Iskanje vira puscanja vode v hisi s termovizijsko kamero

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
To se da s to kamero bojda fino videt, ce kje kaki ror pokne, mene pa zanima ce je to komu ze dejansko uspelo? Res mi ni cele bajte za prekopat za eno pokjeno cev

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Če je dosti občutljiva pri kaki vroči vodi bi verjetno šlo samo take kamere niso ravno poceni.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Jaz sem uporabljal to kamero za ugotovitev gretja el. elementov. Tako ta kamera prikazuje temperaturo materiala na površini. Ampak, nastavitve so pa komplicirane, ker moraš za vsak material določiti njegovo paleto, ker je lahko rezultat čisto napačen. Recimo, opazuješ polirano površino aluminija in ti kamera napačno kaže visoko temperaturo, v resnici je pa hladna.
Torej, kamero lahko uporabljaš na objektih za odkrivanje toplotnih mostov in razlike temperature, tako, da bi teoretično lahko opazil puščanje vode v zidu, če bi bila prisotna temp. razlika na tistem območju. Za probat je, ni pa 100%. Kamere so pa drage. Res pa je, da jih imajo tudi gasilci, tako da...
wink-1.gif

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
MI smo pred kratkim imeli isto težavo...iskali smo počeno cev za toplo vodo...pomagali smo si s pomočjo toplotne kamere in pa iskalcem, ki jih uporabljajo komunale (oni pravijo temu, da peljejo pesa na sprehod)...zadeva je precej draga, če imaš zavarovano povrne del stroškov kamere in zamenjave zavarovalnica...nam je prerjavelo pocinkano koleno...zadetek s toplotno je bil skoraj 100%...iskalec od komunale pa blizu mesta poškodbe....na srečo nismo rabili veliko razbijati...poškodba pa je bila v tleh...veliko sreče pri iskanju... ((:)

LP B.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.809
561
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Za probat je, ni pa 100%. Kamere so pa drage. Res pa je, da jih imajo tudi gasilci, tako da...
wink-1.gif

Gasilske so drugačne merilno območje je ponavadi nad 100°C
Ene sicer imajo funkcijo za iskanje puščanja plina kar bi lahko našlo tudi vodo ampak jih v slovenji še ni veliko

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
malo sem se povrsno izrazil pri vprasanju. Meni je jasno kako kamera deluje, ker jo imam, zanima me bolj tehnika odkrivanja tocnega vira poskodbe cevi. Namrec ce vidim na stropu ogromen flek, ne vem kje tocno pusca. Vem da obstajajo doloceni triki, samo jih sam ne poznam.
Recimo puscanje bazena je bilo otrocje lahko odkrit. Vodo smo spustili ven na vseh ventilih naenkrat, kar je ustvarilo ogromen pritisk in cez 1 uro se je ze lepo videl flek

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Ce ti pusca topla voda, pol moras segret kolkr se da in bos imel vec srece pri iskanju s toplotno kamero. Ce pusca hladna, bo tezje oz. bi bilo bolje ce se da noter spustit toplo vodo. Ce ves kje poteka cev in obstaja moznost da lahko zavrtas zraven brez velike skode, bo prisel ven vlazen prah. Zadnja stopnja je stemanje ob cevi ali pa napeljava nove. Moje izkusnje. Kamera pa ni pomagala.

Nazadnje urejeno:

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Mi smo imeli podobno zadevo pred nekaj časa. Kličejo iz Vo-ke da imamo nenormalno povečanje porabe vode(so pred tem menjali uro). Malo sem zapiral ventile da sem videl katera veja pušča. No čez nekaj dni so okoli letali fantje iz vo-ke z "bajalico" pa je lepo lociral kje pušča(strošek: kava:))
Poračuna je bilo pa cca 300€..

rola

Zelenc'
15. avg 2011
4
0
1
Če pušča topla voda je potrebno najprej vse ohladiti,potem pa spustiti v sistem čimbolj vročo vodo.Tako bi s termovizijsko kamero še opazil kje pušča.Če pušča mrzla voda s to kamero ne boš ugotovil.So pa tehnike,kjer se da s poslušanjem s posebno napravo ugotovit kje puššča.Če je pa cev od odtoka se pregleda s posebno kamero ki jo porivaš po cevi in se vidi ter točno locira mesto poškodbe.Bi bilo pa potrebno vedeti točno situacijo.
Poznam mojstra ki se s tem bavi in ima use potrebne aparature,vendar bi moral z njim direkt kontaktirat in se pogovorit o problemu.Če rabiš kontakt na zs.
Lep pozdrav

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Od soseda se je po vertikali naredil flek na steni in sedaj ze odpada omet. Smo mu omenili, stvar ze sanira in njegov vodovodar al kdo naj bi rihtal tudi nam. Zdej mene zanima pravi postopek. Ta ki sanira vrjetno mora to z ustrezno napravo izusit strop sele potem postrugat do gole stene in nato kit in beljenje, ali pac? Upam da ne dobim enga ki bi malo pokital pobarval in to je to, cez 2 meseca pa flek. Ali bi moral zato poskrbeti upravnik bloka in najdt neko kvalificirano podjetje za sanacijo? Stanovanje je tudi zavarovano, ali to kaj izboljsa pogoje?