Helikopterski prevoz v tujini?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Zanima me par stvari o teh stroških, ker je oče dobil račun za dobre 3000€ iz Avstrije, kjer se je ponesrečil januarja. Prepričan je bil, da je za helikopterske prevoze tudi dovolj europska zdravstvena kartica, kar pa ni res kot sem se podučil že takrat.

Do zdaj ni bilo nič, danes pa je prispel račun oz. bolje rečeno opomin, originalnega računa sploh ni prejel. Zanima me ali je to to, ali lahko karkoli še stori predno se loči od teh 3k€? Reševalcu na smučišču je samo pokazal EU. Z. kartico, neke velike krize ni bilo razen da je bil v bolečinah in oni so poklicali helikopter.

Se to da dobit kaj povrnjeno v Slo? Dolgo tega je tudi prejel iz sodišča, da oba udeleženca nista kriva blablabla in se niti ni sekiral, zdaj se pa, ker je on bil "žrtev".

Vsak info dobrodošel.
crazy1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Kake barve pa je opomin ?

Kot si že ugotovil je pametno imeti tisto dodatno zavarovanje...
Mislim da bo moral plačat, tu ni kaj dosti...

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Prevoz bi lahko zavrnil pa ga ni.
Zavarovan bi za lahko bil pa ni bil kjub temu, da je šel smučat.
Peljal se je torej bo mora plačat.
Vprašaj, če bi ti krili vsaj del zavarovanja z osnovnega.Vprašaj firmo, če se da kaj zmenit. Vsekakor brez neke slabe volje, ker dejansko je foter zasral in lahko mu urediš le ugodnejšo varijanto.

Tale zavarovanja so en velik problem. Tudi za tujce, da se ne bo avtor teme počutil napadenega. Vsi na super duper dopust ampak da bi človek dal 16€ za zavarovanje družine za 5 dni pa ne. Ko pa nastopi sranje pa so dve opcije. Če se ne pomaga oz. tisti ki je pomoči potreben se ne počuti zadostno obravnavanega smo ustarni izvajalci. Če se naredi po regelcih in se kliče helikopter...in ga je treba plačat (v tujini) je pa spet vse narobe in se govori, da smo pretiravali. Enkrat se bo pač treba odločit kaj bi ljudje radi. Vam pa povem, da je s tujci pri nas enako in jih večina nima nikakršnega zavarovanja so pa tudi izjeme.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Jaz sem 2x šel v tujino, 2x v Dominkansko in 1x Egipt....in vedno vzel tisti CORVIS?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja ja saj vse drži, če bi foter potrdil prevoz se sploh ne bi mel kaj jokcat. Točno je rekel ko je prišel v slo, da je reševalcu dal evropsko kartico in ko mu je ponudil prevoz z helikoptorjem dejal: Vi se odločite če je nujno! Zna tudi nemško, angleško še bolje, tako da sta se "solidno" sporazumela. Udaril je pa s trtico izven smučišča, kjer niti snega ni bilo (slabo zavarovan teren).

Ni rekel da želi helikopter, je pa res da tudi ni rekel, da NE želi helikopterja. Pavšal bi že šlo plačat saj je 1/3 te cene.

Glede zavarovanja pa je nažalost bil narobe obveščen oz. ni tega vedel, on je mislil, ker je zrihtal EU kartico in šel smučat v najbolj "urejeno" EU državo, kar se tiče tega ni nikakor pričakoval problemov. Zdaj ko to ve, bi moral biti v nezavesti, da bi dovolil prevoz s helikopterjem...gorenc pač.
wink-1.gif
Sicer bi pa marsikdo za 3k€ malce "potrpel" oz. počakal, saj tudi drugače ravnajo profesionalno.

Našel en primer, ki je precej podoben, razen poškodb seveda. http://www.gore-ljudje.net/novosti/9988/

Ps. Lahko bi pa ti izdajatelji EU zdravstvenih kartic kaj bolje obvestili ljudi? Ne vem...eden bi jih lahko.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Stvar je taka, da je treba prebrat zadeve. Jih niste, marsikdo ne, marsicesa tudi sam ne. Ampak nikamor pa brez corisa ali cesa podobnega. Jebe se mi za par eur, gres na dva pira pa je isto. Ljudje sparamo na zdravju. Sem ze nekje pisal, ko klima slabo dela v avtu ga ponavadi peljes na servis, da porihtajo in ti ne bo vroce. Ko te v hrbtu useka in ti recejo 100 eur pregled si pa reces, eh, sej ni tko hudo.

