GPS v fotoaparatih

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanima me, kako dejansko deluje geotagging fotografij.

Predpostavljam, da fotoaparati nimajo asissted GPS-a (torej, da bi, podobno kot Amazon, sklenili pogodbo o gostovanju z večino svetovnih operaterjev
smirk-1.gif
).

Torej, ko prižgeš fotoaparat, potrebuje približno nekje med 30 sekundami in parimi minutami, da ugotovi pozicijo (cold start). Ali podpira tudi warm start, ko je so znani sateliti še vedno na obzorju in jih potem poišče v parih sekundah?

Kaj se zgodi v zaprtih prostorih, oziroma v času, ko še nima koordinat?

Se da nastavit, da bi GPS deloval v ozadju ves čas? (samo potem vprašanje, kako bi bilo z baterijo...)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
preberi si zadnjih par strani v tej temi, ko Fusion in Primus debatirata o novem panasonicu in tudi GPSu

se kar hitro najde zadeva

kilk

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sam sem sprobal panasonica tz10 in me je gps rahlo razočaral. Reč v bistvu na pol minuto ali minuto zajema signal in ne takrat, ko stisneš prožilec. Za marsikoga je to povsem uporabno meni pa ni preveč.

22. jul 2007
13.382
1.641
113
124
na samsungu wb650 to funkcijo samo občasno uporabljam, prvič zaradi tega ker moraš cca. minuto počakat da najde satelite, drugič pa zato ker precej kuri baterijo

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zanima me, kako dejansko deluje geotagging fotografij.

1. Predpostavljam, da fotoaparati nimajo asissted GPS-a (torej, da bi, podobno kot Amazon, sklenili pogodbo o gostovanju z večino svetovnih operaterjev
smirk-1.gif
).

2. Torej, ko prižgeš fotoaparat, potrebuje približno nekje med 30 sekundami in parimi minutami, da ugotovi pozicijo (cold start). Ali podpira tudi warm start, ko je so znani sateliti še vedno na obzorju in jih potem poišče v parih sekundah?

3. Kaj se zgodi v zaprtih prostorih, oziroma v času, ko še nima koordinat?

4. Se da nastavit, da bi GPS deloval v ozadju ves čas? (samo potem vprašanje, kako bi bilo z baterijo...)

1. seveda to ne gre, ker pri A-GPS naprava dobi podatke preko spleta, fotoaparati pa nimajo povezave v splet, kot naprimer mobilci in ni problem pogodba, problem je v tem, da bi moral imeti vgrajen GSM modul (GPS je komunikacija samo v eno smer: od satelitov v napravo!)

2. Panasoniki delujejo na vse tri načine: hladen, topel in vroč zagon

3. nisem 100% prepričan, ampak če si fotkal preden je aparat ugotovil, da ni sprejema GPS, bo v EXIF podatek o zadnji sprejeti lokaciji, če pa je aparat že ugotovil da ni sprejema, bodo pa zapisane ničle

4. Panasonik ima tri načine GPS: vedno OFF, vedno ON in ON ko je aparat vključen.

V vsakem primeru pa je GPS kar precej energijsko potratna zadeva: če na eno določanje lokacije narediš veliko fotk se sicer ne pozna, če pa na eno dolačanje lokacije narediš le eno fotko, pa se število fotk z enim polnjenjem zmanjša na le tretjino, okrog 100.

@WeWatchingYou
Ta minuta čakanja sploh ni veliko, ker marsikatera profesionalna naprava za navigacijo potrebuje toliko, ali celo več časa in je nelogično in (tudi tehnično nemogoče: pri sistemu GPS, ki za prenos celega almanaha potrebuje tudi več minut - pri Galileu bo šlo veliko hitreje!) nemogoče, da bi naprava, ki ima GPS le kot "privesek" delovala hitreje od naprav, ki jim je določanje GPS lokacije osnovni/glavni namen.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hvala za izčrpen odgovor!

Sedaj je bolj ali manj vse jasno.

Mimogrede, kako/kdaj ti uporabljaš GPS tagging?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Če misliš veliko taggat potem sta morda boljš dve ločeni napravi.
gps loger in fotič. Samo uri moraš uskladit na štartu. Tako sem jst se malo igral, ko sem šel v hribe al pa na bicikl. Tako sem imel na zemeljevidu potem narisano celo pot in kje je bila kakšna slika narejena.
Če delaš samo s fotičem, potem nimaš poti ampak samo fotke na zemljevidu. Če si kak google earth/maps frik pol ti je to must have zadeva:))
Sam sem z novim fotičem samo toliko probal, da sem na zemljevidu videl kje sem štartal, kakšna zanimivost vmes in kje je bil vrh. Ko sem slike uvozil v picaso na webu, mi je zraven tudi že pokazalo na zemljevidu.