Ideja za učinkovitejše sortiranje odpadkov

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Dostikrat smo pred dilemo, v kateri zabojnik gre kakšen kos embalaže.

Predlagam da se na nivoju EU začne vsaka embalaža označevati s preprostimi piktogrami za enostavnejše sortiranje odpadkov.

Na primer zeleni krogec če gre v steklen zabojnik, moder krogec če gre v papir, rumeni krogec če gre med plastiko, črni če gre za mešane odpadke....

S tem preprostim in enostavnim korakom bi že sam proizvajalec na embalažo natisnil ustrezen piktogram

Potrošniki bi lažje sortirali odpadke, imeli manj težav z inšpektorji, sortirni centri bi tudi imeli manj stroškov dela, pa tudi nekaj dobrega za planet bi naredili s pravilnejšim ravnanjem s smetmi/surovinami.

A smo za to?
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Predlagam vladi.si. Predlog ni slab pri nas v dvigalu imamo 6 A4 listov kam gre kaj pa še tam ni vsega napisanega. Da ne govorim kaj vse se meče v zabojnike.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
jah... samo je treba najprej sistem vzpostavit enoten. ker že pri nas nekje so 4 zabojniki nekje jih je 8... to zna trajat...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
jah... samo je treba najprej sistem vzpostavit enoten. ker že pri nas nekje so 4 zabojniki nekje jih je 8... to zna trajat...

Najlažje bi bilo, da je na vsaki embalaži pika v barvi zabojnika v katerega moraš embalažo vreči. Seveda pa je drugo ali imaš tak zabojnik dejansko pred stanovanjem. največkrat sta samo dva ali trije, kar je več je samo nadstandard
evil.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:

Najlažje bi bilo, da je na vsaki embalaži pika v barvi zabojnika v katerega moraš embalažo vreči. Seveda pa je drugo ali imaš tak zabojnik dejansko pred stanovanjem. največkrat sta samo dva ali trije, kar je več je samo nadstandard
evil.gif
problem je ker imajo različna komunalna podjetja različno opredeljeno kaj gre kam in koliko različnih zabojnkov je. nekje je eno steklo nekje imaš prozorno posebej in barvno posebej. nekje imaš eno plasiko nekje imaš embalažo posebej in striktno plastenke posebej...
saj ideja je dobra ampak bi morali res cela eu se to zmenit. najbolj de pošlje idejo angleci. švabi precej ločujejo...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kzs...

ideja ni slaba ja... zraven črtne kode se pokne še tole oznako...

samo kaj pa embalaža v embalaži? Pena, stiropor, itn??

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
ideja je sicer dobra, samo malo prepozna, ker bi to moralo biti že od začetna poenoteno za celo evropo, tako ima pa zdaj vsaka občina (oziroma vsaka komunala) svoja pravila, kaj šele, da bi se poenotili znotraj države. različna pravila pomenijo različne barve zabojnikov za isto stvar, različne vrste odpakov v istem zabojniku itd. recimo v Ulmu v nemčiji nimajo zabojnikov za embalažo (recimo kakih 10 let nazaj, ko smo mi še še razmišljali o ločevanju), ampak enkrat tedensko nesejo vrečke z vso embalažo (plastenke, tetrapaki, steklo) na ulico in jih smetarji odpeljejo. še vedno pa ostaja zanikrnost/ignoranca ljudi. moji sosedje v BIO kontejner mečejo vrečke s hrano, kartonaste škatle od pice mečejo v embalažo, ravno tako ostanek oblačil
bonk.gif

sicer pa nasvet: če ima izdelek spodnji logotip, gre zagotovo v embalažo:
icon_recycle.png

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Ne vem, če imajo povsod samo 4 frakcije. Ko sem bil pred kakim desetletjem v Nemčiji v kampu, so tam ločevali v več kot 10 zabojnikov. Za mene, ki nisem ravno super v nemščini, je bila naloga izredno zahtevna. Kolikor sem opazil, v eni avstrijski vasi (Eben im Pongau) pobirajo vse doma. Tudi odpadna olja in podobno. Za odvoz mešanih odpadkov morajo kupiti neka "znamke", ki jih dajo na kanto, za ostalo pa menda ni treba. V hiši moraš imeti kar nekaj prostora za sortiranje, ker nekatere frakcije ne pridejo vsak mesec na vrsto.
Po mojem bi se morali odpadki vrniti tja, kjer jih potrošnik dobi. V trgovino. Ko kupiš izdelek s povečano ceno za embalažo, ki jo lahko prodaš nazaj. In tako po verigi nazaj. Komplicirano, vendar je trenutno nekaj mogoča narediti z avtomatizacijo, nekaj pa z ljudmi, kijih je trenutno dovolj na trgu dela.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hja, men tud ni jasno - račun za smeti je šel gor, s tem, da sedaj mi sortiramo, in je odvoza manj. Kje so vsi tisti ki so včasih na komunali sortirali smeti? zakaj se tega ne more več tam počet? Pol dela jim mi opravimo. oni samo naložijo na kamion in takoj naprej prodajo... €€€€ kar padajo...

In ja, to ločevanje gre lahko v neskončnost, in čez 20 let boš še eno garažo zidal zraven bajte za vse kante, in si boš moral vsak teden vzeti 2 uri, da boš vse ustrezno presortiral.

