GPRS števec pri Mobitelu

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
A slučajno kdo pozna magično formulo, po kateri Mobitel šteje kilobajte? Pri tem mislim točen postopek (formulo), torej kdaj je seja zaprta, ali jo na določeno časovno obdobje zaprejo sami, kdaj zaokrožujejo na kb in tako naprej. Sicer si izmenjujem sporočila s strokovnjakinjo na Mobitelu, ampak zaenkrat ni povedala nič pametnega
wink-1.gif
. Zanima me pa predvsem majhen promet, torej odprta seja in pošiljanje cca 100 bajtov na npr. 5 minut.

Jernej

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Jaz bi rekel, da se seja šteje, dokler imaš isti IP... ko se ti IP zamenja, je pa nova seja. Ampak če je res tako pa ne bi vedel.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Obračunski interval je 1 kB. Kdaj se seja zapre? Na mobilniku to vidiš na ekranu (kdaj je in kdaj ni aktivna GPRS povezava). Ko ni aktivna se seja, logično, zapre. Če si v okviru seje prenesel recimo 0,1 kB se ti obračuna 1 kB.

Ne pa pričakovati, da boš vsake toliko prenesel nekaj bajtov, Mobitel ti bo pa konec dneva sešteval bajte in vse skupaj zaokrožil na kB. To se naredi v okviru posamezne seje, kot billing dogodek se, kolikor vem pri vseh operaterjih, zaračuna session, pogleda se količino podatkov v tej konkretni seji in se jo zaokroži na kB. je pa ziher še kakšna časovna komponenta, ki ti recimo enkrat na uro pogleda za aktivno sejo (če traja že eno uro neprekinjeno), koliko je skurila in podatek (zaokrožen na kB) zapiše v billing.

Če zaokrožim: obračun podatkov je po 1 kB. Operater količino kB izračuna na podlagi enega dogodka - seje. Če je dogodek krajši od 1 kB se zaokroži na 1 kB. če je daljši (recimo 8,4 kB) se zaokroži na 9 kB.

V večini primerov mobilniki in razne data rešitve (M2M moduli ipd) povezavo vzpostavljajo občasno (npr greš pogledat maile na telefonu ali pa WAP portal, nisi pa non stop na podatkovni zvezi. Pri M2M so to razni moduli za semaforje, alarme, števce, ki vsake toliko preko GPRS spustijo nekaj malega podatkov, vmes pa je zveza neaktivna. M2M običajno sledijo zahtevam programske opreme v aplikaciji/sistemu, katerega del so in velik del aplikacij je narejenih tako, da zahtevajo občasen reporting (breathing) oddaljenih naprav, tudi kot potrditev, da so delujoče in ne v fault statusu. Pri takšnih situacijah se seja vzpostavi, prenesejo se podatki v obe smeri, seja se zapre, podatkovna zveza pa prekine....do naslednje vzpostavitve seje. Vsaka seja zase je billing dogodek, količina podatkov se zaokroži na 1 kB.

Marburg

Fizikalc
18. avg 2007
978
63
28
"Stari", hvala za zanimivo prezentacijo okrog tematike o sejah in data prenosih: kratko in jedrnato, predvsem pa razumljivo.
Lp

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Obračunski interval je 1 kB. Kdaj se seja zapre? Na mobilniku to vidiš na ekranu (kdaj je in kdaj ni aktivna GPRS povezava). Ko ni aktivna se seja, logično, zapre. Če si v okviru seje prenesel recimo 0,1 kB se ti obračuna 1 kB.

Ne pa pričakovati, da boš vsake toliko prenesel nekaj bajtov, Mobitel ti bo pa konec dneva sešteval bajte in vse skupaj zaokrožil na kB. To se naredi v okviru posamezne seje, kot billing dogodek se, kolikor vem pri vseh operaterjih, zaračuna session, pogleda se količino podatkov v tej konkretni seji in se jo zaokroži na kB. je pa ziher še kakšna časovna komponenta, ki ti recimo enkrat na uro pogleda za aktivno sejo (če traja že eno uro neprekinjeno), koliko je skurila in podatek (zaokrožen na kB) zapiše v billing.

Če zaokrožim: obračun podatkov je po 1 kB. Operater količino kB izračuna na podlagi enega dogodka - seje. Če je dogodek krajši od 1 kB se zaokroži na 1 kB. če je daljši (recimo 8,4 kB) se zaokroži na 9 kB.

