Gretje stanovanja

ahmet_car

poupismen
3. sep 2007
563
0
16
Zanima me za kako alternativno gretje stanovanja 55m2.
In sicer se zanimam za radijatorje Beha
http://www.elektricno-ogrevanje.si/elektricni-radiatorji-izdelki-podrobno.asp?id=33&col=3

Kupil bi 1 x Radiator BEHA P20, Radiator BEHA P15 , Radiator BEHA L12

Seveda me zanima kakšno ceno moram plačati za gretje.
kako se računa ta poraba.1kw...koliko ur gretja itd.
Ali ceneje pridem čez z centralno kurjavo
Zdaj dobim račun za ogrevanje približno 120€ , pa še gretje je nekaj napol.
Beha mi je tudi zanimiva ker ga ugasneš ko ti ni doma, ker sem večinoma v službi bi ga zelo malo uporabljal.
recimo od 18h-6h zjutraj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
sedaj se pa greješ na kaj? Imate delilnike po radirtojih (V primeru daljinskega gretja?)

Najcenejša bo klima, za temperuranje uporabljaš obstoječi sistem. Začetna investicija v el. radiartoje pa mala a bo potem pekla glava.

1 kW močen el. grelec ob polnem delovanju porabi 1 kWh in odda 1 kWh toplote. Precej prerposto za zračunat (in drago
evil.gif
).

Ni mi pa jasno kako misliš ogrevati stanovanje 5 ur dnevno da boš imel 24 ur vnjem neko znaosno temperaturo (psloh tistih par ur ko si doma).

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
ogrevanje na klimo nujno. pozabi na električne radiatorje. jst se ogrevam skoz na klimo. me enako ni doma po cele dneve, pridem šele zvečer po šesti, sedmi, pa prižgem klimo pa na 23 in mam v slabe pol ure 22 stopinj (33m2). radiatorji mi pa ponoči itak delajo zelo slabo, saj imamo nek varčen režim, ki zvečer zmanjša temepraturo v radiatorjih. zdej ko mam klimo (micibuši 850€ z montažo vred), mam stanovanje hitreje segreto, toplota se lepše razporedi (imam zastekljen balkon pa so tam kr izgube pa še radiatorja ni tam pa zebe drgač), segreješ ko ti paše, zjutraj imam timer za avtomatski vklop, da se v toplo zbudim, ponoči sm lahko v kratki majci in delam ne glede na to, da babice in familije spijo, me ne zebe ker radiatorji ne delajo dobr. električnega bi jst dal mogoče samo v kopalnico, da mam toplo zjutraj pa da se prižge za une 15 minut da mal segreje.

lp

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
seveda tudi jst predlagam klimo. Če se le da se stegni do čimboljšega modela (izkoristek). Tudi tedenski tajmer bi za tvoje potrebe prišel prav.

veverca

Pripravnik
1. jul 2013
31
0
6
Jaz imam radiator Beha, in sicer tega: http://www.tersus.si/varcni-elektricni-radiator-beha-600w

Moram priznati, da sem nad le tem pozitivno presenečen. Pozimi mi služi kot dodatno ogrevanje v otroški sobici, kjer klima (o kateri ste govorili) zaenkrat ne pride v poštev. Sobica je velika približno 8 m2 in jo ta radiator zlahka ogreje. Meni je super zadeva, pa še ni neka velika investicija.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik veverca pravi:
Jaz imam radiator Beha, in sicer tega: http://www.tersus.si/varcni-elektricni-radiator-beha-600w

Moram priznati, da sem nad le tem pozitivno presenečen. Pozimi mi služi kot dodatno ogrevanje v otroški sobici, kjer klima (o kateri ste govorili) zaenkrat ne pride v poštev. Sobica je velika približno 8 m2 in jo ta radiator zlahka ogreje. Meni je super zadeva, pa še ni neka velika investicija.

