Hitrejši procesor - počasnejši komp

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Na starem Dell desktopu sem P4 1,7 zamenjal s P4 2,8 in dosegel točno nasprotni učinek od pričakovanega: kot da bi win xp poganjal na starem 386. Zagon winsov traja cca 10 minut, vsak klik se odzove šele po kaki minuti. Procesor je v system managerju (kamor sem po 20 minutah le uspel priti
rolleyes-1.gif
) normalno zaznan, zato mi ni jasno, kaj bi bilo narobe.

Kje sem ga usral?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Windowsev verjetno nisi na novo inštaliral ne?

Moja opažanja pri menjavi HW pri win xp (in bodnedaj prej) so taka da je potem vse delovalo čudno, je pa verjetno povezano z podporo (driverju) ki deluje napačno. Ne vem če lahko kako rešiš drugače kot pa z reinstalom. Vseeno še prej preveri če ni kje kar drugega zakvačanega, recimo množilnik proca ostal na nižji ravni itd. in ti potem teče sedaj s polovičnim taktom.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Bi zelo rad kaj diagnosticiral s softwerjem ampak en klik = 1-2 minuti, tako da ne gre.
Sem pa zdaj ugotovil, da je mel stari proc 400fsb, novi pa 800... problem? Btw, zdj niti v bios ne morem več
frown-1.gif

Plata je foxconn ls 36 gx240.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik frisk pravi:
Sem pa zdaj ugotovil, da je mel stari proc 400fsb, novi pa 800... problem?

Oja, seveda je lahko to problem. Edino podnozje, v katero je mogoce vtakniti tako 1.7 GHz namizni P4, kot 2.8 GHz, je 478 in za socket 478 je 2.8 GHz sz 800 MHz obstajal samo s hyper-threadingom (Northwood ali Prescott), cesar muzejska plata, v kateri je bil prej Wilamette, najbrz ne podpira, enako kot tudi ne tako visoke frekvence vodila (200 MHz quad-pumped = 800 MT/s, medtem ko je stari deloval pri 100 MHz).

Ze to je zanimivo, da BIOS sploh uspe spraviti CPU v delovanje, glede na to, da ce ga ne podpira, potem tudi nima ustrezne mikrokode zanj, tovarniske so pa vse malo bugaste. Pozeni CPU-Z, ker smo zelo radovedni kaj ti bo pokazalo, bos ze potrpel tiste pol ure
smile-1.gif

Daj stari CPU nazaj oziroma zamenjaj plato.

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Jp jp ... mea culpa
smile-1.gif

Sem se zgrda naučil, kaj pomenijo tiste ostale številke na procesorju, da ni pomembna samo frekvenca pa podnožje. Če bi vsaj do 533mhz podpirala plata, bi še našel kak proc zanjo, tko je pa brezveze. Mu bom rajš še eno ploščico rama privoščil, preden gre na deponijo.

Hvala za odgovore.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce si zadovoljen s pospesitvijo stare masine, potem nabavi maksimalno RAMa za plato (tako stare module se da dobiti dtudi zastonj z nekaj srece, najbrz je plata SDR-only). Sicer lahko dobis za cca. dva sixpacka piva plato in CPU, ki delujeta hitreje, a predvidevam, da bi ti rad ohranilobstojeci RAM, kar pac ne gre pri zamenjavi plate (ponavadi je pri tej starosti prehod iz SDR na DDR). Iz tega vidika se najbolj splaca gledati cele racunalnike, ker bodo ljudje tam najbolj spustili ceno v primerjavi s ceno posamicnih komponent. Denimo tisti preprodajalec, ki se je zdaj pred kratkim pojavil v Malih oglasih na tem forumu (= joze.rahne iz Slo-techa), bi ti samo za plato in en soliden P4 CPU zaracunal kaksnih ~40-50 EUR, ceprav vecina ljudui prodaja celotne skatle ugodneje. Pred kratkim je kolega nabavil eno P4 3.0 GHz+ 2 GB RAMa + 256 MB PCI-e graficna + 250 GB disk + opstale pritikline a'la DVD-RW, monitor in podopbno, za 60 EUR. To je zdaj tako poceni kot neregistrirani avtomobili
smile-1.gif