V večini primerov mobilniki in razne data rešitve (M2M moduli ipd) povezavo vzpostavljajo občasno (npr greš pogledat maile na telefonu ali pa WAP portal, nisi pa non stop na podatkovni zvezi. Pri M2M so to razni moduli za semaforje, alarme, števce, ki vsake toliko preko GPRS spustijo nekaj malega podatkov, vmes pa je zveza neaktivna. M2M običajno sledijo zahtevam programske opreme v aplikaciji/sistemu, katerega del so in velik del aplikacij je narejenih tako, da zahtevajo občasen reporting (breathing) oddaljenih naprav, tudi kot potrditev, da so delujoče in ne v fault statusu. Pri takšnih situacijah se seja vzpostavi, prenesejo se podatki v obe smeri, seja se zapre, podatkovna zveza pa prekine....do naslednje vzpostavitve seje. Vsaka seja zase je billing dogodek, količina podatkov se zaokroži na 1 kB.

Pa sva tam. Mi uporabljamo takšen modul in pošljemo/prejmemo 120 bajtov vsakih 5 minut. S temi nastavitvami je bil v logu viden prenos 2kb in to kar točno na eno uro. Potem sem pošiljanje prestavil na 50 minut in se je v logu pojavil prenos 1kb in to na uro in 42 minut. Škatla ni naša in zaenkrat še nisem poiskal podatkov glede časa trajanja seans, ampak po online statusu sodeč se takoj po priklopu na elektriko prijavi na internet in se ne odključi več. IP se pa menja na cca 15 minut, kar bi sicer lahko pomenilo tudi konec seje (torej se naš modul vmes odklopi), ampak potem bi moral v primeru 5 minutnega testa imeti v logu 4kb v eni uri, v primeru 50 minutnega pa 1kb/uro. Bom počakal na redno pošto, ker baje dobimo pismen odgovor iz oddelka reklamacij...

Jernej

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Večina operaterjev ima nek timeout, če se ne prenašajo podatki. Namreč licence za razne GPRS škatle so praviloma na število odprtih PDP kontekstov, oz. po domače GPRS sej. Če ima nekdo odprto sejo, ne prenaša pa skoraj nič, odžira denar za licence, denarja pa ne prinaša. In potem operaterji nastavljajo timeoute, da če se v x minutah ne prenese noben podatek, sejo preprosto zapro. In seveda se slednja zaračuna v intervalu, ki ga operater uporablja za obračun.
Torej gre za dva vprašanja, eno čisto obračunsko in drugo čisto tehnično iz vidika konfiguracije omrežja za GPRS. Skupaj pa pride nek rezultat, ki je lahko neugoden za tiste, ki prenesejo le par bajtov prometa na par ur.

Ogo

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Potem se očitno upošteva časovni faktor, npr da se približno vsako uro potegne skupaj količina podatkov v tej uri in se zaokroži na kB. To je še boljše za uporabnika ker lahko v tej uri vzpostavi ogromno sej pa se bo vseeno kljub temu obračun naredil na podlagi seštevka bajtov v roku ene ure in ne na podlagi vsake seje. Predvidevam, da je poleg časovne komponente še količinska, torej da se zaokroži na kB po določeni količini prenesenih bajtov, četudi še ni minil časovni razpon za obračun.

v osnovi pa ne vidim problema. Predvidevam, da imaš kakšen paket z vključeno količino... Po tem, kar si napisal, se ti na vsako uro in 40 min zaračuna en kilobajt. Koliko je to na dan? 15 kB nekje, a ne? mesečno 450 kB. To je manj kot v katerem koli paketu z vključeno količino podatkov pa tudi če bi plačeval na kB je cena zanemarljiva.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Potem se očitno upošteva časovni faktor, npr da se približno vsako uro potegne skupaj količina podatkov v tej uri in se zaokroži na kB. To je še boljše za uporabnika ker lahko v tej uri vzpostavi ogromno sej pa se bo vseeno kljub temu obračun naredil na podlagi seštevka bajtov v roku ene ure in ne na podlagi vsake seje. Predvidevam, da je poleg časovne komponente še količinska, torej da se zaokroži na kB po določeni količini prenesenih bajtov, četudi še ni minil časovni razpon za obračun.

v osnovi pa ne vidim problema. Predvidevam, da imaš kakšen paket z vključeno količino... Po tem, kar si napisal, se ti na vsako uro in 40 min zaračuna en kilobajt. Koliko je to na dan? 15 kB nekje, a ne? mesečno 450 kB. To je manj kot v katerem koli paketu z vključeno količino podatkov pa tudi če bi plačeval na kB je cena zanemarljiva.

