Ima kdo neuporaben 58mm filter za objektiv?

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Zdravo!

Iščem en neuporaben/zanič 58mm filter za objektiv. Mi je vseeno ali je šipca počena, popraskana, čudno motna,.. Važno, da je obroč filtra OK in nepoškodovan. Če kdo ima kakšen tak filter in ga je mislil stran vržt - se jaz javim, bi bila izredno vesela, če bi ga dobila.
Hvala!

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Naredila si bom reverse ring, da bom lahko objektiv obrnila naokoli in naredila kolikor toliko spodoben makro objektiv. En sestavni del tega doma narejenega reverse ringa je pokrovček body-ja, katerega sredinski del sem že odrezala stran, drugi del pa obroček od filtra, ki se prilepi na modificiran pokrovček body-ja. Tako lahko to zadevo pritrdim na objektiv in na body, tako da drži objektiv ravno obratno kot ponavadi.

Rabim le obroček od filtra, zato ne bi kupovala novega filtra, ki ga bom itak uničila. Idealno bi bilo, če bi se kje dobil kak odrabljen filter, da ga ni žal.Delam po temu .

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Reverse ring raje kupi že narejen na ebayu, pride samo par € s poštnino. Boš imela manj kompliciranja, pa še zgledalo bo.

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Ma, že imam vse skoraj narejeno in mi je škoda stran vržt tale body cap, ki sem ga pol dneva dolbla. Pa še en užitek je v tem, da sam nekaj narediš pa da dela.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sem pogledal malo po kleti in se je res nekaj našlo, sicer ruskega izvora, vendar je 58.
Več lahko na ZS.

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
@ oriolus - Najlepša hvala za filter.
cheer.gif

Sem že vse dala skupaj edino epoksi kit za dodatno trdnost moram mogoče še malo pobrusit in do konca očistit, da bo izgledalo "presentable". Dodajam kako izgleda. Slika z objektiva pa pride v nedeljo, ko sprobam. Trenutno so svetlobni pogoji malo preslabi za tresoče roke
redface-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Oho !
shocked-1.gif

Tole je bilo pa hitro!
Očitno si res 'tehnično nadarjena', kakor sem slišal včeraj.
Bravo!

Lepe fotke ti želim.

Nazadnje urejeno:

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Sem imela že vse pripravljeno za leplenje, tako da sem takoj, ko sem prišla domov, zlepila in počakala, da se je epoksi vsaj malo strdil. Test bom danes naredila popoldan, ko ne bo strahu, da mi objektiv dol pade
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Katsumi pravi:
Sem imela že vse pripravljeno za leplenje, tako da sem takoj, ko sem prišla domov, zlepila in počakala, da se je epoksi vsaj malo strdil. Test bom danes naredila popoldan, ko ne bo strahu, da mi objektiv dol pade
grin1.gif

Močno upam, da je tole zares naranost, sicer boš imela homemade lensbaby...
tongue-1.gif

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Je naravnost, sem že sprobala in dela kot je treba. Slike se pa lihkar downloadajo z aparata
smile-1.gif

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Takole - prilagam par testnih fotk. Rosa na pajkovi mreži - fokus na kapljico in fokus na odsev v kapljici.
Roža:

Odsev v kapljici na roži:

Jutranja rosa na pajkovi mreži:

Jutranja rosa na pajkovi mreži 2:

Rosa na pajkovi mreži - fokus na odsev v kapljici:

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Zelo lepe slike! Sem pa sam opazil en problem pri tem načinu slikanja: če hočeš približno kakšno globino je treba zaslonko čisto zapret in slikat s flešem. Če zaslonko čisto zapreš so pa slike zelo neostre. Še delam na tehniki, ampak povečave so pa hude, tam do 5:1 pridem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Neostrina pri zelo zaprti blendi je posledica difrakcije. Ta zadeva je odvisna samo od velikosti senzorja (večji ko je, pri višjem f-u nastopi) in žal se proti njej ne da nič storiti. Če pa blende ne zapreš, je pa globinska ostrina preplitva.

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Hvala, z ostrino sem se največ matrala. Še posebej, ker nimam ravno mirnih rok. Trenutek, ko so stvari približno tako izostrene, kot želiš, je pa tudi bil dosti kratek. Tehnike se bom rabila tudi jaz kakšne priučit, ampak se še tolažim, da je za nooba tole še čist fajn
smile-1.gif
S flešem pa še probam.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
S flešem je makro fotkanje bistveno lažje oziroma brez fleša velikokrat sploh ne gre, ker moraš za globinsko ostrino blendo zapreti, s tem pa seveda močno podaljšaš osvetlitveni čas. Pri tem pa pri velikih povečavah rabiš še mirnejšo roko kot pri normalni fotografiji, zato tudi stabilizacija tu nima preveč velikega učinka.

Možnosti sta dve:
[*] slikanje iz roke s flešem z vklopljeno kratko sinhronizacijo in časi pod 1/500 s, vendar je tu lahko problem, če nimaš pravega makro ring fleša, da ti zmanjka delovne razdalje (razdalja med sprednjo lečo objektiva in objektom fotografije). Tu si lahko pomagaš tudi s flešem z daljinskim proženjem in si narediš stransko osvetlitev.
[*] slikanje s stativom, pri velikih povečavah pa celo z makro railom na stativu. Ker pri tako velikih povečavah običajno fokusiramo tako, da enostavno premikamo objektiv naprej/nazaj, ne pa s fokusnim obročem.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Lepo. Posebej tretja.

Možnost za slikanje z bolj odprto zaslonko in 'pridobitev' globinske ostrine pa je v programih.
Eden bolj znanih je Helicon Focus, ki me je vzpodbudil k izdelavi premičnega, mikro nastavljivega nosilca.

LP

Edit: sem pozabil na fotko:
micro.jpg

Nazadnje urejeno: