Grafični oblikovalci – kateri vektorski zapis

sad

Guru
24. avg 2007
21.294
9.913
113
Rabim eno zadevo v vektorski obliki, tako da bi lahko uporabljal v različne namene. Kateri vektorski zapisi so najbolj ''standardni''. Torej, da pridem v katerokoli tiskarno, jim poknem datoteko na računalnik in bodo lahko začeli tiskat, ne pa, da dobim nazaj začuden pogled in: ''Jah, te oblike datoteke pa mi ne poznamo, mi delamo z xyz-žnj.''

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.204
4.178
113
Na žalost je še vedno v veliki večini CDR (Corel), tema o tem s čim je to (oz. ni) združljivo je pa tudi odprta!
grin1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz sem v eno MB tiskarno poslal fajl, ki sem ga naredil v Photoshopu v.PSD in v .TIFF . Sprejemajo pa tudi v formatu .CDR

Sem se pa kasneje z lastnikom pogovarjal in mi je rekel, da on načeloma preferira .TIFF, tako za velikoformatni tisk za npr. rekalmne panoje, table kot tudi za manjše stvari (ceniki ipd.).
Govorim pa seveda o digitalnem tisku. Kako je za offset, pa nisem prepričan.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Pdf in basta, cdr ni transportni format pred izvozom v pdf convert to curves pa pazi pri barvah uporabljaj procesne barve lp.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
256
83
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:
Pdf in basta, cdr ni transportni format pred izvozom v pdf convert to curves pa pazi pri barvah uporabljaj procesne barve lp.

Točno tako.

10 let nazaj sem jest imel na računalniku Corel Draw samo zaradi sitotiskarjev, da sem jim lahko dostavil fajle v "pravem" formatu.
grin1.gif

Sicer pa, če je 300+ DPI, ni treba vektorizirat, edino za tekst je treba 600 DPI...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Do sedaj sem večino stvari dal v PDF, pa ni blo problema. V skrajnem primeru je tudi wmf v redu, ker ga lahko Windowsi odprejo, še v word lahko direktno prilepiš sliko.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.204
4.178
113
Citat:
Uporabnik bokyto pravi:

Za razne "rasterske" tiske (večina tiskovin in ostale reklame šare) je PDF čisto OK ampak ko imaš stroj, ki zahteva vektor so od mene še vedno zahtevali CDR. In ja to je standard, čeprav ga sedaj izpodriva par "odprtih" formatov, ampak 10 let stari stroji oz. njihovi "gonilniki" so še vedno prisotni.

Na splošno pa je itak potrebno/pametno delat stvari v vektorjih in potem izvoziš kamor se pač zahteva, recimo sam delam precej z Inkscapeom ampak imam še vedno Corela v rezervi.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
pdf je najbolj univerzalen. drugače se za vektorske zadeve uporablja še eps in ai, in šele nazdanje cdr.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
CDR zahteva lahko samo bimbo za moje pojme, ta tiskar iz leta 1990 ali prej. Nisem še zasledil pa sem v grafiki od leta 1985, rastel v tiskarni pa še naprej, da bi dan danes kdor rekel komu, daj mi CDR, predvsem zaradi dveh stvari CROSS Platforminga, fontov, verzij pa še kaj bi se našlo. V časih ko smo še ustvarjali v Corelu, ko še se je moralo in PDF nekako ni bil še standardiziran smo iz Corela izvažali v EPS slike so bile vse TIFF čimvečje globine, za razne prelome smo uporabljali quark, corel pa za enostavne postavitve. Sedaj v modernejših časih nekje od 2004 naprej z razvojem Adobe Creative suite v modernejših oblikah smo prešaltali na Indesign, ki je izrinil Quarka Ilustrator, ki je nadomestil Corel Photoshop, ki dejansko ni imel kaj izriniti saj smo ga vseskozi uporabljali, ker sem malce zamenjal od DTP se odmaknil v WEB vode pa Imageready in Flash, Z razvojem CS pri Adobu so zmudrili tudi format za prenose, ki bi naj nadomestil vse ostale obstoječe, tako je tudi Corel uredil export do PDF. Vendar je tudi pri PDF, jih zaradi pač večletnega razvoja prišlo do izdelave večjih verzij zato je tudi pri samem exportu potrebno vprašati tiskarja katero verzijo PDF mu podpirajo mašine, ker znajo z nepravilno izbiro tudi stvari izgledati dosti drugače kot na ekranu. V tehnikalije se mi pa ne da.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Pri Print Carrier-ju si moraš prednaložit profil za pravilni izgled končnega tiskanega izdelka. V nasprotnem primeru te opozorijo, da datoteka (pdf, tiff, jpg) nima pravilnega profila in da moraš še enkrat poslat pravilno urejeno datoteko.
Pošteno.
zmaga.gif
Ker v nasprotnem primeru bi bil tiskani izdelek lahko precejšnje razožaranje...

Predvidevam, da imajo tole urejeno tudi naši tiskarji.
Pri Tabuli (MB) sicer sami po potrebi skalibrirajo barve, končni izdelek je identičnem tistemu v fajlu...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Moj tiskar, ki ima neko skoraj novo mašino, priporoča PDF z pantone barvami. Če jim dobaviš CDR, ga sami pretvorijo v PDF, ker le-tega pač zahteva program, s katerim nato sprintajo "šablone" za sitotisk (ali kako se že reče, ni moje področje
smile-1.gif
).

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Pantone zahteva zaradi usklajevanja končnega produkta, ko prisloni desintometer na tiskovino ali katalog, lažje oceni oz. pride do uskladitve, tistega, kar si naročil s tistim, kar dobiš, ker kot je nekdo prej omenil barvni profili in kalibracija ekranov pri DTP so izrednega pomena saj v večjih primerih zavlada razočaranje zaradi neznanja in razlikovanje med RGB in CMYK sistemoma.

Podobne teme