Tukaj gre za stroške, ki jih bodo plačevale naše stranke in če jim ponudimo določeno rešitev je prav, da jim podamo tudi okviren mesečni strošek. Glede izračunavanja pa operater najbrž mora javno objaviti natančen način obračunavanja prometa ali pač ne??? To me bolj moti, saj sem z izmerjenimi vrednostmi prišel na mesečni strošek cca 8 EUR, kar za dokaj ažuren nadzor ni veliko. Če pa malce potelovadiš z raznimi avtotelefoni v paketih povezani, potem je pa strošek dobra dva evra in te kilobajt gor ali dol ne moti več...

Jernej

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Vse ti piše. 1 kB je obračunski interval. Kdaj točno ti operater zaključi sejo pa je njegova stvar. če bi bil smotan bi ti to naredil vsako minuto pa bi bilo še vedno vse formalno clean. Točne specifikacije kako se obračuna, kadar se zaokroži na 1 kB pa mislim da nima nihče napisano, vsaj takšnih specifik jaz nisem videl še pri nobenem operaterju.
Po moje je vse v nastavivah tehnologije, morda se sistemi tudi sami prilagajajo prometu. Merila pa so zagotovo čas in pa količina kB. Čas = po xy minutah se pogleda, kaj je bilo v tem time sloteu preneseno in se zaokroži na cel kB. Količina = četudi še ni minil definiran časovni slot se v primeru, da v okviru slednjega preneseš npr več kot 1 MB izvede obračun in zaokroži na kB. V tvojem primeru je verjetno zaradi skromne količine podatkov v igri časovni slot. Predvidevam, da operater vsako uro potegne za zadnjih 60 minut bajte in lepo zaokroži na cel kB ter zapiše v billing, to potem tudi vidiš na računu.

Poleg tega ti metoda obračuna ne koristi prav nič. Nikjer ne piše, da morajo imeti vsi operaterji enako metodo. Torej bodo lahko tvoje stranke doživele tudi drugačen obračun, kot jim ga obljubljaš, odvisno pri katerem operaterju bodo nabavile SIM kartice.

Me res zanima, kaj ti bodo odgovorili. Še vedno pa mislim, da je vse skupaj brez veze. Klientu pač poveš, da bo mesečni promet do 1 MB in da mu svetuješ paket, kjer je toliko podatkov noter.

lepo vzami Podatkovni bonus. Dobiš SIM kartico za prenos podatkov, mesečna naročnina je 2.5 EUR in za ta denar dobiš 1 MB vključeno v to ceno.

http://www.mobitel.si/paketi/paket-podatkovni-bonus.aspx

Tukaj imaš in ne kompliciraj. Podatkovni paketi so narejeni z razlogom. In ta tukaj je presneto poceni, dosti nižje od tvojih 8 EUR in silnih premetavanj kB levo in desno.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Vse ti piše. 1 kB je obračunski interval. Kdaj točno ti operater zaključi sejo pa je njegova stvar. če bi bil smotan bi ti to naredil vsako minuto pa bi bilo še vedno vse formalno clean. Točne specifikacije kako se obračuna, kadar se zaokroži na 1 kB pa mislim da nima nihče napisano, vsaj takšnih specifik jaz nisem videl še pri nobenem operaterju.
Po moje je vse v nastavivah tehnologije, morda se sistemi tudi sami prilagajajo prometu. Merila pa so zagotovo čas in pa količina kB. Čas = po xy minutah se pogleda, kaj je bilo v tem time sloteu preneseno in se zaokroži na cel kB. Količina = četudi še ni minil definiran časovni slot se v primeru, da v okviru slednjega preneseš npr več kot 1 MB izvede obračun in zaokroži na kB. V tvojem primeru je verjetno zaradi skromne količine podatkov v igri časovni slot. Predvidevam, da operater vsako uro potegne za zadnjih 60 minut bajte in lepo zaokroži na cel kB ter zapiše v billing, to potem tudi vidiš na računu.

Poleg tega ti metoda obračuna ne koristi prav nič. Nikjer ne piše, da morajo imeti vsi operaterji enako metodo. Torej bodo lahko tvoje stranke doživele tudi drugačen obračun, kot jim ga obljubljaš, odvisno pri katerem operaterju bodo nabavile SIM kartice.

