"Honorarno" zaposlovanje

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ok, kakšne so opcije imeti nekoga "zaposlenega" po dogovoru? Lasten s.p., zaposlitev za polni/polovični delovni čas, je še druga pametna opcija? Hec je, da je trenutno rahlo negotova situacija kaj in kako, ne bi pa imel nekoga na črno zaposlenega. Rad bi legalno imel nekoga za primer inšpekcije, če mi zakoraka v firmo. Sicer je verjetno majhna, a nikoli se ne ve. V nadalje se bo verjetno itak zaposlilo, iščem začasno rešitev za recimo pol leta, ki bi bila optimalna.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kaj pa to pomeni finančno? Dajatve, prispevki, karkoli? Tko na brzino, imam namen stvari raziskat, ampak sprašujem za smernice.
smile-1.gif
Aja, pa a je avtorska opcija, glede na to recimo, da gre za neke vrste fizično delo?

Nazadnje urejeno:

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Tako na brzino - sicer pa ne vem kako bi se s tem izšlo glede na to, da gre za fizično delo. Običajno se ena stran zaveže da ti nekaj naredi/dostavi, ti pa to zadevo/storitev plačaš v skladu s pogodbo.

Če se prekladajo lubenice, bi morda šlo tako skozi, da se napiše ne vem, prelaganje 1 tone lubenic iz točke A na točko B, plačilo fiksno 100€ in je to to. To je tako, čisto iz glave in lahko popolnoma napak...
grin1.gif

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Podjemna? Ponavadi jo imajo vsi vsaj v predalu za primer inšpekcije. Kako pa se v resnici plača pa je tako vsakemu jasno.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Realno gledano je podjemna pogodba, ce se oseba nahaja v vasih prostorih, najboljsa resitev.

Avtorska pogodba je za primere, kjer ne gre res za avtorsko delo, saj so avtorske pogodbe tiste, katere inspektorji radi pregledajo in v primeru napak z lahkoto zasluzijo.

Torej... imej sklenjeno podjemno pogodbo z realno vsebino dela a se zavedaj, da ti tako kot za avtorsko tudi s.p. lahko lahko opredelijo kot odvisno delo - posledice so pa znane.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
za fizikalca ne moreš avtorske met.
vsaj na naši firmi full težijo, da se vsako avtorsko delo arhivira in potem to oni hranjo ne vem kolk let.
ko sem jst začel tako sem še neki po občini/davči oz ne vem kje vse skakal in še unim babam tam ni blo jasno.
strošek za delodajalca je pa odvisno kak se zmente. Al bo delodalajec plačeval 25% al bo delavec.