Invazija ogabnih oranžnordečih polžev

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Živjo, se še kdo sooča z invazijo ogabnih oranžnordečih polžev brez hišic? Te golazni je polno povsod, zbirajo se celo v nekakšne skupine, očitno jih je ven prignalo in jim pri ramnoževanju pomagalo deževje in posledično ibr vlažna tla in ozračje...napredujejo počasi, a zanesljivo, v dobrem mesecu dni so se razmnožili za nekajkrat...ima kdo kakšno pametno idejo, kako se obraniti te nadlege?

Polžomor nemara? Pa še na sliki ga imajo...

btw, kdo ve kaj več o teh ogabnih sluzastih stvorih? Črni polž je nekako domača zadeva, ni zelo razširjen in je kul. Za tele oranžne grdobe pa se mi zdi, da niso avtohotone, baje so desetletja nazaj pobegnili iz neke 'fabrike' v okolici Kamnika, kjer so jih imeli za neke poskuse ali kaj...resnica ali bučke?

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Malo stran od mene, sosed vsako jutro in zvečer hodi po travniku okoli hiše z vrečko soli in jih tamani. Baje poginejo, če jih posoliš. Pa to ni zahebavanje. Te gamadi je res letos veliko. Še posebno na vrtih . Probaj s soljo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Dol se mi ne zdi uspešna. Sol naredi rano na polžu, polž ponavadi preživi, vidiš ga s črno luknjo tam kjer je bilo zrno soli.
Ko ga raniš ponavadi še hitreje leže jajčeca. Letos jih imam sploh veliko, nekako se sploh ne borim več proti njim, samo razmišljam kako jim preprečiti dostop do vrta.
Imam jih cel kup v okolici kompostnika (potuho imajo še v bližnji trti, kiviju robidah ki jim zagotavljajo senco in vlago. Strah me je da bom s kompostom polže dobesedno naselil v vrt.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.151
113
Sol je nuporabna, ker s tem še lepo soliš zemljo, popolnoma neprimerno. Dejansko se skrivajo v zemlji, potem pa navalijo ven. Kake race to požrejo verjetno...in kure.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Sol je nuporabna, ker s tem še lepo soliš zemljo, popolnoma neprimerno. Dejansko se skrivajo v zemlji, potem pa navalijo ven. Kake race to požrejo verjetno...in kure.

Samo ne vem kako bo zgledal vrt ko spustiš raco ali pa bognedaj kokoš vanj!
evil.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.608
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
poberi polže v ajmer in zasuj s soljo. če boš dal na polža samo ščepec soli, ne bo pravega efekta.

berem na uni strani, da radi pijejo pivo (znamka ni pomembna). nalij v lonček pivo in ga zakoplji v zemljo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Samo ne vem kako bo zgledal vrt ko spustiš raco ali pa bognedaj kokoš vanj!
evil.gif

Saj piše:

Citat:
So črno-bele barve in po Flerinovih besedah letijo, plavajo in jedo vse - tudi zelenjavo na vrtu. Ker bi te race pojedle polža s solato vred, jih ima čez dan zaprte, izpusti jih le zjutraj ali proti večeru, ko polži prilezejo na plan.
evil.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
škoda piva in soli za polže
race ne morejo toliko polžev požreti koliko jih je letos. + potrebujejo vodo da ne crknejo . kure ne žrejo teh polžev

edina res uspešna zadeva je vaba , ki vsebuje metaldehid. če pa se to dobi pri nas v prosti prodaji pa je drugo vprašanje
ampak letos je zaradi ogromne količinov polžev učunek bolj bogi. sem že nekaj kg tega potrošil, ampak prihajajo v valovih kot da bi napadali kitajci+indijci skupaj

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Teh polžev je letos res nenormalno veliko. Znanec mi je zadnjič pravil, da je že vse probal; sol, pivo, žaganje... Je rekel da se mu za zdaj še najbolje obnese Terminator.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
KSZ: Gola bakrena žica po tleh okoli vrta dela čudeže zaradi elektrolize
wink-1.gif

Siromaka zvije in pobegne kot zajec.

Če ne verjameš jo daj košček med jezik in kakšen plombiran zob
grims-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
baker bi naj delal, čeprav se priporoča vsaj 3 cm širok bakren trak.
težava je to dobiti po neki normalni ceni ? ( razen pri okvirjih... )

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
30
28
Imam eno tršo žico in jih pobiram ko grem na vrt, pol jih pa za ziher še vržem v vedro vode. So se pa letos nenormalno razmnožili. To poletje sem jih fental že preko 1000 pa ni videt, da jih bo zmanjkalo

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.151
113
bolj je ideja, da imaš pol "vrta" ogrado pa maš kure noter, drugi del imaš pa vrt, naslednje leto pa zamenjaš lokaciji. Garantiano odlični pridelek brez polžev

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hehe... jest jih pa s pločnikov v travo mečem, da jih ne pohodijo...

mah kaj ste tok občutljivi, a vam kej hočejo? letos jih je pač več, drugo leto jih ne bo več... enkrat so ose, enkrat muhe, enkrat polži...

raje se ukvarjajte z oviro, da ne pridejo do solate...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
...

edina res uspešna zadeva je vaba , ki vsebuje metaldehid. če pa se to dobi pri nas v prosti prodaji pa je drugo vprašanje
...

To ni res. Poleg tega je kemija nevarna domačim živalim, ki rade požrejo te briketke.

Definitivno je učinkovit Ferramol, ki ni nevaren živalim, polže pa zradira. Posuješ ga v vrstah (ne posipaš vsevprek, ker ga preveč porabiš) na delih kjer polži vdirajo na vrt in to je to. Je pa seveda treba tamanit vsako generacijo posebej. Torej ponavljaš postopek vsakih nekaj tednov.

Učinek bakra pa tudi mene zanima ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
Na rtvslo je bila oddaja, pred kakšnim mesecem, kjer je bila osrednja tema ti polži, oz so celo imeli prispevek na koncu prvega dnevnika.

Ženska je povedala, da pač edino kar pomaga, da se jih pobira in potem v mukah ubije (sol, zadušitev, etc..) sem bil kar malce presenečen, kako se zagovarja mučenje živali, tako javno, na rtvslo. Ampak očitno so ene živali manj vredne kot druge.

Požrejo jih tudi race, omenjena je bila neka posebna pasma, se žal ne spomnim katera. Baker tudi pomaga, a je potem gospa v šali dejala, da bakrene plošče res pomagajo, a da imajo pa potem oni v prekmurju druge probleme s bakrom
wink-1.gif