Me res zanima, kaj ti bodo odgovorili. Še vedno pa mislim, da je vse skupaj brez veze. Klientu pač poveš, da bo mesečni promet do 1 MB in da mu svetuješ paket, kjer je toliko podatkov noter.

lepo vzami Podatkovni bonus. Dobiš SIM kartico za prenos podatkov, mesečna naročnina je 2.5 EUR in za ta denar dobiš 1 MB vključeno v to ceno.

http://www.mobitel.si/paketi/paket-podatkovni-bonus.aspx

Tukaj imaš in ne kompliciraj. Podatkovni paketi so narejeni z razlogom. In ta tukaj je presneto poceni, dosti nižje od tvojih 8 EUR in silnih premetavanj kB levo in desno.

Saj lahko samo odgovoriš na moje vprašanje, torej ali mora operater dati od sebe točen cenik (torej točen način obračunavanja prometa) ali ne. Torej tako kot pri klicih, kjer se ve za vsako sekundo in je tudi objavljeno v ceniku. In jaz sem vprašal to, ne pa da modrujemo v smislu "saj je že tako ali tako prepoceni, kaj težiš s temi podatki,...". Preberi še enkrat, kaj sem vprašal. Torej meni ne sovpada moj izračun z logi in zaračunavanjem in sem vprašal, na kakšen način se to šteje. In tukaj ne more biti nekaj na približno, ampak mora biti v ozadju točna formula, izračun, zaokrožeavnja, ki pa morajo biti dostopna. In to bom upam, da dobil po pošti...

Jernej

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ti kar čakaj na pošto, naj ti drugi razlagajo, če se jim bo dalo spuščati v podrobnosti, jaz sem ti napisal svoje mnenje. Pa v bistvu mi je žal, da sem izgubljal dragocen čas zate. Brez skrbi, ne bom ga več
smile-1.gif

Po svoje kar upam, da bodo operaterji počasi dojeli, da mora biti osnovni prag cene tako visok, da se z uporabnikom sploh splača ukvarjat. Npr. "Hočeš podatke? No problem. Najcenejši bundle 5 za 100 MB, potem pa naprej. Način obračuna? No problem. Vsako minuto potegnemo skupaj bajte in ti vsako minuto zaokrožimo na 1 kB, seveda navzgor, za vsak začet kB."

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Seveda... pa upaš verjetno tudi, da še broadband povezavo začnejo tako zaračunavati.... k sreči ne razmišljajo vsi tako kot ti...

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Ti kar čakaj na pošto, naj ti drugi razlagajo, če se jim bo dalo spuščati v podrobnosti, jaz sem ti napisal svoje mnenje. Pa v bistvu mi je žal, da sem izgubljal dragocen čas zate. Brez skrbi, ne bom ga več
smile-1.gif

Po svoje kar upam, da bodo operaterji počasi dojeli, da mora biti osnovni prag cene tako visok, da se z uporabnikom sploh splača ukvarjat. Npr. "Hočeš podatke? No problem. Najcenejši bundle 5 za 100 MB, potem pa naprej. Način obračuna? No problem. Vsako minuto potegnemo skupaj bajte in ti vsako minuto zaokrožimo na 1 kB, seveda navzgor, za vsak začet kB."

Če boš slučajno utegnil še kakšno minuto zgubljati čas z menoj, prosim odgovori na moje vprašanje! Torej DA ali NE. (vprašanje je pa tisto o upravičenosti strank, se pravi nas uporabnikov, da nam operater pove, na kakšen način dela obračun). Saj smo tudi morali pojesti sekundno in minutno zaračunavanje klicev, ampak v ceniku je to točno napisano, za GPRS pa nisem našel in to me moti.

Torej? DA/NE?

Jernej

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Sem ti povedal že v prejšnjem postu. Naj ti razlagajo tisti, ki so za to pristojni, jaz sem ti svoje povedal. Tudi to, da si navaden komplikator in to trditev še enkrat podpišem.

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik jernejd pravi:
Citat:
smile-1.gif

Če boš slučajno utegnil še kakšno minuto zgubljati čas z menoj, prosim odgovori na moje vprašanje! Torej DA ali NE. (vprašanje je pa tisto o upravičenosti strank, se pravi nas uporabnikov, da nam operater pove, na kakšen način dela obračun). Saj smo tudi morali pojesti sekundno in minutno zaračunavanje klicev, ampak v ceniku je to točno napisano, za GPRS pa nisem našel in to me moti.

