hrvaški zakon glede turistov/gostov?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Zanima me, če kdo ve oz. če ima kdo kak link do zakona, ki pravi kaj na temo o:

- če imaš vikend/hišo na hrvaškem, koliko prijateljev (torej NE-gostov) imaš lahko letno prijavljenih (taki, ki ne plačujejo za stanovanje oz. apartma ampak so tam zastonj).

Dobil sem informacijo o 15 na leto, pa bi rad to preveril.

hvala za pomoč.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Da ne bom odpiral nove teme . Od letos menda lahko plačujemo tujci turistično takso tudi na pavšal. Rok je bil od 15.06 do 15.07 ( torej sem ga zamudil) , taksa pa znaša za lastnika 30 Kn, za zakonca prav tako 30 kn za otroke pa 12 kn na LETO .....
cool-1.gif

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
@oba zgoraj:
In potem se čudite, da nas hrčki ne marajo?
crazy1.gif

Tistih par kun boš pa že nakazal, če se že greš kao nekega turista v tuji državi.
bonk.gif

Me prav zanima, koliko bi mutili v npr Italiji, ker bi te karabinjeri s karabinčki na zid pribili.
smirk-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
To pomeni preračunano cca 10 eur letno za celo familijo... Ðabe. Pri nas ti nabijejo več kot 1 eur dnevno po osebi... Kakorkoli, tistih nekaj kun takse pa res ni problem plačat, pa tudi prijateljem od lastnika hiše ne bi smel bit to nek problem.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mi gremo h kolegu v apartma, nam je rekel, da se naj prijavimo in stane 8 kun. Tak da nekaj se ''švercat'' in se trest, da pride kontrola, je brezveze.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
No, pol pa če smo že pri taki temi...

Ali so res Hrvatje sprejeli zakon, da se na javnih plažah ne smeš več sončiti zgoraj brez?
10.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Jao fantje prijavnina je 20 kun + število dni, ko si dol. Skupaj ne znese 50 kun za 14 dni.
Je pa res, da se lahko lastnik apartmaja in ožji družinski člani prijavijo za 3 mesece in plačajo pavšal. Lastnik mislim da 84 kun, ostali pa manj. Če koga zanima lahko preverim točne številke.
Za več kot pol leta v kosu se pa itak ne moreš prijaviti ker potem moraš že dol prijaviti dohodke (dohodnino).

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Amm, moje vprašanje se NE nanaša na prijavo v turistični agenciji, to se itak vsi prijavijo.

Gre se za to, da nam ne verjamejo da imamo pač dosti kolegov in se misli, da oddajamo apartmaje na črno (ne verjamejo, da so prijatelji, ki so pri meni zastonj).

In baje je zakon, ki pravi, da je takih, ki pridejo k tebi zastonj (in ne v najet apartma) max. 15.

Torej, mi lahko to kdo preveri?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ja tistih 20 kun + dnevi je pri agenciji oz. tamkašnjem turist biroju.

Pri nas smo se prijavili lastnik + 10 družniskih članov. Ampak smo res družinski člani in ne prijatelji.

Še en del zakona če ti kaj pomaga:
Pri plačevanju turistične takse se obeta celo pocenitev. Kako to izgleda v praksi še ne vem.

Pogodbenice sporazuma o evropskem gospodarskem prostoru (European Economic Area –EEA), 1994, so države članice Evropske skupnosti, Islandije, Liechtensteina in Norveške.

ZAKON O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI

http://www.mint.hr/UserDocsImages/nn-152-08-Zakon-boravisna-p.mht

Osobe koje borave u kuæi ili stanu za odmor

Članak 12.

(1) Vlasnici kuæe ili stana za odmor i sve osobe koje noæe u toj kuæi ili stanu boravišnu pristojbu plaæaju po svakom ostvarenom noæenju.

(2) Vlasnik iz stavka 1. ovoga članka i članovi njegove obitelji plaæaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%.

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaæaju kada u kuæi ili stanu za odmor u turističkoj opæini ili gradu izvan mjesta prebivališta borave u razdoblju glavne sezone.

(4) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, vlasnik kuæe ili stana za odmor može, za sebe i članove uže obitelji, boravišnu pristojbu platiti u paušalnom iznosu.

(5) Kuæom ili stanom za odmor, u smislu ovoga Zakona smatra se svaka zgrada ili stan koja se koristi povremeno ili sezonski, a koja nije smještajni objekt iz članka 9. stavka 2. ovoga Zakona.

(6) Odredbe stavka 2. i 4. ovoga članka ne primjenjuju se na strane državljane.

(7) Iznimno, odredbe stavka 2. i 4. ovoga članka primjenjuju se na državljane država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru.

Članak 8.

Članovima uže obitelji u smislu ovoga Zakona smatraju se: bračni drug, srodnici u ravnoj lozi i njihovi bračni drugovi, braæa i sestre te njihova djeca i bračni drugovi, braæa i sestre roditelja te njihova djeca i bračni drugovi, posvojitelj i posvojče te njihova djeca i bračni drugovi, pastorčad, maæeha i očuh.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Me prav zanima, koliko bi mutili v npr Italiji, ker bi te karabinjeri s karabinčki na zid pribili.
smirk-1.gif
Zaradi česa pa bi te? Turistične takse namreč ne poznajo.

jernejs

Zelenc'
5. avg 2010
1
0
1
Pri meni pa je situacija taka. Sem vnuk lastnice hiše na hrvaškem, in bi rad za nekaj dni dol povabil nekaj kolegov. Ali je to sploh možno? Seveda bi plačali turistično takso, ampak ali je to dovolj? Jaz bi bil edini na seznamu prijavljenih.
Hvala

MMatejj

Zelenc'
28. sep 2007
9
0
1
http://www.mint.hr/UserDocsImages/nn-139-boravisna-010.htm

Pavšal za lastnike apartmajev/hišk je za tujce enak kot za domačine od lani naprej (po 60kn za prvi dve osebi + 25 za vsako nadaljno). Hrvati so to morali v okviru pristopnih pogajanj izenačit pavšal za državljane EU in njih.... Na zgornjem linku so cene in naj vas ne nategujejo v turističnih agencijah, pač sprintajte in imejte s seboj pa gre skozi.

Macola20

Pripravnik
17. sep 2007
286
2
18
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
eno podobno vprašanje;

Kako je pri hrčkih, nek glup zakon, da na jahti (ne gliser, jahta) lahko imaš letno samo določeno število obiskovalcev?

Kako je s tem?

V HR je to vezano glede na to za koliko oseb je plovilo registrirano. V obdobju veljavnosti enoletne vinjete imaš lahko največ dvakrat toliko oseb + 30%. V nobenem primeru pa ne smeš met čarterja.

več imaš tukaj