Iskanje satelitov

mafijec

Pripravnik
15. feb 2009
351
0
16
Celje
Obišči stran
Živijo, ali kdo ve zakaj na starejših napravah garmina (1200 in 250) kljub posodobitvi softwera še vedno tako dolgo išče satelite... In kaj še storiti da jih prej najde.
Hvala

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
jaz sem v takem primeru,ker drugace tudi servisiram garmine,dal desni klik in format,nato pa na novo nalozil firmware+posodobitve,pol pa je delalo

lp

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Nuvi 1250 išče satelite kar nekaj minut na prostem če ga dalj časa ne rabiš, potem pa jih sprejema normalno.

LP

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Se bom priključil zraven.

Garmin eTrex našel satelite v manj kot minuti. Garmin XT na Nokia E5 jih na isti lokaciji po 10 minutah ni našel, tako da sem na koncu obupal. Ima kaj veze to, da ima Nokia A-GPS, mobilnega signala pa tam ni bilo?

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Format se dela tazadnje .Nujno se mora narediti back up celega GARMIN NUVI-ja , pa potem šele naprej . Format pa nadgradnja FW-ja .

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik dejvi pravi:
jaz sem v takem primeru,ker drugace tudi servisiram garmine,dal desni klik in format,nato pa na novo nalozil firmware+posodobitve,pol pa je delalo

lp

Super serviser si. Use kar dobiš pod roke najprej formatiraš... Jao.. Jao...
bonk.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
@mafijec

Če ga dalj časa nisi uporabljal,ali če si ga vklopil na drugi lokaciji kot pa ob zadnji uporabi in tudi,če se že pelješ in še ni našlo satelitov takrat zna trajat malo dalj časa.Ob redni uporabi pa ti bi moralo najti satelite po 20 sekundah.
Dalj časa tudi išče takrat,ko si ga imel priklopljenega na pc.
Pojdi pred hišo in ga vklopi in ko najde satelite ga izklopi in ponovno vklopi pa boš videl v kolikšnem času ti bo našel sprejem.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Poznamo takoimenovani cold start (hladni zagon),. kjer GPS naprava nima popolnoma nobenih podatkov kje se nahaja. Zato kar nekaj časa sprejema podatke, da jih pridobi, jih analizira in uporabi. Dobi pa podatke, koliko je z. širina in dolžina, ura ... Traja lahko tudi po 10 min in več.

Warm start (topli zagon), je način kjer GPS naprava že ima shranenjo tabelo zadnjih podatkov, se pravi poznano ima uro (+-30min), kje se nahaja(radij 100km), efemeride so veljavne do 2 ur. Prav tako je znan alamanah. Čas zagona je cirka 30s.

Po domače povedano: Če nisi uporabljal gps nekaj dni bo uporabil hladni zagon. Sam signal boš najhitreje našel če boš na odprtem. Zna trajat nekaj časa.

Če si gps uporabljal , pa si recimo na avtocesti in ti gre naživce, ter ga izklopiš. Ko ga naslednjič vklopiš ti začne takoj sprejemat signal, pod pogojem da nisi vmes opravil več kot 100km oz. odvisno od naprave, in če je bil čas ko naprava ni bila prižgana manjši od 2-4ur. To je warm start.

Ter imaš hot start. Oz. vroči zagon. Dober primer toplega zagona je recimo ko se voziš po ac in greš u tunel, in takoj ko prideš iz tunela imaš ponovno signal, ker imaš dejansko use podatke, že shranjene in se samo delajo korekcije.

A-GPS se uporablja pri mobitelih, kjer je pomen A naslednji. Imaš gps, ki je logično slabši od namenskih naprav, zato ti pri cold start, namesto da bi lovil podatke iz satalitov in jih obdeloval, dobiš tabelo podatkov, preko mobilnega omrežja. Se pravi je smisel A-GPS samo v tem, da se naprava čimprej začne odzivati. V samem mobitelu imaš možnost izklopa A-GPSA, in lahko opaziš da preden začne delovat gps porabiš kar nekaj več časa.

Tak na hitro bi naj blo to to.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Jaz sem recimo opazil, da vedno kadar simuliram ruto v zaprtem prostoru, mi potem dolgo išče satelite. Rešitev. Preden ugasnem nuvija mu ponovno vklopim iskanje satelitov.