HP Probook 4530s (lh286ea) win7 in gonilniki??

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Prokle.ti HP in njihova podpora!!! Naj grejo lepo v kur...

No vglavnem, od punce brat si je kupil prenosnik HP uradne spletne strani (čeprav sem ugibal, katerega naj namestim, ker jih je kar nekaj) in potem upal, da mi bo windows namestil skoraj vse ostale gonilnike. Pa ni našel ne za wireless, bluetooth in grafično. Predvsem mi je problem wireless in bluetooth. Namestil sem že enih par in mi Windows reče, da ta gonilnik ni vredu (ne vem več točno, kaj mi točno reče) in gonilnik se ne namesti. Za Wireless sem namestil vse od "Ralink" (ker na prvem linku piše, da je wireless od Ralink).

Zanima me, katere gonilnike ste namestili vi, da vam je vse delalo?

Še enkrat pa je.bem mater HP za takšno podporo, ki ti dajo za mrežno 20 gonilnikov...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Za "Ralink 2011 802.11 b/g/n WiFi Adapter" je samo en driver, v nekaj razlicnih verzijah (poglej datum ali oznako verzije). Kako si ti iz enega driverja prisel na "vse" ?
rolleyes-1.gif

Namesto, da namescas nekaj na blef, drugic poglej oznake vgrajenega HW (vendor ID, device ID) in identificiraj pravo oznako. Tukaj je baza PCI IDjev.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
@Clueless, včeraj sem na hitro pogledal na dno prenosnika in tam ni nobene nalepke ali kaj podobnega. Mogoče je pod baterijo... Bom pogledal...

@Radirko, vem, da so za Ralink Wireless različne samo verzije, samo nobena ne dela. Probal sem namestiti tudi Ralink/Motorola driver za Bluetooth in pravtako ne gre namestit.

Na splošno: meni se zdi narobe, da nekateri proizvajalci dajo nekemu izdelku ime npr.: HP ProBook 4530s in potem par let delajo različne modele z različno strojno opremo ter na koncu dajo gonilnike v en lonec. Prenosnik ima tudi nek model ID (lh286ea), po katerem lahko ločiš med razliko strojne opreme. To bi morali upoštevati tudi pri gonilnikih, da bi ti omogočali vpisati ta model ID in bi ti potem samo za ta model ID ponudili gonilnike. Tak bi moralo biti (tako imajo rešeno tudi nekatere ostale firme). Še enkrat: prokle.ti HP!!!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
HP ima nek programček (ne vem na pamet) ki se namesti na računalnik (laptop) in nato sam potegne in updejta vse driverje ki jih potrebuje sistem. To da greš ti nameščat "driver by driver" in nič ne prebereš kako pa kaj, pa ni sedaj kriv HP!

Aja, čudno da pri takem laptopu ne pridejo zraven winsi že nameščeni .... aja ugibam, bil so nameščeni pa iz nekega razloga niso ustrezali.

Pa grem stavit da če bi nameščal kakšen bolj napreden operacijski sistem bi vse zaznalo avtomatično!
evil.gif

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Saj na to sem tudi že pomislil, da ima HP po vsej verjetnosti kak programček, ki ti namesti driverje. Najraje namestim samo gonilnike in nobenih drugih programskih navlak (še sploh pa ne od proizvajalcev, ker ti potem samodejno namesti vsega in svašta).

Na prenosniku je bi Linux Suse in njemu je pač bolj domač Win7. Osebno mislim, da je Win7 kar dober sistem.

Nameščal sem že res ogromno prenosnikov in vedno me pri HP nekaj zaje.bava. Res.

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.291
357
83
Bla, bla, bla...
Zakaj se nekateri lotevate opravil, ki jih očitno ne obvladate?

Ti je Radirko povedal kaj je za narediti, jaz ti dam pa še točen link z navodili kako lahko natančno ugotoviš katera strojna oprema je vgrajena:
http://www.makeuseof.com/tag/how-to-find-unknown-device-drivers-by-their-vendor-device-id/

Pa nič ne bluzi čez HP, tako kot imajo oni support poštiman bi si ga lahko marsikdo za vzor vzel. Moraš pa vedet kaj delaš, to pa.
smile-1.gif

PS: wireless mrežna ni ralink, sem isti model nameščal par dni nazaj kolegu in se mi zdi, da je bila Atheros AR5B95 Wireless LAN 802.11 a/b/g/n Controller: klik za download .

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
Če hočeš ročen download mislim da ima HP tudi support page, najprej registriraš produkt (SN in tvoji podatki) potem pa ti ponudi driverje točno za tvoj model.

Aja če bi bili winowsi 7 tako dobri bi zaznali generične driverje za večino HW, očitno pa nič od tega ne zaznajo.