Ravno ta teden sibamo nekam pocet, kar smatrajo pod ekstremen sport. Naceloma vsi tupijo, da si ze v osnovi krit, ampak ko pridejo racuni in odvetniki (bognedaj) potrebujes pa ti boljse odvetnike, ker se ti bodo obesili na vejice, pike, definicije sportov itd.. Aja, razlika za 8 dni zavarovanja med osnovnim in polnim je 8 eur. Niti na kraj pameti mi ne pade, da jih ne dam. Eni menda gredo z osnovnim. Vsa cast!

Pa tole ni moralno pametovanje oz. drkanje koga v stilu prav ti je. Vem, da se nihce ne pozanima, jih ne zanima in potem je jeba. Se zgodi, ni pa poceni.

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Jaz sem 2x šel v tujino, 2x v Dominkansko in 1x Egipt....in vedno vzel tisti CORVIS?

Zdej, ali ti ne znaš štet, ali pa nekaj ne štima

@avtor: v vsakem primeru yeba. Poskusi na ZZZS, morda se povrne vsaj kakšen odstotek.

Vsem ostalim: CORIS / ELVIA in kar je še teh zadev - ne šparat, kjer ni treba

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
2x v tujino : štejem pač dominikano kot 1 državo ( res da 2x ) in egipt kot 1 ...ok natančneje za nekatere bi bilo 3x skupno....narobe napisal šit happens :p

CORIS da vedno vzamem....tistih nekaj €......

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Marsikje so tudi zastonj ti prevozi. Ostala oskrba je tudi v avstriji bla, v italiji bi bil pa tudi helikopter, tko da ti Coris tam nič ne koristi, vsaj dodatno kaj veliko ne.

Če pa plačaš kaj glede oskrbe pa lahko tukaj zahtevaš povračilo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Marsikje so tudi zastonj ti prevozi. Ostala oskrba je tudi v avstriji bla, v italiji bi bil pa tudi helikopter, tko da ti Coris tam nič ne koristi, vsaj dodatno kaj veliko ne.

To ni čisto res. Coris seveda krije tudi helikopterski prevoz (do določene vsote), vendar to ni edina zadeva.

Pozimi 2003 sem si poškodoval roko (strgal vez v dlani) na smučišču Matrei - zadnja vožnja. Po prihodu v apartma le ugotovim, da bo treba do zdravnika - pokličem Coris:
- uredijo in plačajo taxi od Matreia do Lienza (vozil bi morda lahko za silo, žena je lahko ostala v apartmaju s tremi otroki)
- kličejo v bolnišnico in vse pojasnijo, meni ni treba skrbeti za drugega, kot za komunikacijo glede poškodbe
- naslednji dan pokličejo kako je in vprašajo, če potrebujem prevoz do doma

Tako da so moje izkušnje izjemno pozitivne.
zmaga.gif

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Po bitki ste zdaj vsi generali: moral bi se zavarovat in bla bla bla bla. Dejstvo je da so zavarovalnice največja mafija na svetu, samo jemljejo dnar in nič drugega. In tu smo spet pri naši zdravstveni zavarovalnici. Pri nas krijejo helikopterski prevoz, v tujini pa ne?! Ciganija da ni večje. Pa če bi naš majster bil v nezavesti bi ga tudi vprašali želiš prevoz ali ne? V glavnem šiptarija taka da večje ni

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Helikopter zastonj ali ne, ne razmisljam, da ne bi vzel dodatnega! Dokler to ne bo 100 eur za teden placam in mirna bosna! Jeba je, ce pozabis, ce si pa reces, da tega pa ne rabis pa neumnost! Pa ne moraliziram, samo pvem, da marsikdo tako razmislja in mu ni skoda teh 15, 20 eur pa me briga koliko kdo zasluzi na ta racun! Meni se zdi sprejemljiva cena za kar mi nudijo! In konkretno s corisom ima baje folk pozitivne izkusnje!

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:

Povračila pri nas dobiš cca 20 do 30%... Sam sem zajebal Coris, ko smo bili v Egiptu. Zavarovanje mi je veljalo en mesec kasneje, kot smo bili tam
bonk.gif
In ni vrag, tamala je dobila full alergijo in vlačil sem jo po dohtarjih. Tam sem plačal 90 EUR, ZZZS mi je povrnil 30 eur...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
tudi jaz nekako tako.
vsaj ko kaj sem kaj "rizičnega" počel v tujini grem po "coris"
če grem v "šoping" v trst potem pa običajno ne.

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
288
33
28
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Če greš večkrat v tujino, se bolj splača razmisliti o celoletnem zavarovanju. Mi imamo celoletno družinsko, pa so stroški nižji, kot če bi za vsako potovanje sklepali posamično zavarovanje.