Hitra hidroforska oziroma hidropakska ;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
Sem iskal pa nisem našel, mogoče bo spet aktualno..

V glavnem iščem hidrfor za hišo, znotraj hiše, za pumpanje deževnice v WC, pranje, tuš, ta scena.
Pa sem imel skoz v glavi Grundfos MQ35.... cena 400 € + ...

Kako pa opravljajo razni blackindeckeji in pod0bna scena v rangu 150€... ?

Kakšne izkušnje zakaj eno in zakaj ne drugo. Tnx.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
Popravil naslov, hidropak iščem. Da bo delal tak kot mora in da bo support zanjga še vrsto let. Recimo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Grundfos MQ35 je bolj kot ne črpalka (oz. hidrofor) z mini tlačno posodo znotraj pumpe, ki ima nekaj mikroprocesorske logike, soft start in "soft end" zagone in deluje tako da jo načeloma ne opaziš. Torej nihanje tlaka oz. pretoka na pipi je načeloma neopazno. Ker nima klasične membranske tlačne posode je vzdrževanje nula. Zasede minimalno placa, črpalka je vodno hlajena tako da se ga lahko tudi zapre v omaro če ti je to pomembno.

Tisti (cenejši) hidroforji z večjimi tlačnimi posodami (hidropak) sami po sebi dajejo od sebe neuravnan tlak, torej na začetku daje višji tlak in pozneje manjšega, ko se vklljuči črpalka zaznaš bost na pipi in enako ko se izkjuči. Če hočeš uravnanan tlak moraš sistem nastavit tako da imaš za mašino vezan še regulator tlaka in ustrezno nastavljene vrednosti vklopa/izklopa črpalke (tlaka v tlačni posodi). V teoriji se to sliši enostavno, v praksi pa zna bit stvar dokaj komplicirana (sploh ker ponavadi ni dovolj da nastaviš 1x in deluje, če tlak v omrežju niha ali pa ti duša tlačne posode uhaja se znajo nastavitve "podret"). Poleg tega bo zaradi klasičnih zagonov črplake konice vseeno preneslo do pipe, torej ko vključi črpalko še vedno ne more regulator tega zbalansirat in čutiš na pipi sunek. Tlačne posode je treba redno filat z zrakom in po potrebi zamenjat ko spusti dušo. Glede na tlačno posodo so ti hidropaki večji, črpalke so zračno hlajene in jim je potrebno zagotovit pretok zraka (ne morejo bit montirani v zaprtem prostoru).

Obstajajo jasno tudi boljši hidropaki, inox tlačne posode z viton membranami, mikroprocesorska logika črppake itd. ampak to pride potem dražje kot MQ.

Pri nas je MQ35 že par let in ne veš da je, to je tudi njegov namen. A je drag? Bi rekel da je, ampak glede na to da ni problema z njim zaenkrat priporočam.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.096
5.644
113
Čak čak sam mal...

Mamo na vikendici klasičen hidrofor na balon...ja ok ko se vklopi ga, slišiš...oz po 20 letih si ga že odmislil....curek malo zaniha....ampak umrl ni pa še noben :D

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Za vikend bi sam kupil najbolj poceni in upal da dela čimdalj. V hiši kjer imaš po 100 vklopov dnevno bi pa razmislil o tem kako pogosto se mi da menjat zadevo oz. koliko buta po ceveh (tudi za kakšne stare cevi ni ok da imaš sunke tlaka).

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.829
113
u hvala, to je odgovor...kaj pa grundfos scala 2 v primerjavi z Mq3? cenovno sta blizu.

Kamele0N

23. jul 2008
42.096
5.644
113
:D na vikendu živita tastara2 (aktivno že 10+ let) ..ne vem kolk vklopov dnevno ima navaden hidrofor....ampak v 20 letih smo zamenjali 2...pač al ne dobiš več meha...al prerjavi tlačna posoda (nimamo dragega z inoxom)... Vse ostalo je bp....

Ko se vklopi po 20letih noben več ne trzne.... Tko da... No drama tud če je poceni in pritisk odgovarja potrebam...

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Imam MQ35 4 leta, pa me moti glasnost, slišim jo praktično po celi hiši.

Sicer dela OK, podpira vse porabnike brez težave.

Naslednja bo verjetno potopna črpalka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Glasnost MQja je prednost, ne slišiš ga. Druga stvar so vibracije, tu je pa stvar izvedbe da je neslišno. Cevi ki pridejo na črpalko morajo bit gibljive (recimo inox rebraste), črpalka pa mora bit montirana na gumiranih (amortiziranih) nosilcih na stabilno podlago. Če to narediš se črpalke ne sliši skozi steno, takoj zrave nje pa se sliši pa bolj pretakanje vode kot pa sam motor.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Popravil naslov, hidropak iščem. Da bo delal tak kot mora in da bo support zanjga še vrsto let. Recimo.

ne pretiravaj glede firm vsi delajo na istem principu tako da ne razmiščjaj kaj dosti .kupi kaj ti paše pa boš zadovoljen.
Sem iskal pa nisem našel, mogoče bo spet aktualno..

V glavnem iščem hidrfor za hišo, znotraj hiše, za pumpanje deževnice v WC, pranje, tuš, ta scena.
Pa sem imel skoz v glavi Grundfos MQ35.... cena 400 € + ...

Kako pa opravljajo razni blackindeckeji in pod0bna scena v rangu 150€... ?

Kakšne izkušnje zakaj eno in zakaj ne drugo. Tnx.

moj zadnji komentar : imam alkota ze 20 let pumpa 750 w dela brez problemov

Kamele0N

23. jul 2008
42.096
5.644
113
Mogoče ravno zato ker je 20let star....smo jih meli v prodaji na enem ex jobu...pa jih niso ravno nekaj hvalili...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
Pri starših je v uporabi črpalka od elektrokovine in zraven nje cca 150l inox "hidrofor" posoda. (Edini vir vode na kmetiji) Od kar je inox posoda in samo en odjemalec na viru vode (da le te ne zmanjka) dela bp. Prej je pa res bil problem, sploh ker je ob dolgotrajnem delovanju na suho (ob pomanjkanju vode) požrlo lamele v črpalki.
Višina črpanja cca 7m, delovni tlak 2-rbare.

I

Izbrisan uporabnik #9334

To imam jaz. Postavil in sprojektiral v bistvu sam, leta 1988. Tlačna posoda je 120 litrska, nima duše, pač vsake toliko izprazniš, zapreš ventile in nafilaš. Nekaj mesecev je mir, potem se pa začnejo hitrejši vklopi, kar pomeni da je ekspanzijskega zraka zmanjkalo. Zopet izprazniš itd.

Edino kar sem imel, sem nekoč moral menjati brončene tesnilne obročke, ker je nekdo pozabil izklopiti pumpo.
To je od Elektrokovine, 5 - stopenjska in s pretokom okoli 200 l/min.
Na vzporedni veji sem nekaj let kasneje dal Grundfossovo, ta pa lahko dela tudi na suho in ji nič ni.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi