Iščem enostavno rešitev za montažo zvočnikov

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
Iščem rešitev za simple montažo zvočnikov v steno, kamor ne smem vrtati lukenj (najemniško stanovanje). So pa že zvrtane luknje, ki jih je imel lastnik in so postavljene idealno levo in desno za kavčom. Luknje so postavljene ena nad drugo v razmaku cca. 5 cm (moram izmeriti).

Zvočniki so Logitech Z-5500, sateliti niso težki, montiral pa bi zadnja dva zvočnika. Zvočniki imajo pripravljene luknje za montažo, vendar so postavljene vzporedno in ne ena nad drugo (itak pa ne smem vrtati na frišno).

Je kakšna enostavna rešitev za montažo v obstoječe luknje? Grunal sem o mini polički, ki bi jo montiral v luknje...na poličke pa bi dal zvočnike.

Za sprednje zvočnike pa bom kupil kakšna stojala, ne predraga. Ima kdo kakšen link do teh stojal?

tnx

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Greš do kakšnega šlosarja, da ti naredi ploščo, na katero izvrta luknje za namestitev zvočnikov in za obstoječe luknje v zidu, pa si rešil montažo. Potem pa najprej privijačiš zvočnike na tisto ploščo, nato pa še ploščo v obstoječe luknje pa je. Lahko bi bila plošča tudi plastična. Tisto s poličko je nerodno, ker potem tisto rado dol pada itd.
Za stojala pa pogledat v kakšen big bang al kaj podobnega.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
Ravno to sem razmišljal, le da nisem na plastiko pomislil, ampak les.

Da montiram zvočnike na neko ploščo debelo kaka 2cm, pa potem to ploščo v obstoječe luknje.

Še najbolje bi bila bela plastika, ker je bela stena zadaj.

Ima kdo kakšno idejo, kje kupiti npr. 10cmx10cmx2cm belo plastično ploščo?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
Pleksi je baje RES drag (1m2 x 3mm debeline = 30+ EUR), tako da odpade. Če bi že vzel pleksi, bi naredil načrt kako naj ga oblikuje vsaj, npr. v obliki U, kjer je ena stranica na steni, druga pa podlaga za zvočnik......ali kaj podobnega.

Bom šel v Merkurja, Baumaxa ipd...pogledat, pa rečt naj mi dajo nekaj belega/prozornega debeline 2cm v kar se da brez problema zvrtati in montirati na steno.

Nazadnje urejeno:

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Pa kaj nimajo ti zvočniki na spodnji strani štenderjev utore, da ga napičiš na steno? V obstoječe luknje daš plastične vložke in primeren šrauf, zvočnik pa se lepo vsede gor. Kolikor vem, je krogličast zglob, se pravi se da to stojalce na vsakem zvočniku premikati po vseh oseh.

Če nimajo utorov pa je samo plastika zalita prek, jih pa sam zroutaš z npr. dremelom ali rbsom. Večji problem bi bil, če lukenj sploh ne bi mel.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Našel fotko.

2410.1.0.jpg

EDIT: damn, očitno sem slep da ne vidim luknje. Na eno luknjo bi tudi šlo, če daš med luknjo in steno eno zobčasto podložko, če zvočnik ni pretežek. Take škode spet ne boš naredil.
Če pa ne, potem pa narediš utore sam, kolikor material sploh dopušča.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
Luknje izgledajo takole (meter imam v avtu, deluje 3 cm razmaka, vložke so že notri)

Torej ena pod drugo, 3cm razmak, globina luknje samo 1cm

Zvočniki odzadaj:

Luknje na stojalu oz zvočnika so malce širše od lukenj v sten in so tudi nekoliko bolj narazen (cca 6cm)

Obstoječi nosilci za zvočnike se obračajo v eno smer za 180° (odvisno ali je mišljen kot levi ali desni zvočnik)...če je obrnjen v skrajno eno smer ga postaviš lahko na podlago, če ga obrneš v skrajno drugo smer je mišljen kot montažo na steno.

Sem pa opazil šele zdaj tole... Stojalo od zvočnikov je pritjeno s šraufom v zvočnik, na spodnji strani pod kotom, ki je viden iz zgornjih slik. Morda bi se dalo na klasično stojalo, ki se kupi v trgovinah in namontira v zid, pričvrstiti zvočnik preko tega.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj vem, da je bolj "lame" rešitev, ampak a en sam šrauf (pod pogojem, da ga fajn zategneš) ne bi držal takega mini zvočnika na steni?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
Bom probal. Niso čisto lahki zvočniki...

semi-offtopic:
Kje se v BTC-ju kupuje kable za zvočnike? Ne rabim hude kvalitete..., nekaj takega kar je že na Z-5500, morda za drobec boljše, ker rabim malo daljše kable, da lahko dosežejo woofer, ki bi ga dal v kot, da ne ovira.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Razumem, ampak saj ni, da bi bila ročica navora zelo velika in en vijak nosi ene 70% vseh sil. Če fajn zategneš vijak (zgornji, tako da spodnja luknja skrije), po mojem ni šans, da bi se zadeva vrtela.

Sicer pa lahko v spodnjo luknjo daš en vijak s primerno široko glavo, tako da bo prišel ravno v tisto luknjo v plastiki. Potem pa se nikakor ne more vrtet zadeva.

Zvocniki%20-%20vijak.jpg

Steve

Guru
13. avg 2007
9.961
1.841
113
bo ok
smile-1.gif

jaz bi probal še to: eno luknjo zavij noter koliko se da, tadrugo pa spodaj nalepi obojestranski tesa trak za limanje ogledal na steno. pomoje mora držat.

sicer pa 2 mala kosa pleksija, vpognjena na u bosta stala par €

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Itak, al pa trak... mora samo preprečevat rotacijo, samo težo bo pa že en vijak držal.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ker so luknje že, jih lahko nevidno poglobiš;) tko se ti odpre kaka možnost več za montažo.

iz dveh "palčk" narediš križ. Navpično privijačiš v steno, na vodravno pa zvočnik. Križ na to foro: http://pest.si/8ic

tej zvočniki imajo tudi zadnji sateliti možnost montaže na stojalo.

edit:
oz očitno je dovolj, če samo v eno luknjo privijačiš zvočnik http://pest.si/8id S tem bi imel še najmanj zajebancije.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
kui nosilce za satelite..le ti imajo luknje eno nad drugo, verjetno ravbno v tem razmaku. Sam zvočnik potem montiraš na nosilec.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
bedna tale, da v najemniškem stanovanju ne smeš niti lukenj v steno vrtat...... OK razumem da v npr. kopalnici ne smeš kar tako razbijat, ampak stena se pa pred vselitvijo novega najemnika pogipsa, premala in je ko nova.

LP

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.411
3.803
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
bedna tale, da v najemniškem stanovanju ne smeš niti lukenj v steno vrtat...... OK razumem da v npr. kopalnici ne smeš kar tako razbijat, ampak stena se pa pred vselitvijo novega najemnika pogipsa, premala in je ko nova.

LP

Saj ni rekel, da ne smem. Samo en bi ravno 1. mesec, ko sem pri nejmu v najemu, vrtal luknje. Pa še rekel mi je, ko je videl zvočnike..., da naj si jih kar montiram v te luknje, k jih je on imel za svoje zvočnike.