Edino, kar me moti pri oglaševanju električnih radiatorjev, je beseda "VARČNI". Električni radiatorji NISO VARČNI. VSI električni grelci imajo enako porabo. Ni važno v kakšni obliki so (kalorifer, oljni radiator, marmorni, "varčni",....)

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Res, niso varčni, kot praviš. Pri BEHA gre za to, da imajo gor mogoče boljši, bolj natančen termostat, ki je zelo občutljiv in izklopi ter vklopi takoj, ko se temperaturni pogoji spremenijo, glede na nastavljen termostat. To naj bi pomenilo, da je čim manj časa prižgan in da kar se da hitro odklaplja delovanje.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Poraba na dolgi rok je enaka pri vseh el. grelnikih. Udobje pa je vsekakor boljše pri tistih, ki imajo bolj natančen termostat. Ampak glede na to, da se bolj pogosto vklapljajo, je verjetno večja verjetnost, da se kaj pokvari...

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
S podobnimi radiatorji jaz ogrevam celo stanovanje.
Ob nakupu je bila opcija nakupa plinske peči in napeljava inštalacije za radiatorje ali pa montaža teh radiatorjev. V vseh sobah imam po enega, razen v dnevni sem namontiral dva na različnih stenah.
Investicija ob nakupu je bila manjša, montaža enostavn da bolj ne more biti, vzdrževanja kot pri pečeh sploh pa sploh ni. In za konec, v ogrevalnih sezonah da sosedje po stanovanjih okoli in nad mano približno isto za plin, kot jaz za elektriko. S tem, da se pri meni v ta isti račun šteje še boljer, pralno/sušilni stroj in še ostala elektrika.
Edini pogoj po mojih izkušnjah je, da so radiatorji na pametnih lokacijah in predvsem to, da so prižgani cel dan in lepo v miru vzdržujejo temperaturo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Malo off.
Zakaj se prodaja bele radjatorje
confused-1.gif

Morali bi biti črni! Lažje oddajanje energije, zato je potrebna nižja temperatura za enak učinek. Se pravi boljši izkoristki pri vodnih radjatorjih. Pri elektro pa res ni razlike

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Kater plin? UNP iz cisterne ali zemeljski plin iz mestnega plinovoda?
Ker če govoriš o UNPju, potem je itak vseeno, ker sta ti dve (elektrika 1:1 ali UNP) varianti daaaaaaaaaaaaaaleč najdražja možnost ogrevanja.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Malo off.
Zakaj se prodaja bele radjatorje
confused-1.gif

Morali bi biti črni! Lažje oddajanje energije, zato je potrebna nižja temperatura za enak učinek. Se pravi boljši izkoristki pri vodnih radjatorjih. Pri elektro pa res ni razlike

so tud črni.

lp

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ciljaš na "črno telo"? Prenos toplote radiatorjev je v veliki količini konvekcijski in ne sevalni, barva zato ni važna.

kand

Pripravnik
1. okt 2007
50
0
6
Bejžn no, konvekcijski? A pol ti piha po bajti al kaj? Večina prenosa je sevalnega.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
A res? Potem pa čudno, da radiator (vodni) ni le plošča. Zakaj pa imajo vmes mnogo takšnih stolpcev, lamel, po katerih se dviga ogret zrak? Za okras? Morda za povečanje površine in boljšo konvekcijo? Hmm.. Morda pa ciljaš na IR radiatorje, potem OK.

Seveda je tudi sevanje, a očitno druga barva ne bi dodala toliko izkoristka, da bi jih proizvajalci začeli na veliko barvati v črno. Verjetno ljudje bolje prenašajo nekaj % (at most) večje radiatorje, kot pa barvo, ki ne paše v večino stanovanj.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik skala pravi:
sredi najhujše vročine ste se spomnili na ogrevanje stanovanja...

to so dobri gospodarji ,vse terba študirati ko še ogrevanja ne rabiš.
drva se tudi spravljajo celo leto ko ni kurilne sezone.

pozdrav.gif