Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Je legalno. Pravica javnosti do obveščenosti vs. zaščita os. podatkov. V tem primeru, ko nekdo grozi visokemu funkcionarju,s e mi zdi to bolj pomembno kot njegova pravica do zasebnosti.
Enako trdim, ko gre za poročanje o zdravstvenem stanju najpomembnejših v državi, recimo.
Torej, če hočeš nekomu zagreniti ali celo uničiti življenje, na SiOL neuradno javiš njegovo ime in stvar je opravljena. Kaj če je ta informacija netočna, morda celo, kot sem jaz napisal, namenoma napačna? Je pravica javnosti (zadovoljevanje najnizkotnejših vzgibov raje po kanibalizmu in novinarski brezobzirnosti) nad tem? Kakšen želodec moraš imeti, da narediš kaj takega in kako brez obraza, da lahko, ko to narediš, še komu pogledaš v obraz. Bi ti lahko?
Ne.
Bi pa objavil stvar, za ketero sem na podlagi preverjanj na več koncih prepričan, da drži, če bi ocenil, da je v interesu javnosti, da jo izve. In ime nekoga, ki je grozil premieju, se mi zdi taka kategorija.
Ampak: pravica javnosti do obveščenosti po slovenski sodni praksi ne vključuje raznih trač revij in vsega tovrstnega povprek, recimo (sicer menim, da je tu napačna, ampak taka je). Gre za realno pravico do obveščenosti - in ko govorimo o dogajanju okoli nekoga, ki bi lahko vplivalo na celotno javnost, tu ne gre za trače ali kaj podobnega. Če nekdo zagrozi ali celo napade dovolj visokemu predstavniku države, je izvedeti, kaj in kdo, pač v interesu javnosti, pa če je tebi všeč ali ne. In pred objavo je treba stvari resno preverit (pri več virih) ...
Malo si pobrskaj po zakonodaji in sodni praksi, pa bo jasno, kaj je v interesu javnosti in kaj ne, Pri nas je ta pojem še preveč omejen ...