Intel vs AMD

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ok naslov je mogoče malo zavajujoč ampak vseeno.....sem se spravil malo na stare kište pa mam na razpolago ene starejše procesorje, pa bi prosil za mnenje kaj se splača skup naret da bo kolko tolko delalo, občasno, malo interneta, pa kak online radio poslušat, ker bo kišta le v delavnici.....torej na razpolago sta intel celeron 1.8ghz in amd 64 3000, no sicer sta tu še dva AMD-ja starejše izdelave XP 2800 in XP 3000 a se mi zdi da bo to samo še za na odpad....kateri od prvih dveh bi bil boljši, nekak sem bolj pristaš intela, a če od teh dveh bolje deluje amd bom pač tega usposobil .....na wikipedii sem našel podatke ki so v priloženih slikah, moja dva sem označil....hvala za mnenje.....
i6d-Celero.png

in
515-AMD-64.png

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
AMD, drugač pa to še za net ni. Mogoče kakšne manj zahtevne strani, youtube video bo že štekal.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če naloži dovolj rama (1GB vsaj) in neko linux distribucijo v kombinaciji z neko solidno grafično kartico, ki se jo dobi danes za drobiž bi tak sistem moral poganjat "vse" nezahtevne zadeve.

Imam doma Athlon XP 1800 z 1GB rama pa dela youtube BP, je pa noter nek "igračarski" radeon.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Sicer sem močan pristaš Intela (po tem ko sem parkrat "nasral" z AMD-ji, a če bi izbiral med tema dvema, bi vsekakor izbral AMD. Celeron je namreč še iz stare, več ali manj faljene družine z "netburst" arhitekturo, ki se ni ravno obnesla.

Rama pa vsaj 2GB, če se hoče surfat po današnjih straneh.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Mogoč kak linux ga reši ja, v winsih (xp) z 1gb rama, athlon 3000+ kar je več od 360p se youtube video zatika, facebook stran šteka za pop***, 24ur stran šteka itd...

Ne splača se pa dati niti 10€ za "solidno grafično kartico", ker ti nov proc za 35€ prebavi 4k predvajanje, ob tem pa pokuri 3x manj elektrike.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
vsaj tukaj bolj normalni odgovori, ker na slotech bi vsi kr v smeti to zmetali pa neke kao poceni variante nabavlali.....v glavnem rama bo dovolj, mam 2gb na razpolago + radeon x1300 256 mb če se ne motim....YouTube se ne bo gledal....kaka stran za info, vreme, alter in podobno, pa kak online radio kot že rečeno, ker bo to stalo v delavnici in ni namenjeno nekemu resnemu delu, za to imam drugo kišto.....glede os pa bom še videl za kaj se bom odločil, nekak mi bolj diši po Linuxu :D

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Z 2GB bi šel jaz kar na XP-je. Malo sicer traja da se naložijo vsi updati (obvezno začeti z instalacjo ki ima že vgrajen SP3, sicer zadeva noče niti na net), a ko je enkrat poštimano se mi zdi vseeno bolj uporabno kot linux.

Sicer ima S-T prav, saj se za dobrih 50€ dobi atoma na plati, ki je večkrat hitrejši od tega, a vsake toliko paše oživiti kako staro zadevo, poleg tega je tudi 50€ več od 0.

Zadeva ima sicer socket 939 kar je dokaj ugodno, saj se za ta socket dobi tudi že dokaj hitrejše procesorje, recimo X2 Athlone do "4600+" (2,4ghz). Na firmi imam enega X2 3800+ in sploh ni tako slab. Ljudje danes to mečejo stran, tako da se splača pogledat za kakšnim.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ma ne mi rečt da so update-i za xp-je še na voljo? :-o .....drgač pa kot rečeno ne mislim zapravlat po nepotrebnem, če nebo šlo bom pač opustil to misel....za poslušat kak radio bo zagotovo dovolj zmogljiv....ne vem pa kak je lahko za te osnovne zadeve win bolj uporaben kot Linux....sem že uporabljal Linux pa mi je bil čisto dovolj, s tem da je mašina laufala bolj gladko......kakorkoli, hvala za nasvete

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
.torej na razpolago sta intel celeron 1.8ghz in amd 64 3000, no sicer sta tu še dva AMD-ja starejše izdelave XP 2800 in XP 3000 a se mi zdi da bo to samo še za na odpad....
Vsi trije AMDji so zmoglivejši od celerona. Tako da če že kaj mečeš stran, začni pri Intelu
wink-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Updati so še vedno, samo novih ni. Jaz imam na firmi iz različnih razlogov še par računalnikov XP-ji (določeni instrumenti imajo pač gonilnike samo za to) in vsake toliko dobim v preinstalacijo kakšen tak računalnik. Ker se instalira iz medija z SP1 ali SP2 (pač orginalni windowsi) je računalnik po instaliciji neuporaben, saj ne more niti na internet. Večine strani ne odpre ker je gor samo IE6, ki ga ne podpira nič več, Chrome se ne pusti namestiti ker rabi sp3, enako Mozilla... Ne delajo niti updati, ker hočejo "security center", ki ga ima šele SP3. Zato je treba na drugem računalniku naložiti offline instalacijo SP3, nakaj začnejo delat updati. Ko se jih naloži tistih par sto, gre na računalnik tudi Chrome in ostale zadeve. V bistvu postane zadeva kar uporabna in tudi hitra.