Home-made

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Predlagam eno temo namenjeno home-made zadevam v zvezi s fotografijo

naprimer:
ker moj Canon SX110 (začetna goriščnica: 36mm - ekvivalent 35mm) nima možnosti nadgradnje s predlečami in ker so predleče in adapterji itd.. precej dragi sem razšraufal poceni širokokotni konverter (faktor 0,5), ki je bil prej namenjen eni video kameri. Vzel ven prednjo lečo, iz magnetnega lepilnega traku izrezal dva kolobarja in enega nalepil na prednji del objektiva, drugega na lečo. Leča se magnetno zalepi na objektiv in po hitrem računu (0,5*36) sem dobil 18mm začetno goriščnico

ima tudi nekaj slabosti:
fotoaparat je s to lečo kratkoviden (se mi zdi) zato samo v macro načinu pravilno izostri
fotoaparat malo grdo zgleda od spredaj
pojavi se malo fisheye efekta- zaokrožene linije

ampak deluje

no obenem pa me zanima kje, kako in kakšno lečo bi moral dodati če bi hotel zmanjšati globinsko ostrino?
razmišljal sem nekaj v smeri macro leče vendar nevem točno kako delujejo?

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
ni finta v leči pri globinski ostrini ampak zaslonki. pač zaradi fizike majo vsi kompakti takšno globinsko ostrino zaradi velikosti objektiva

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
vbistvo zaradi večjih goriščnih razdalj -> večji objektiv, ampak s predlečo lahko spreminjaš goriščne razdalje
če prav razumem makro leče delujejo enako kot povečevalno steklo (lupa) in če pogledaš skozi lupo vidiš da je globinska ostrina zelo majhna.

če kdo uporablja takšne filtre me zanima ali je z njimi možno ostriti tudi na daljših razdaljah (2m)?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
S predlečo s pozitivno dioptrijo lahko delaš samo makro posnetke, ker je fokus mogoč na dokaj ozkem pasu razdalj. Širokokotne predleče imajo že precej bolj kompleksno optično zgradbo in zato je praktično nemogoče, da bi jo sestavil sam doma, ne da bi se vsaj zelo konkretno poglobil v osnove optičnega dizajna.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik jgfd pravi:
ampak deluje

Seveda deluje
wink-1.gif
Spredaj se lahko namontira še marsikaj, na primer spektiv (enojni daljnogled), ki bo povečal goriščnico tja do 6000mm ! Ta vrsta fotografiranja ima svoje ime - digiskopija.
Pri vseh dodatkih pa je (žal) večinoma odločilna cena. Cenene leče po pravilu dajejo 'ceneno' kvaliteto posnetkov.
Sicer pa - kar naprej z eksperimenti, ob tem boš istočasno užival in se naučil marsikaj zanimivega!

LP