Res ne razumem, zakaj se tega ne more počet na komunali, tko kot se je pred vso to osveščenostjo z eko in bio in gor in dol z ločevanjem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:Res ne razumem, zakaj se tega ne more počet na komunali, tko kot se je pred vso to osveščenostjo z eko in bio in gor in dol z ločevanjem.
Takrat se ni nič sortirtalo. Se je samo odlagalo na kup. Sedaj se verjetno ročno presortira embalaža. Mešani se odložijo na kup, kjer čakajo da stoletja in tisočletja opravijo svoje. Za embalažo pa je tudi vprašanje, koliko od tega se dejansko ponovno uporabi. Tako mislim, da je. Prav natančno ne vem, ker tam ne delam.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
pri nas se je... na trak so metali vrecke in pol so jih delavci odpirali in sortirali.... sicer verjetno bolj na grobo

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Pri nas sem videl posnetke sortiranj vreč z odpadno embalažo, ko se je že začelo ločeno zbiranje. Iz smeti iz prejšnjih desetletij pa so naredili umeten hrib. Pred 20 in več leti so tovornjaki vozili neposredno na hrib.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.087
113
v lokalni ostariji
msenjur ko ti bo kdo med mešane odpadke fuknil par pasjih drekov itd itd je ful luštno to brskat
smile-1.gif
in potem predelovat...

naj kar bo ločeno "bio" embalaža papir pa mogoče še steklo ter preostanek (od plenic do ostalga sranja) pa si zmagal..

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
hja, men tud ni jasno - račun za smeti je šel gor, s tem, da sedaj mi sortiramo, in je odvoza manj. Kje so vsi tisti ki so včasih na komunali sortirali smeti? zakaj se tega ne more več tam počet? Pol dela jim mi opravimo. oni samo naložijo na kamion in takoj naprej prodajo... €€€€ kar padajo...

In ja, to ločevanje gre lahko v neskončnost, in čez 20 let boš še eno garažo zidal zraven bajte za vse kante, in si boš moral vsak teden vzeti 2 uri, da boš vse ustrezno presortiral.

Res ne razumem, zakaj se tega ne more počet na komunali, tko kot se je pred vso to osveščenostjo z eko in bio in gor in dol z ločevanjem.
računi za smeti so šli gor, ker so se pred leti sprostile cene komunalnih storitev (prej so bile omejene navzgor in je morala razliko pokriti občina):
http://www.vecer.com/clanek2012123105868445
seveda bi ločevanje lahko izvajali na komunalnih podjetjih, vendar ne bi bilo tako učinkovito kot sedaj. zagotovo pa komunale tega ne bi počele zastonj, ampak bi tudi to počele z dobičkom, kar bi se poznalo na položnici. in msenjur bi se spet spraševal, zakaj je njegov račun za smeti ponovno šel gor.

pred leti sem živel v večjem bloku, na dvorišču smo imeli dva velika zabojnika za smeti, katera je občasno tovornjak naložil in odpeljal spraznit. danes imam čez cesto več kot pol manjši blok, pred katerim stoji 8 500L zabojnikov za gospodinjske odpadke, 4 500L zabojniki za embalažo, en 500L zabojnik za papir in dva mala zabojnika za BIO. pa še je premalo, smeti in kartoni so včasih odloženi zraven.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no, vidiš, prvi odstavek vse razloži. tega nisem vedel.

hvala za info.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Po drugi strani pa premišljujejo, da bi skenslali ločevanje, saj je menda bolj učinkovito, če to naredijo smetarji kar sami.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
tocno to je bil moj predlog pred leti pri nekem predmetu na faksu, se v knjigi je bilo objavljeno.
ampak je problem, ker kot receno je malce pozno, ker bi morali uredit vsaj celotno evropo, zdej se pa pejd to..

edit: najbolj mi pa zmaga koroska, kako tam locujejo:D mokri in suhi odpadki in to je to. a to da vedo kaj lahko takoj zakurjo, kaj pa po tem, ko se posusi?
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
V bistvu niti ni tak problem v barvi smetnjakov. Izberejo neko barvo ki je za to vrsto smeti v državi najbolj pogosa, na ostale smetnjake ki naj bi se uporabljali v ta namen pa nalepijo npr. okroglo nalepko kakih 10 ali 20 cm premera na pokrov da se bo vedlo kaj notri paše. Ena nalepka pa ni nikakršen strošek.

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
A je kdo gledal kako je to v tujini? Kok so izobrazeni?

Slo je svetlobna leta pred vecino.

Slovenci smo glede odpadkov pravzaprav zelo pridni. Proizvedemo manj odpadkov kot na zahodu EU (in malenkost več kot na vzhodu), hkrati pa večji odstotek od nas reciklirajo le Nemci, tako da, na prebivalca, proizvedemo najmanj nesortiranih odpadkov v EU. Problem je, ker skoraj nič ne sežigamo. Severnjakom, zahodnjakom pa tudi Estoncem, se ni treba toliko obremenjevati z ločevanjem, ker oni odpadke sežigajo in s tem pridobijo energijo za ogrevanje oz. elektriko.
Sicer je pa reciklaža ni tako zelo ekološka. Splača (tudi z energetskega vidika) se reciklirati kovine, za reciklažo plastike pa porabiš več energije (in s tem bolj obremeniš planet), kot s proizvodnjo nove. Poleg tega je uporabnost reciklirane plastike zelo omejena. Tudi z reciklažo papirja ne rešuješ gozdov, ker se za proizvodnjo celuloze večinoma seče posebej za to zasajene gozdove.