Glava mi je padla dol

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Na namiznem vrtalnem stroju mi je glava padla dol
confused-1.gif
Kako jo pritrdim nazaj?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
No ja, kladivo, že res, vendar se splača glavo pred tem odviti do največje odprtine, nato pa podložiti s kosom lesa.
Ker gre za tako imenovani 'Morse konus', predlagam, da pred vstavljanjem še malo pregledaš, če je kje poškodovan.
kakor je videti na sliki, je bil izpad posledica zaustavitve svedra v materialu, nato pa si verjetno poskušal sveder dvigniti in se je konus snel. Sicer je malo možnosti, da se je pred tem konus tudi obračal in poškodoval, pa vendar...

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.981
351
83
tam ko se terc po tori rola
Lepo obriši konus, da ne bo smeti na njem, pa luknjo tudi in potisni nazaj gor -z roko (kakšno kladivo neki, kot svetujejo...). Saj pa ja nisi prvič odstranil glave -kako pa potem vstavljaš velike ''konus'' svedre? Poglej na vrhu (približno tam, ko je konec konusa, kadar je glava vstavljena) -je ena odprtina, namenjena izbiujanju konusov z zagozdo.

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
Tako je kot si napisal,obriši konus na glavi in ga lepo vstavi nazaj v vreteno (pinola)pri tem malo zavrti da se ti lepo vsede tisti ploščati del na koncu konusa ker je takisto v vretenu (pinoli) na vratalnem stroju. Potem malo ven vzameš (pri tem ne obračaj glave) in z malo vešjo silo porineš (zabiješ) z roko nazaj not v vreteno. In to je to, nikakor pa kakšno kladivo pri tem.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Če prav vidim, gre za Nutool MC450, ki pa (če se ne motim) nima odprtine za izbijanje konusa.
In seveda - zabijanje s kladivom direktno po glavi ni v redu.
Ker pa gre za nizko cenovni (Kitajski) proizvod, je moja izkušnja pri teh zadevah pač takšna, da se splača malo bolj krepko udariti po konusu, če ne se ob prvi priliki spet sname. In ne s kladivom, da ne bo razburjenja, temveč s kosom lesa, ali pa če je roka dovolj trda tudi z njo.
Lahko pa da je tako le pri moji stružnici, ki je tudi 'Kitajski veleprodukt'
wink-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
thnx fantje.
Sem ga "zabil" s kosom lesa in kladivom. Sej nisem fejst udaril.
Ko sem jo prvič samo z roko nabil gor je spet kmalu odpadla.
Ven je padla ko sem eno luknjo hotel malo povečat in je prišlo do večjih vibracij.
Na tej mašini sem bil prvič, ker ni moja in je tako ne poznam. Luknje za izbijanje konusnih vijakov pa pri prvem pregledu nisem opazil.