iPhone, iPod --- prepovedano ali ne?!?

Strijc

Pripravnik
10. sep 2007
270
0
16
S tem vprašanjem se nisem kaj dosti obremenjeval, me pa je pred kratkim vse skupaj malo zmedlo...
Si ogledujem aparate v izložbi polek blagajne (simobil pooblaščena prodajalna) in zraven mene si neko dekle spreminja naročniški paket... Med tiskanjem papirjev, punca vpraša, če mislijo kdaj v prihodnosti zraven paketa iZAME ponuditi tudi iPhone. Prodajalki skoraj izstopijo oči in skoraj v besu začne razlagat: "Pa kaj vi ne veste, da se iPhoni in iPodi v Sloveniji ne smejo prodajat, je vse prepovedano!"... Na koncu pa še sama doda: "Jaz ne vem, kako jih lahko Tuš mobil prodaja!"... Mi je vmes ušlo na smeh, ker točno prek te prodajalne stoji com shop, in že v izložbi imajo najmanj 15 iPodov, da o kakih big bangih ne govorimo...

In kaj je zdaj res?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Nič ni prepovedano prodajat. Vse so na pol izmišljene bedarije. iPhoni se ne prodajajo iz preprostega razloga, in sicer zato, ker v Sloveniji nimamo popolno delujočega iTunes Store-a (tudi muziko in vse). Se pa seveda lahko prodajajo iPhoni uvoženi iz Italije (EU... prosti pretok blaga, ...).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Že n-tič povedano: ni jih prepovedano prodajat.

Do zmešnjave je prišlo, ker so si preambiciozni ljudje s premalo pameti začeli po svoje tolmačit zakonodajo. Ta prepoveduje prodajo elektronskih naprav, ki nimajo možnosti odstranitve baterije. Razlog je ekološki: baterijo naj po koncu življenjske dobe ločil od naprave in deponiral na za to primerno mesto.

iIgračam je seveda možno odstraniti baterijo, prav tako zamenjat. Seveda je škatlico za to potrebno odnesti na servis.

Me prav čudi, zakaj se niso pojavile govorice o prepovedi prodaje najnovejšega luksuznega Mercedesa - tudi pri njem verjetno piše, da praznega akumulatorja ne menjaj sam, ampak se obrni na servis?

B.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Nekdo je bil fouš, ker si je Mirko upal pripeljat šleper iPhone-ov mimo Apple-a in Apple wannabe distributerjev v Sloveniji ter jih preprosto prodajat.
Če ne moreš direkt, jih pa indirekt.
smile-1.gif

Podobno kot banke v Jugi niso smele prodajat deviz posameznikom. Pa je folk šel na črn trg. Pa so jih tam kupovali tudi partijski veljaki in se uradno sprenevedali, to se ne sme, to ne moreš tako, ne smijemo da rušimo tekovine revolucije.
smile-1.gif