Gojenje užitnih gob doma - ali samo njihova nabava

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Zdravo,
napadla me je želja, da bi imel nekaj užitnih gob doma vzgojenih. Našel na strani enega inštituta tudi gojilnike, toda za ,recimo bukovega ostrigarja, bi porabil, zdaj med zimo, tudi več tednov, medtem pa bi vseeno rad jedel gobe.
V raznih supermarketih južneje od LJ imajo največkat samo bele in rjave šampinjone, redko kakega ostrigarja ali šitake.
Ali tu na forumu obstaja kdo, ki jih goji sam doma ali pa jih hodi nabavljati direkt k proizvajalcu?
Ena rešitev je tudi ta, da v trgovini preberem etiketo proizvajalca, vem.
lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Kolkr sem jaz zasledil je uživanje nam (večini) ljubih gob praktično nemogoče. Tukaj seveda ne štejem šampinjonov zraven, ampak jurčke, marele in lisičke.

Če bi bilo gojenje enostavno, bi se jih dalo dobit v trgovini tako masovno kot šampinjone.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Tale forum je bil včasih dejaven: http://www.rastline.com/forum/gojenje-gob-f76/

Jaz sem doma gojil shii-take, za 4 člansko familijo sta zadostovala dva stebrička.

Da bi pa vrtal luknje v debla in vsatvljal micelij, mi pa ni.
evil.gif

Za šampinjone ti lahko povem izkušnjo od letos: nabavil sem avtomobilsko prikolico "izrabljenega" substrata šampinjonov; namesto gnoja za na vrt in je imela skoraj cela ulica sveže gobe.

Če dobiš dva panoja (cca. 50x40 cm) substrata jih boš imel za celo zimo.
grin1.gif

Kdor bo pogruntal, kako se doma goji jurčke, je pa milijonar.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Tule poglej... Načeloma stvar okrog jurčkov in lisičk deluje, le pogoje in čas jim moraš dat.
Od ostalih gob pa imajo en kup izbire...
KLIK

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Thnx, take podatke in točno te gobe me zanimajo - šitake in pa ostrigarji.
Za jurčke pa vem, da se jih ne da gojiti, prav tako lišičke in podobno.
Mi še prosim poveš, kje si kupil debla za šitake in pa iztrošeno rastišče za šampinjone?
thnx again
lp

Nazadnje urejeno:

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
Ena sodelavka mi je pred kakim mesecem ponujala škatlo s trosi, ki bi jo postavil v sobo/okensko polico.... in bi po kakem tedni začele rasti gobe - "umetni" jurčki. V bistvu sam gojiš gobe v kuhinji
smile-1.gif

Ker nisem ljubitelj gob, se nisem podrobneje ukvarjal s tem, lahko pa ti posredujem telefon....
Mislim, da je bila cena kakih 10€ za set. Koliko gob pa potem zraste, se mi pa niti ne sanja. Najbrž kak kilogram.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Jst bi mel šitake! A ma kdo številko kam nej pokličem pa da grem iskat tak zaboj. Men se ne da neki improvizirat doma pa trosit neki po senu.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
A mi lahko prosim kontakt posreduješ pod ZS?
Za začetek bi se tudi tega lahko lotil.
thnx

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Niso debla, ampak "stebrički", valj premera cca. 25cm in visok približno 50 cm. Meni jih je dal kolega, ki je to proizvajal, vendar je pred časom nehal.

Kar se šampinjonov tiče, ti lahko jaz odstopim kak zabojček. Konec naslednjega meseca, ko dobim "robo".

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.025
113
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Jst bi mel šitake! A ma kdo številko kam nej pokličem pa da grem iskat tak zaboj. Men se ne da neki improvizirat doma pa trosit neki po senu.
Vem za eno farmo kjer jih gojijo...ce ne najdes drugega se lahk zapeljem enkrat pa povprasam ce se da kaj dobit

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Tudi to lahko, vendar te bom prosil šele takrat, ko bom v trgovini iz listkov za gobe pobral kontakte.
Ne zdi se mi pošteno od mene, da se zaradi enih gob furaš ne vem kam po samo eno informacijo.
hvala za pomoč

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
V nedeljo postavil brikete s šampinjoni v klet, zdaj so veliki že 2 cm.
cheer.gif

2 ekstremna sta dans končala v ponvi.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Prostor.
grin1.gif

To so briketi, ki niso več primerni za komercialno gojenje, za domačo uporabo pa zraste več kot dovolj.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Na sliki so štirje briketi, substrat, platoji, poimenuj kakor hočeš.

Saj sem napisal od kod mi in zakaj jih spomladi uporabim.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Čestitam, zgleda super in popolnoma dovolj za domačo rabo.
Sporočaj dalje kako ti uspeva in kake pogoje imaš, domnevam, v kleti.
Šitake ali bukove lahko tudi dobiš?
lp