Insolventnost banke

Mobisux

Pripravnik
18. avg 2007
456
0
16
[Neuradno] v kratkem naj bi vsaj ena slovenska banka razglasila insolventnost. Kaj to pomeni za njene komitente? Kaj sledi razglasitvi insolventnosti banke?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Insolventnost načeloma pomeni da obveznosti podjetja presegajo premoženje podjetja, kar z drugimi besedami pomeni, da podjetje ni oziroma ne bo sposobno poravnati vseh svojih obveznosti. Insolventni položaj podjetja nastane, če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnavati svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju, in zato postane dolgoročno plačilno nesposoben.

V primeru banke je to samo korak od stečaja. Ker banka nima "proizvodnje", njena edina dejavnost je zbiranje in plasiranje denarja. Če tega ne more opravljati njen obstoj ni upravičen in mora v stečaj.

PS. S tem ne trdim, da je karkoli v Mobisuxovih trditvah res ali da bi kaj o tem vedel. (niti da ni res, preprosto o tem ne vem nič.)
PPS. Čisto teoretično. Verjetno bi v tem slučaju reagiralo MF, ki bi banki dalo premostirveni kredit, da bi lahko poplačala zapdle obveznosti, BS pa bi istočasno začela postopek nadzorovanega stečaja (pripojitve) take banke. Vsi bi se skratka trudili, da bi zadeva šla tekoče, nadzorovano in da bi trg ne zanihal preveč. Ker panike si nikoli ne želijo, še posebej pa ne sedaj, ko banke nimajo prav veliko erzerv:)

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Jest sem pa slišal za Probanko...

Baje komitente z depoziti prosijo, če jim lahko pretvorijo v lastniški delež..

to ni joke na žalost...

Nazadnje urejeno:

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.401
4.972
113
Probanki je ogromno dolžan Mersteel... in s potopom slednjega je jasno da bo šla še Probanka...

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Pa Bošto jih je tudi fest napauhou....
Skratka se mi zdi, da bo ta banka prva sedla v Sloveniji, ke nima nekega hudega zaledja. Abanka je še zmeraj v boljšem položaju....

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik lafarge pravi:
Jest sem pa slišal za Probanko...

Baje komitente z depoziti prosijo, če jim lahko pretvorijo v lastniški delež..

to ni joke na žalost...

To skoraj ne bi mogel verjet.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
To sem slišal iz zanesljivega vira in sicer od komitenta, ki ga poznam že dolgo let... In je model tak, da je prej malenkosten kot da bi kej preveč povedal...

Baje je kriza zelo velika. Potrdili so tudi uslužbenci, kdo pa nebi na forumu, ker nočem, da je ob službo....
Zato sem povedal da sumim Probanko na prvo domino...... Novica da je tudi ta da Proklubovci množično zapuščajo barkico...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
448
83
Probanka je daleč od zavidljivega položaja, ravno danes so objavili željo po ponovnem podaljšanju roka za dokapitalizacijo.

Premožnejšim komitentom z višjimi depoziti in tistim, ki jim upravljajo premoženje so verjetno 1:1 ponudili sodelovanje v tej "enkratni priložnosti". Upajmo, da se bodo stvari dobro končale.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Tole je zelo občutljiva tema. Tudi v medijih se zelo izogibajo kakršnimkoli špekulacijam, da ne bi povzročili panike. Najbolj so ogrožene tri banke - Abanka, Probanka in Factor banka. Skupno jim je, da dokapitalizacije niso uspele, niti ni zanimanja, da bi jih kdo kupil. Tako stanje kot je sedaj pa ne more dolgo trajati. Bile so neke ideje, da bi združili več bank, da bi Abanko kupila država, samo ne vem koliko je to resno.

NLB in NKBM nista veliko boljši ampak tam država radodarno priskoči na pomoč z dokapitalizacijo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.690
6.459
113
Župnik v eni od primorskih cerkva je vernikom že pred časom napovedal skorajšnji propad Abanke in da naj čimprej umaknejo ven sredstva.

To je bilo kmalu po tragični smrti cerkvi izredno naklonjenega direktorja.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Fak, jaz bi takoj pobral vse iz banke, dokler je 'pretvorba depozita v lastniški delež' še prostovoljna.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Sej pravim, da je kolega dobil ponudbo...
enkratna priložnost pa taka....

Moj nasvet je čimprej prenese denar, ker ga ima precej več kot jamči država...
Mislim, pa da BS zopet nekej rogovili posebej, no to se je tako ali tako videlo pri dajanju kreditev brez jamstev in kreditne sposobnosti. Takrat ni padla nobena odločba...

Naši regulatroji so sami sebi zadostni problem, samo da so..