Program za avtomatičen download podatkov (najdeno na strani kjer si nam linkal driverje):
Citat:

The HP System Software Manager (SSM) is a utility that automatically detects and updates BIOS, device drivers, and management agent versions on your networked PCs.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zato pa imam raje Lenove. System update gor zložiž, pa da mreža dela... Potem pa najde vse gonilnike za tvoj model in ti jih zloži...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Zato pa imam raje Lenove. System update gor zložiž, pa da mreža dela... Potem pa najde vse gonilnike za tvoj model in ti jih zloži...

Sej HPjev SSM je isti šmorn. Ampak očitno si spregledal da avtor tega noče uprorabit ker mu kao zasvinja sistem!
grin1.gif

On hoče da mu HP stran ponudi točno tiste driverje ki jih rabi in kot sem omenil tole mislim da deluje če registriraš svoj produkt in greš na svojo download stran.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Hvala lepa za vse komentarje, ki so po večini resnično uporabni in koristni. Nikoli ne veš popolnoma vsega... Zato pa so forumi, da si pomagamo, kajne?

Še enkrat hvala vsem, ki ste mi pomagali. Bom popoldan sprobal vse, kar ste mi svetovali in bom poročal, kako sem rešil probleme.
Ajd

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
HP ima nek programček (ne vem na pamet) ki se namesti na računalnik (laptop) in nato sam potegne in updejta vse driverje ki jih potrebuje sistem.
Z HP imam opravke še N let in se lahko le strinjam. (s kritiko)
(Težko, a verjamem, da ima kdo drug še slabše)

Glede HP programa, ki vse downloada in updata: Zdaj ali jih imajo več (le zakaj?) ali ga tu preveč hvalite.
Sem ga imel več let, pa ne samo jaz. Edino kar je kdajkoli naredil, je da je vsake dve leti samega sebe updatal.
Sem o tem vprašal na njihovem forumu, pa so mi le dva odgovorila, ki sta potrdila, da njima tudi tako dela.

Zdaj sem SSM instaliral in .. nič.
Ni vnosa v Start Meni, lahko po disku iščem. Vau, kot v časih Windows 2.0.
Ampak hej, njegove vrline še čakajo, da jih odkrijem. Sigurno.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.057
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
HP ima nek programček (ne vem na pamet) ki se namesti na računalnik (laptop) in nato sam potegne in updejta vse driverje ki jih potrebuje sistem.
Z HP imam opravke še N let in se lahko le strinjam. (s kritiko)
(Težko, a verjamem, da ima kdo drug še slabše)

Glede HP programa, ki vse downloada in updata: Zdaj ali jih imajo več (le zakaj?) ali ga tu preveč hvalite.
Sem ga imel več let, pa ne samo jaz. Edino kar je kdajkoli naredil, je da je vsake dve leti samega sebe updatal.
Sem o tem vprašal na njihovem forumu, pa so mi le dva odgovorila, ki sta potrdila, da njima tudi tako dela.

Zdaj sem SSM instaliral in .. nič.
Ni vnosa v Start Meni, lahko po disku iščem. Vau, kot v časih Windows 2.0.
Ampak hej, njegove vrline še čakajo, da jih odkrijem. Sigurno.

Ne bom trdili da deluje ali pa da ne deluje, ampak tam v driverjih je posebna ikonca ki označuje da te driverje ta programček lahko avtomatično ureja (in ta ikonca je pri vseh driverjih). Sam nisem nikoli tega uporabljal ker žal ne uproabljam window operacijskega sistema, ampak sistem pri katerih težav z driverji ni bilo!
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nimaš težav z driverji. Ker jih ni.
grin1.gif

(je to dolga zgodba:
- eni driverji so "suhi" - delajo v osnovi OK, nimajo 50 MB bloata - kul
- eni driverji so še bolj suhi - nimajo bloata, niti del funkcionalnosti
- eni pa ali ne delajo, ali jih sploh ni)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.205
1.371
113
ksz

Če imam sam kjerkoli težave z driverji je poleg sigurno HP. Tako da zgleda nisem edini...
Tisti njihov programček pa ko sem ga uporabljal se je znal samo posodobiti, kaj druga koristnega pa ni bilo od njega. Mogoče je zdaj kaj drugače, bom ob priliki preveril (ko bo spet kak hp blizu).

raners

Majstr
4. mar 2008
2.804
439
83
Evo, včeraj popoldne rešil vse težave "s prve". Tiste fore (vendor ID, device ID) res nisem vedel in je resnično koristna. Najlepša hvala vsem, ki ste mi pomagali.

Lepo se imejte.
Čao.