Glasnost klime.

MaLiX

400. registrirani uporabnik
9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Zanima se za nakup klime za enosobno stanovanje 30 m2
Načeloma sem se dogovoril, da mi pridejo montirati klimo Panasonic RE9.
Pogoj pri nakupu mi je da je zunanja enota zelo tiha, saj imam sosedo, ki mi že trka na vrata, ko samo kihnem.

Glasnost notranjega dela: 22 dB (re 1pW)
Glasnost zunanjega dela: 47 dB (re 1pW)

Kaj to pomeni, če bo soseda imela odprto okno, ki je od klime oddaljeno (navzdol) 1.5M

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
poglej raven dovoljenega hrupa v naseljih.če klima ne presega te ravni kar velja za večino novih klim naj ti kar trka po vratih ker ti ne more nič.drugače pa jaz jo imam 2m stran od okna pa jo ne slišim razen ko je minus 15

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Vzdrževana klimatska naprava ne povzroča prekomernega hrupa, ki bi lahko bil razlog za upravičene pritožbe.

To rekši, tudi kihanje ne. Če ti trka zaradi kihanja, ti bo tudi zaradi klime. Že France ti je želel, ne vrag, le sosed (naj) bo mejak. In njej tudi. Torej inšpekcija/policija verjetno ne bosta prihajali, ona pa morda še vedno.

Pa če boš klimo kar obesil pod (svoje) okno, ti zna nakopat kako pritožbo zaradi posega v fasado.

Skratka, poskusi se dogovoriti s sosedo, ali pa pridobi katerokoli dovoljenje že potrebuješ (gradbeno? priglasitev? soglasje arhitekta? ne vem)

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Dovoljena za postavitev klime imam od upravljavca bloka.
Drugače pa me za -15 ne skrbi, ker tedaj imajo vsi okna zaprta. Težava bo poleti, ker imajo vsi odprta okna – potem ti pa ponoči nekaj boli pred oknom.

Ne vem kaj pomeni teh 47 db glasnosti (ali je to za gretje ali hlajenje)

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Lej poslji jo v 3 p.m. ce ti se kdaj zasika. 47db ni nic nad cemer bi se stara koklja lahko pritozevala. Moja napa ima 60db glasnosti pri najvecji hitrosti. Hladilniki imajo nekje do 45db glasnosti. Najtišji pomivalni stroji imajo naprimer glasnost 40db, večina je glasnejša od 47db. Upam da ti ta informacija kaj pomeni.

22. jul 2007
13.413
1.666
113
124
Citat:
Uporabnik shift pravi:
poglej raven dovoljenega hrupa v naseljih.če klima ne presega te ravni kar velja za večino novih klim naj ti kar trka po vratih ker ti ne more nič

razen da ti kakšen kol porine v zunanji del kompresor-ventilator
evil.gif
LPWWY

Nazadnje urejeno:

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Res me čudi, stara je 70 let sliši vse, tudi tisto kar jaz niti v čisti tišini ne slišim.
Poleg tega je na drugem mestu favšija….

Tako da si dokaj natančno predstavljam njene odzive če ji bo pred oknom kaj cvililo…

Hvala za info in tolažbe

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik MaLiX pravi:
Dovoljena za postavitev klime imam od upravljavca bloka.
Si hotel napisat od lastnikov stanovanj, a ne?
Namreč kolikor vem potrebuješ podpise vsaj 50% lastnikov stanovanj (po kvadraturi, ne številu lastnikov) in potem lahko to montiraš brez kakšnih nadaljnih pravnih zapletov. Če ti je pa upravljalec dal dovoljenje mislim, da ne bo dovolj. Razen, če imate to že opredeljeno v kakšnem predhodno sprejetem aktu na svetu stanovalcev.
Tako da, jaz bi se to dobro pozanimal, ker ti zna sicer stara naredit orenk pizdarijo. Koliko tečna je, pa očitno že sam veš. Časa pa tudi ima več kot dovolj.
evil.gif

Še glede same lokacije: hrup verjetno ne bo težava, vendar, če je boš namestil direktno pod njeno okno in ona nima klime, ter ima poleti odprto okno to pomeni, da bo namesto 40 stopinjsko ogret zrak dobivala noter v sobo še toplejši zrak. Jaz tukaj bolj vidim težavo.

