hdd disk fail

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Zadnje par mesecev mi računalnik deluje zelo počasi počasi odpira internetne strani kar melje in melje prden odpre , ko odprem več zaznamkov mi chrome zašteka potem pa se odmrzne , pravako odpira programe z zamikom na amd4 jedrnem procesorju . Disk je nek stari maxtor na katerem imam tudi windowse , poleg njega pa imam še 2 diska wd in seagate novejše izdelave katere dva nimam na sumu.
Je pa tako ,da imam na wd in seagate nekaj reči ki jih ne mislim premeščat
bonk.gif
, da bi dal na njih windowse , zato se šlepam z maxtorjem starim 10 let . Bi pa potreboval odgovor ,da je za opisane simptome kriv disk ki je sicer sata.Preden se spustim v nakup novega

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Opazil sem ,da je bila na začetku pregleda diska hitrost okrog 60 mb /s sedaj pa ko gre proti koncu pa se hitrost znižuje samo še 44,1 mb/s ni pa še našel poškodovanih sektorjev.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kak dolgo imaš že nameščene Windowse? Ker lahko, da je pač prišel čas, ko bo pomagala samo ponovna namestitev.

Disk sicer preveriš z ukazom ''chkdsk /f'' v cmd. Ker je disk sistemski, moraš zatem računalnik resetirat in potem se bo zagnal chkdsk. Tam boš videl, če so kaki slabi sektorji, drugo ne more upočasnit disk. Tako hitro, kot je delal kot nov, mora tudi sedaj.

Vzrok počasnega delovanja je velikokrat tudi premalo prostora, opažam, da že tam pod 10 GB prostora začne bolj mlet, potem pa skoz huje.

Lahko pa tudi uporabiš kak disk defragmenter, ali tistega v Windowsih ali kakega drugega, recimo Auslogics Disk Defrag. Pa še kak CCleaner za počistit odvečne datoteke. Jaz za čiščenje in defragmentacijo uporabljam Wise Care 365, ko sem ga prvič zagnal je našlo kakšna 2GB odvečnih datotek, ki jih CCleaner ni našel, počistit zna tudi stare instalacijske datoteke od Windowsovih popravkov, ki lahko tudi več GB zasedajo.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Windowse imam nameščene 1 leto windows 7 prostega imam okrog 70 gb , sem pa v preteklosti že namestil winse na novo pa ni kaj dosti pomagalo ampak sedaj pa deluje res strahotno počasi prej se je saj kam premaknil sedaj pa samo melje in šteka programe itd. KAj pa če nima spin hitrosti prave in je zato toliko počasnejši? . Bom poizkusil tudi z pregledom v dosu pa da vidimo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Diski ne postanejo počasnejši. Ali delajo ali crknejo.

Če praviš, da po novi instalaciji ni bilo boljše, bi lahko bilo tudi, da nimaš nameščenih kakšnih gonilnikov za matično ploščo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.680
6.443
113
Poglej še SMART vrednosti, če je disk morda v umiranju.

Najbolje ga je sklonirati na drugega, dokler ti še dela. 10 let za disk je ogromno.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
Na sveže nameščeno rama imam 4 giga . V ozadju mi teče samo winamp , u torrent in pa chrome
smile-1.gif
.

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
(Torej smo ugotovili , da je kriv disk) kar sem imel tudi sam v mislih (mislite ali veste
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
I/0 error test aborted
13.gif
mi izpiše maxtor ko dam file benchmark kot kaže bo res odpovedal disk . Verjetno pa je težava v elektromotorju diska .

sygicz

Pripravnik
11. mar 2013
551
0
16
hvala drugače mi je pa že ogromno popotnik pomagal z hdd regeneratorjem
smile-1.gif
. Bom pa še rame stestirov trenutno še iščem kakšen program za dos za njihov test.