Illustrator - Missing font pri odpiranju pdf

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Z Illustratorjem poskušam urediti en pdf dokument in mi pri odpiranju dokumenta Illustrator javi, da sta "pogrešani" dve pisavi (Cambria in Symbol), ki pa ju imam inštalirani. Seveda mi potem pisavo spremeni in...to ni to
smile-1.gif

Mislim, da so pdf-ji narejeni z MS Word-om. Sem pa poskušal spremenjenim delom besedila določiti omenjeni pisavi, vendar se ne zgodi nič. Kaj lahko naredim, da ohranim tekstovno obliko pdf-ja z izbrano pisavo?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Sem bil premalo jasen glede tega, kaj v bistvu želim narediti. Urediti pomeni, dodati SEO friendly naslov, ključne besede itd. v document properties. V wordu tega ne znam
redface-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja kr tko na hitr težko...

je drugač plugin za acrobata, k ti text spremeni v krivulje... samo potem pač ne moreš urejat texta...

najlažje pa je da si nabaviš (zdownloadaš) fonte in se bo uredu odprlo...

Nazadnje urejeno:

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Imam fonte za katere Illustrator javi, da jih ni - pa ne vem ali to pomeni, da jih ni v datoteki (embeded) ali da jih ni v programu (četudi v programu so). Sklepam, da je v datoteki samo informacija o fontu, ki pa se mimogrede imenuje Cambria Bold, v Illustratorju pa Cambria. Četudi gre v bistvu za isti font. Za izbrano besedilo mi AI kaže ime fonta Cambria*. Poleg pa je še Cambria (brez zvezdice). Ne vem kje je catch.
Ponavadi z wordom ne delam pdf-jev že zaradi izkušenj s html formatom, ki ga word spremeni v parado kiča in je skoraj neuporaben za urejanje.
Sem rešil tako, da sem v bistvu odprl nov pdf in vanj skopiral vsebino wordove datoteke. Gredo pa te datoteke na web in sem jih želel optimizirati za iskalnike, kar mi je v končni fazi tudi uspelo (oz. bomo videli
grin1.gif
).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja ti imaš font Cambria, program zahteva pa Cambria Bold - to ni enako. Če si siguren da je isti font, ga spremeni ročno v ilustratorju... tista * pomeni, da font manjka... noben file nima embedanega fonta. edino v indesignu lahko narediš paket, k vsebuje fonte, ampak jih je treba vseeno ročno aktivirat...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja... sej to je dostikrat... pol sam označiš text, k je narobe oblikovan in ga daš v pravo pisavo pa se vse nazaj postavi...

Samo čudno mi je, ker ponavadi so bold fonti debelejši kot pa tisti brez bold v imenu...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
Ko v AI nastavim ime fonta (Cambria) in izberem slog (Bold) je font enak kot v izvirni pdf datoteki narejeni z Word-om. Prej ni, ker mi za boldan tekst določi regular Cambrio. Z zvezdico je pa med fonti označeno ime fonta Cambria,Bold (skupaj).
Nimam pojma v čem je štos.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
pomoje je avtor texta uporabil font cambria bold - kot samostojen font. Ti imaš pa osnovni font cambria, in njegove "podizvedenke" bold, italic, regular, italic-bold.... nič takega... fontov je malo morje, pravtako njihovih izvedenk...