GSM aparat last operaterja do izteka ali...?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pozdravljeni! Torej, veliko se bere o tem da policija jemlje stran GSM aparate kupljene preko raznih oglasnikov od fizičnih oseb, ki so iz naročnin. Zdaj pa me zanima na kakšni podlagi? Npr. pri Simobilu vemo da dobiš telefon ugodno ob vezavi za boljši paket torej kaj piše v Simobilovi pogodbi? Da je aparat last operaterja do izteka vezave? Kaj pa Mobitel? Gledam npr. S4-ke. Na bolhi se prodajajo za 500€ in so Mobitelovi. Vsem je jasno da telefona od Mobitela ni mogoče dobiti pod 552€ (24x23€). Torej nekdo ki rabi denar jemlje telefone in jih prodaja pod ceno z namenom da pride takoj do govotovine? Torej kaj se zgodi ko in seveda če se ti obroki nehajo plačevati? Mobitel pozove naročnika naj vrne aparat in če se ta ne odzove prijavi policiji in pridejo po telefon (te najdejo preko omrežja)? Oz. morda piše v pogodbi da je telefon last Mobitela do plačila zadnjega obroka? Torej mislim da je prav da napišemo nekaj tudi na to temo...

LP

mihouca

Pripravnik
17. apr 2012
65
0
6
Resno? Kje si to prebral?
Nikoli še nisem slišal, da bi operater v primeru neplačevanja zahteval telefon nazaj, še manj pa, da bi se v to vmešavala Policija?

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Pri Tušu ureja ob sklenitvi --poroštvo--V kolikor stranka ne izpolnjuje vseh pogojev za sklenitev naročniškega razmerja (in aneksa), lahko zanjo jamči porok, pri čemer je potrebno izpolniti in podpisati poroštveno izjavo. Porok mora biti polnoletna, plačilno sposobna oseba s stalnim bivališčem na območju RS in mora izpolnjevati enake zahteve kot stranka pri sklenitvi naročniškega razmerja. Poroštva se do prekinitve naročniškega razmerja in poravnave vseh obveznosti, ki izhajajo iz njega, ne more prekiniti. Poroštvo se lahko prekine le s prekinitvijo naročniškega razmerja (odpoved pogodbe oz. terminacija zaradi neplačil) in po poravnavi vseh obveznosti, ki izhajajo iz naročniškega razmerja.

Vendar nisem nikjer našl nič kar bi omenjalo lastništvo telefona, to je verjetno zajeto tu v poroštvu.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik mihouca pravi:
Resno? Kje si to prebral?
to vmešavala Policija?

Glede jemanja telefonov stran nisem nikjer prebral, to je dejstvo. Sicer če kupim telefon preko bolhe sklenem kupno pogodbno vendar vseeno vprašam kajti v primeru da je telefon last Mobitela je takšna pogodba po mojem potem nična saj ti ne more nekdo nekaj prodati kar ni njegovo... sicer pa ne bom trdil da telefone zahteva nazaj operater, zanima me samo zaradi kateri trikov vse jih pač jemljejo stran. Slišal sem že da se telefoni prodajo potem pa se prijavijo kot da so bili ukradeni, preko nekoga poznam celo primer ko je nekdo vzel telefon, druga oseba ga je v to prisilila in ga nato prodala tretji osebi. Seveda policija ga je zasegla tretji osebi in je telefon sedaj dokaz v postopku zoper drugo osebo...

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Noben operater ne zahteva nazaj telefona, vedno ti izdajo račun za izplačilo aneksa do izteka vezave

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.166
487
83
Kolega kupil na bolhi z računom in garancijo za 400€ iphone 4s kupljen na simobilu, čez 2 tedna so se oglasili policisti in odvzeli telefon (baje je bil kupljen z ukradeno osebno). Za 400€ se je obrisal pod nosom.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.089
4.063
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No super, to me je zanimalo, če seveda drži...

... razen če je oseba vzela telefon na aneks neke druge osebe brez privoljenja. V tem primeru gre za kaznivo dejanje in telefon se zaseže in vrne operaterju. (povzeto po temi od malcomx-a)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja ampak načeloma ti ne moreš vzet telefona na aneks neke tretje osebe, razen:

1.) Če imaš ponarejeno osebno
2.) Če najdeš osebno in si zelo podoben osebi na izkaznici
3.) Če imaš veze na centru in ti nekdo pomaga in ven šibajo telefone....

Drugače jaz nevem na kak način bi nekdo vzel telefon na tretjo osebo, moraš se vedno identificirati...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.089
4.063
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja ampak načeloma ti ne moreš vzet telefona na aneks neke tretje osebe, razen:

1.) Če imaš ponarejeno osebno
2.) Če najdeš osebno in si zelo podoben osebi na izkaznici
3.) Če imaš veze na centru in ti nekdo pomaga in ven šibajo telefone....

Drugače jaz nevem na kak način bi nekdo vzel telefon na tretjo osebo, moraš se vedno identificirati...

Seveda, ampak džankiji ki dnevno pokradejo vse kar vidijo zagotovo dobijo na teden 10 osebnih dokumentov. Ni vrag da je na enem od dokumentov kakšen ki je podoben kolegu džanksu!

Če se telefon prodaja pod ceno potem je to sumljivo. Lahko seveda kdo rabi nujno denar, ampak tveganje je prisotno. Tako da malce preveri podatke o prodajalcu da si 100%. Na bolhi redimo poglej ce se kaj drugega prodaja in koliko časa je član. Če prodaja samo telefon in je član od "včeraj" samo stran!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja, to drži, pri Mobitelu bi mogli zahtevat VSAJ še GSM številko zraven osebnega dokumenta, kakšna pa je možnost da đanks ukrade osebno, zraven pa ve še GSM številko?
smile-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
V takšnih primerih bi moral za zlorabo odgovarjati prodajalec, ki ne preveri 100% stranke (ali si je podobna itd) in kljub fake dokumentu sklene naročnino in aneks

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
A prav razumem, da če nategnejo operaterja, policija sledi telefonu, če ga pa meni kdo ukrade, pa ni šans, da bi to storili?

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Tudi v slednjem primeru lahko izvajajo sledenje ampak moraš prvo dostaviti dokazalo iz strani enega izmed operaterjev, da se aparat nahaja in pojavlja v SLO. Za to dokazilo se obrneš na svojega operaterja, lahko tudi na ostale ampak ti niso dolžni izvajati tega (ali se pojavlja v omrežju tistega operaterja)