Inflacija v 10 letih 25% . Vsi tisti, ki imajo denar doma recimo 10.000 evrov, so izgubil 2500 evrov in je danes realno vrednih 7500 evrov.
Ta podatek sem zasledil na enem forumu.
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Inflacija v 10 letih 25% . Vsi tisti, ki imajo denar doma recimo 10.000 evrov, so izgubil 2500 evrov in je danes realno vrednih 7500 evrov.
Če si 10 let nazaj preštel 10.000€ in nič vzel preč, mora biti danes še vedno 10.000€. Zanimivo, a ne?Citat:
Uporabnik alpine pravi:
ja je zdravo, ker ne moreš živeti od prihranov in moraš delat kot sužnji.Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj neka minimalna inflacija mora bit (točno tolikšna, kot jo navajaš), to je za ekonomijo in gospodarstvo najbolj zdravo.
Koliko pa se je v tem času dvignila minimalna ter povprečna plača?
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj neka minimalna inflacija mora bit (točno tolikšna, kot jo navajaš), to je za ekonomijo in gospodarstvo najbolj zdravo.
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ja je zdravo, ker ne moreš živeti od prihranov in moraš delat kot sužnji.
V sužnjelastništvu in fevdalizmu ni bilo posebne inflacije.Citat:
Uporabnik skala pravi:
ja je zdravo, ker ne moreš živeti od prihranov in moraš delat kot sužnji.Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kakšnih 10.000€, saj praviš, da jih je samo še 7500€... nekaj nekako ne gre skupaj...Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Počak še 30 let pa boš takrat dobil za teh ½10.000½ evrov ravno eno 100g čokolado.
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Če sem pred 10-imi leti dal 10.000€ v predal je danes notri koliko? 10.000€ ali 7500€?
Hmmmm, kle mi nekaj ne gre skup...Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Inflacija v zadnjih 10 letih znaša cca. 22% in je dokaj "ugodna", odkar ima slovenija EUR itak ne more biti kaj drugače.
Še kalkulator za igranje če koga bolj podrobno zanima.
Glede minimalne plače, znašala je leta 2005 cca. 490EUR, danes pa znaša cca. 790 EUR. To je precej večji dvig kot pa znaša inflacija. Torej realno se je minimalna plača povišala.
Povprečna plača je v letu 2005 znašala 277k SIT NETO (1155 EUR) oz. 176k BRUTO (734 EUR), v decembru 2014 pa je znašala 1633 NETO oz. 1053 BRUTO. Tudi tu gre za višja razmerja kot znaša inflacija.
Torej pod črto, realno je razmerje med inflacijo in plačami v korist plač, kar preprosto pomeni da so za zaposlene danes stvari cenejše kot 10 let nazaj. Tega sicer ne moremo imenovat deflacija, ampak na osebnem nivoju je to točno to! Sedaj pa jamrat kam drugam!