacijo. Vsekakor predlagam da zadevo še malce preučita predvsem 1. odstavek 25. člena ZDDV-1 in pa preostala posebna pravila glede obdavčitve storitev.

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
Citat:

Drugače pa računovodstvo bi to moralo imeti v malem prstu. Priporočam da menjaš računovodjo
wink-1.gif

Tudi sam bi ti to predlagal ... menjaj računovodja - mene je njegovo neznanje cepilo ...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.241
4.798
113
Bistvena razlika me osebnim in "poslovnim" računom je, da pri poslovnem lahko delaš dnevne izpiske (prometa/transakcij),
če se ukvarjaš zgolj s storitvami in je to samo par računov, je brezpredmetno... če pa imaš veliko transakcij, pa je že zaradi računovodctva bistveno bolj pregledno in ležje da dobijo dnevne izpiske iz TRRja...

Banka: unicredit vem da ni poceni in mi ni všeč njihov poslovni račun/web aplikacija, imajo pa obe varianti ali preko halcoma
ali pa preko generatorja gesel (ta je cenejši).
Trenutno sem na SKB, ki sicer nima najcenejšega poslovanja, so mi pa združili dva osebna računa in poslovni, vse na en generator
gesel, tako da imam čim manj komplikacij in pripomočkov.

Trenutno je ugodna tudi BKS banka, kjerimaš brezplačne transakcije.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
A če izdajaš račune podjetju izven EU (Kajmanski otoki), moraš tudi postati davčni zavezanec?