Torej? DA/NE?

Jernej

Večjim operaterjem nikoli ni bila prioriteta transparentno prikazati porabo, to pa zato ker od tega imajo velike koristi, seveda se v zadnje čase to vse spreminja s samim prihodom konkurence ter regulacijo, ki vlada znotraj EU, glede na to kar berem, očitno je še maneverskega prostora za obiranje. Spomnem se recimo primera cenika za gostovanje v Italijo pred leti, kjer je bil interval tako razdeljen, da še operaterka v klicnem centru ni znala razložiti, kaj je in kaj ni. Tipičen primer si izpostavil. Ti si eden tistih, kateremu je porabljeni cent pomemben, večini pa ne. Če povlečeva črto cent pri tebi, cent pri drugmu, na mesečni ravni to kar nanese, suma sumarum princip
wink-1.gif
ali jim je to všeč ali pa ne.

Lp.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ooo, dobro jutro! No, če so večji in sposobni operaterji smotani pa povej, kako se tega lotevajo ultra sposobni tretji operaterji na trgu. Mogoče se bodo veliki kaj naučili od malih, tretjih. Torej? Obračun podatkov. Kako? Na Brnčičevi namreč. Jaz za S! in M@ namreč zgolj ugibam. Prepričan pa sem, da lahko to tretji operater potegne iz rokava in poda link na spletno stran, kjer ima to napisano.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Sem ti povedal že v prejšnjem postu. Naj ti razlagajo tisti, ki so za to pristojni, jaz sem ti svoje povedal. Tudi to, da si navaden komplikator in to trditev še enkrat podpišem.

Odgovori na moje vprašanje! DA-NE?

Jernej

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:

Tipičen primer bahatosti, potem pa se čudijo in zmerjajo, ko se nekdo odloči za drastični korak kot naprimer;
KLIK

Lp.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Jernej. Kdo misliš da si ti, da boš meni dajal komande? Zelo jasno si povedal, da si vprašal pri operaterju in da pričakuješ pisni odgovor. To je to. Počakaj. Jaz ti ne znam povedati, lahko pa ugibam, po kakšni metodi to obračunavanje deluje.

Medtem, ko čakaš, lahko vprašaš še na Tušmobilu. Mogoče boš ugotovil, da imajo obračunski interval 10 kB. Mogoče ti bo celo kdo pri njih znal razložiti način obračuna. Potem pa si malce preračunaj, koliko bi kje plačeval in za kakšne mušje drekce izgubljaš čas, čeprav imaš seveda do tega vso pravico.

Aja, enak interval (10 kB) ima pri naročnikih tudi Simobil. Pravzaprav je Mobitel mislim da pri nas edini, ki ima interval 1 kB. Mogoče pa je sedaj priložnost, da ga spremeni na 10 kB?
evil.gif

Nazadnje urejeno:

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Jernej. Kdo misliš da si ti, da boš meni dajal komande? Zelo jasno si povedal, da si vprašal pri operaterju in da pričakuješ pisni odgovor. To je to. Počakaj. Jaz ti ne znam povedati, lahko pa ugibam, po kakšni metodi to obračunavanje deluje.

Medtem, ko čakaš, lahko vprašaš še na Tušmobilu. Mogoče boš ugotovil, da imajo obračunski interval 10 kB. Mogoče ti bo celo kdo pri njih znal razložiti način obračuna. Potem pa si malce preračunaj, koliko bi kje plačeval in za kakšne mušje drekce izgubljaš čas, čeprav imaš seveda do tega vso pravico.

Aja, enak interval (10 kB) ima pri naročnikih tudi Simobil. Pravzaprav je Mobitel mislim da pri nas edini, ki ima interval 1 kB. Mogoče pa je sedaj priložnost, da ga spremeni na 10 kB?
evil.gif

Vprašal sem te, če se ti zdi prav, da so ti podatki javni in nič drugega. Torej bodi dober in mi odgovori na to vprašanje. Kar se pa tiče tvojega odgovarjanja, pa nikoli nisem zahteval, da odgovori na vprašanje, za katerega ne poznaš odgovora. Če se že čutiš poklicanega za odgovor, potem pač napiši, da ne veš in da najbrž ni javno. Jaz sem samo vprašal, če kdo pozna formulo izračuna in nisem rekel nič na temo o ceni in poštenosti, pač samo čista računalniška matematika.

Jernej