Holesterol - zarota farmacevtov?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.112
5.033
113
Nuku`Alofa
https://www.dnevnik.si/1042729897/zdravje/prehrana/zgodba-o-holesterolu-se-je-zacela-z-lazjo

Citat:

»Pazljivo« izbiranje vzorca
Na voljo so bili sicer podatki za 22 držav sveta, a je pazljivo izbral samo tiste, ki so dokazovali njegovo hipotezo. Izpustil je Zahodno Nemčijo, ki je imela enako porabo maščob kot Finska, a za dve tretjini manjšo umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja. Izpustil je tudi Francijo, znano po porabi maščob in majhnem številu srčno-žilnih obolenj. Če uporabimo vse podatke, ni nobene povezave in nobene krivulje v grafikonu. Temu v znanstvenem jeziku rečemo selektivna izbira podatkov, v pogovornem jeziku pa laganje s statistiko.

Zdravila pa med najbolj prodajanimi oziroma predpisanimi...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Res vse za denar. Upam, da se bo nekdo spravil tudi na ugotovitve o škodljivosti višjega krvnega tlaka, ker tudi na ta račun farmacevtske fabrike služijo desetine milijard.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Povezava med povišanim LDL holesterolom in aterosklerotičnimi plaki je dokazana. Kako se je pa to začelo je pa dandanes praktično brezpredmetno.

Je pa takrat Eisenhower doživel srčni infarkt in so se takratni medicinski umi razdelili na dve srenji. Prva je trdila, da je dobil infarkt zaradi preveč mastne hrane, drugi, da zaradi preveč sladke hrane. Zmagali so tisti, ki so podpirali maščobe in celotna nutricionistika se je spremenila za naslednjih 50 let.

Zdaj počasi doumevamo, da so sladkorji prav tako strup, maščobe pa ne tako zelo škodljive.

Glede visokega krvnega pritiska pa nimam komentarja... se ga ne splača pisat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
LDL še ne pomeni, da je slab sam po sebi, potrebno je pogledat globje kakšni so LDL delci. Tisti najmanjši so vzrok težav. Torej lahko ima človek povišan LDL, pa ne bo težav, lahko pa ima normalnega, in bodo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Glede visokega krvnega pritiska pa nimam komentarja... se ga ne splača pisat.

Še ne tako dolgo nazaj, je veljala za normalen krvni tlak formula 100+leta. Pa ne vem, če so ljudje zaradi tega kaj bolj umirali.
tongue-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nima veze z njegovim zdravjem.

War on fat je s prikrojenimi raziskavami zakrivil tale možakar: https://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys

Zaradi vojne s "kolegom" Yudkinom je po Ameriško tako želel imeti prav, da je goljufal. Velik dodatek potem pa je bila iznajdba high fructose corn syrupa in ogromne količine tako poceni pocukrane hrane. Takrat se je pa res Eisenhower odločil, da naj Ameriko naredijo toliko samozadostno, da ne bo nikoli lakote tako kot je blo med vojno in subvencionirali so te piz*** na veliko.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Maščobe so zakon! Seveda ne vse, ampak jaz se 100 krat bolje počutim, ko pojem veliko olivca, oreščkov, jajc itd. Res opazno.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Maščobe so zakon! Seveda ne vse, ampak jaz se 100 krat bolje počutim, ko pojem veliko olivca, oreščkov, jajc itd. Res opazno.

To kako se ti počutiš nima prav nobene zveze s tem ali je stvar zdrava ali ne.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
quagga, ko boš enkrat jedel zdravo, potem se oglasi. Boš opazil spremembo počutja. Do takrat pa mi tvoje mnenje dol visi.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tudi sam sem zelo skeptičen ko kdo pravi, da se po menjavi prehrane sedaj boljše počuti:)
Pač sklepam po sebi in bljižnih.
Sam sem šel že v tak ekstrem, da sem bil že skoraj anoreksičen, pač premalo sem jedel. Pa sem se ravno tako odlično počutil, kot sedaj, ko imam doti več kg, več pojem, se gibljem... Pa so mi vsi govoril, da bom zbolel in ne vem kaj še vse. Pa ni bilo nič iz tega.

Tudi pri bljižnih ki jedo zelo ne zdravo nisem nikol zasledil, da bi bili kaj zelo slabe volje. Še bolj so veseli, ker se ne obremenjujejo za vsak grižljaj, ki ga nardijo
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Pri predebelem cloveku ki začne izgubljat kilograme je verjetno glavnina dobrega počutja na konto same kilaže.

Po svoje je vsaka hrana za telo strup. Torej manj kot jo vneseš boljše je.
wink-1.gif
A žal je nujno potrebna.

Malecky..problem revij a la Lady ostaja...so ugotovili (mogoče no
grin1.gif
) da je sladkor strup a še zmeraj bojo kot zdrav obrok za zajtrk priporočali corn flakse (po moznosti take z 30 % čistega sladkorja kot dodatek) in tekom dneva hrano s čim manj maščobe (ter posledično presežkom OH.jev)...kar ni daleč stran od čistega sladkorja.

Da bi napisali: In je mast, so ocvirki, klobase..out so cornflaksi, riž, makaroni in krompir. -> Revolucija. Takoj.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Problem teh revij je, da so novinarji ene nesposobne amebe, ki se topiku posvetijo urco ali dve. Vse je na pol, ponavadi še narobe povzeto in vse skup postane negativno in ne pozitivno za vse skup.

Izpade, kot da znanost tega še nima razčiščenega pa ima. Vse učinke holesterola, njegovo regulacijo, oblike škodljivih maščob, ki to postanejo šele v našem telesu, sladkor in pravo merjenje teh zadev... vse je že poznano, samo material je treba predelat.

Jaz ne verjamem še v zaroto farmacevtov. Dejstvo je, da če svet gre na LC in zmanjša vnos cukra pod dnevno priporočljive propade nekaj ogromnih svetovnih farmacevtov. Bolj je žalostno to, da za OH in proti M še vedno najbolj lobira živilska industrija in ne farmacevtska... so lahko za zdaj še fino potuhnjeni, verjetno pa že trošijo miljarde. Najboljši biznis na planetu...boljši kot nafta, droge ipd.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.640
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
https://www.dnevnik.si/1042729897/zdravje/prehrana/zgodba-o-holesterolu-se-je-zacela-z-lazjo

Citat:

»Pazljivo« izbiranje vzorca
Na voljo so bili sicer podatki za 22 držav sveta, a je pazljivo izbral samo tiste, ki so dokazovali njegovo hipotezo. Izpustil je Zahodno Nemčijo, ki je imela enako porabo maščob kot Finska, a za dve tretjini manjšo umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja. Izpustil je tudi Francijo, znano po porabi maščob in majhnem številu srčno-žilnih obolenj. Če uporabimo vse podatke, ni nobene povezave in nobene krivulje v grafikonu. Temu v znanstvenem jeziku rečemo selektivna izbira podatkov, v pogovornem jeziku pa laganje s statistiko.

Zdravila pa med najbolj prodajanimi oziroma predpisanimi...
Zgleda se je tudi avtor tega članka lagal...

klik
klik
klik

Namreč tega niso prikrivali .