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Soglasja stanovalce nisem dobil in ga je mogoče dobiti ker je pač takšen blok – vsi skregani med seboj.
Obvestil sem upravljavca bloka in tudi nekega nadzornega v našem bloku.
Podala sta mi soglasje in splošne pogoje o montaži klime:
Klima mora biti montirana vsaj 1 m stran od sosednjega okna, urejeno odvajanje vode in da se fasada ne poškoduje.

Glede na to da imajo v bloku tri stanovanja klimo, ne vidim težave glede montaže.
Te klime so kar nekaj metrov stran od sosede, tako da bom jaz najbližji.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik MaLiX pravi:
Soglasja stanovalce nisem dobil in ga je mogoče dobiti ker je pač takšen blok – vsi skregani med seboj.
Zakoni žal niso pisani samo za bloke, kjer se imajo vsi radi
evil.gif

V glavnem, po mojih informacijah lahko tvoja tetka pokliče inšpekcijo in le ta odredi odstranitev klime na tvoje stroške. Kakšna je praktična verjetnost za to, pa sam razmišljaj. Kolikor vem je skoraj nična, ampak jaz sem raje na varni strani.

Upam pa, da ne boš proti morebitni inšpekciji nastopal z budalaštinami v stilu smo vsi skregani med sabo in soglasja ni možno dobiti ali pa saj imata že dva soseda klimo na fasadi.
tongue-1.gif

Še tole: če je bil ta sklep enkrat prej že sprejet in ti je na podlagi tega dal upravljalec dovoljenje in navodila za montažo, potem bi pa stvar morala piti vodo.
cool-1.gif

PS: Če ima upravljalec več kot 50% stanovanj v lasti, potem je kulj.
zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
47 db ne bo problematičnih...razne če niste kje na res res hudo odmaknjenem delu, kjer je skoraj 'popolna' tišina (samostanu
evil.gif
).

Drugače pa je to praktično neslišna zadeva. Le toliko opozori monterja da da klimo res na nosilce preko gumastih tesnil (da ne bo površen) ker se lahko vibracije prenašajo na fasado..kar pa zna biti nadležno.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.515
6
38
Točno tako. Sploh če ima klima gumijasta tesnila lahko teto pošlješ v tri krasne. Je pa fovšija lepa čednost, to nimaš kaj :] Lahko bi si monitral neslišno klimo, verjemi, še vedno bi ti težila. Ne sekiraj se in uživaj
wink-1.gif
.

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Klimo so mi zmontirali, je izredno tiha, notranje enote sploh ne slišim. Zunanja je čez dan skorajda neslišna. Ponoči pa zna biti malce zoprna. Ker kompresor skoz dela »bzz bzz bzz bzz«. Mene to zelo moti če imam odprto okno.
Predvsem moraš ob vseh zunanjih šumih biti pozoren na tega, da veš kaj bi lahko bil izvor tega » bzz bzz bzz«

Pri montaži jo je postavil na gumice, tako da se tresljaji ne prenašajo na stano.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik MaLiX pravi:
Klimo so mi zmontirali, je izredno tiha, notranje enote sploh ne slišim. Zunanja je čez dan skorajda neslišna. Ponoči pa zna biti malce zoprna. Ker kompresor skoz dela »bzz bzz bzz bzz«. Mene to zelo moti če imam odprto okno.
Predvsem moraš ob vseh zunanjih šumih biti pozoren na tega, da veš kaj bi lahko bil izvor tega » bzz bzz bzz«

Pri montaži jo je postavil na gumice, tako da se tresljaji ne prenašajo na stano.

Čisto neslišne ne boš dobil, je pa kar precejšna razlike med vstopnimi modeli inverterja (kar imaš ti) in pa tistim iz vrha...

Lp

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Čisto neslišne ne boš dobil, je pa kar precejšna razlike med vstopnimi modeli inverterja (kar imaš ti) in pa tistim iz vrha...

Ne vem kakšno vezo ima invertor z hrupom.
Če je meni kaj poznano je invertor pametna regulacija. Ki po mojem povzroča še manj hrupa, kot pa da če bi klima skoz delala na fulll.
Moje lajično razmišljanje

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik MaLiX pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Ne vem kakšno vezo ima invertor z hrupom.
Če je meni kaj poznano je invertor pametna regulacija. Ki po mojem povzroča še manj hrupa, kot pa da če bi klima skoz delala na fulll.
Moje lajično razmišljanje

Zaradi inverterja so klime dosti tišje. Še tišje so pa klime iz vrha ponudbe!