Geodet

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Razmišljam o nakupu dela sosedove parcele, vsote niso velike, tako da bodo pravni stroški glede na celotno transakcijo kar občutni.

Zanima me sledeče - kakšni so geodetski stroški parcelacije ter vpisa v ZK (tudi združitve parcele).

Na zgornji sliki je trenutno stanje.

Na srednji sliki je načrt kako bi izgledalo po dogovoru - se pravi moja (modra) parcela se poveča,-

Na spodnji sliki je pa varianta B (vem, da zgleda malo čudno, vendar ko se vidi v naravi, je pa jasno kaj se želi doseči), zanima me koliko je varianta B dražja od A.

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28
Meni je geodet naredil izravnavo mej + elaborat + oddal na geodetsko za 300€, ko je vse vrisano pa ti kot novi lastnik podaš predlog za vpis v ZK-ni nek strošek max 50€.
V tvojem B primeru pa ti bo zaračunal točko več kot pri A, kar po ceniku mislim, da znese cca 50€.

I

Izbrisan uporabnik #488

,..........?

Nazadnje uredil moderator:

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28

če ti bo prišel geodet delat meritve se poskušaj s sosedom zmenit da se ne vkopava mejnikov ker zelo poceni zadevo.

Nazadnje uredil moderator:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Tole o 300 evrih je pa zelo ugodno. Mene je obral za 700, soseda skoraj za jurja, pa se tretji sosed najbrz skoraj 500 evrov.
Res pa da so vcasih geometri ocitno imeli elasticne metre, tocke na papir pa so prenasali ob sveči najbrz. Me zanima kaksne imajo sedaj.
Kdaj od geodetske potem dobis kak papir da je zadeva urejena oziroma spremenjena.?

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.069
128
63
morda malo OFF, pa vseeno.

Ponavadi je cena ureditve meje sestavljena iz "štartnine! + od števila mejnikov.
Nedolgo nazaj sem se podobmo zanimal za cene in so mi povedali okvirno: štart cca 400€ + 50€/mejnik.

Gre pa za komplet storitev: elaborat, mejna obravnava, določitev mejne točke in vloga za vpis v evidence na GURS-u.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik altermost pravi:

če ti bo prišel geodet delat meritve se poskušaj s sosedom zmenit da se ne vkopava mejnikov ker zelo poceni zadevo.
hysterical-1.gif
Ti ni res. Cena tiste plastike, ki jo zabije je zanemarljiva. Pa tudi mejnega znamenja nimaš, kar je za lastnika najbolj pomembno. Torej ne bi imel v naravi NIČ!
Je pa zgoraj Zanzibar vse opisal!! Tako nekako je bilo tudi pri meni.

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28
Mogoče se res sliši čudno ampak pri nas so meje odmerjene od bajte in ne obratno (sicer lahko teoretično pride do zmanjšanja razdalje med mejo in hišo, če bomo kdaj dajali na fasado dodatne "metre" izolacije ampak v osnovi je to to + edina naša zahteva je bila da je parcela pravokotna - ravno zaradi poznejših rodov). Možakar ki je delal meritve (firma iz Trzina) mi je rekel glej naredim ti vse za 300€, če ti zabijem lesen kol, če pa ti grem delat mejnike pa bo 600€.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
BMK kaj je v naravi (kaksen kol) Pravzaprav hocem enako kot v papirjih. Ne pa da je pol sirine ceste na sosedovem, pa pol moje drvarnice tudi.....
Zanima me kaj si ti za 300 dobil v papirjih. Lesene kole ti jaz pridem zabiti za 100evrov. Cestarji tiste za sneg ob cesti se precej ceneje zabijejo.. Cena samega mejnika je res samo nekaj evrov, da ti pa določi tocko kamor ga bo zabil pa je 400 evrov.
Ce imas pravokotno parcelo, potem imas res samo 4 točke. Samo vecina parcel v slo ni takih (razen tam kjer so v zadnjem casu delali urejene soseske)

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Mogoče se res sliši čudno ampak pri nas so meje odmerjene od bajte in ne obratno (sicer lahko teoretično pride do zmanjšanja razdalje med mejo in hišo, če bomo kdaj dajali na fasado dodatne "metre" izolacije ampak v osnovi je to to + edina naša zahteva je bila da je parcela pravokotna - ravno zaradi poznejših rodov). Možakar ki je delal meritve (firma iz Trzina) mi je rekel glej naredim ti vse za 300€, če ti zabijem lesen kol, če pa ti grem delat mejnike pa bo 600€.

hmmm.. očitno te je malo za nos potegnil. A si dobil kakšno odločbo, da ti je mejo v naravi pokazal??
Pri meni je vsak mejnik dobil koordinate. Meril je z geodetskim inštrumentom.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Na OP:

cena varjante B je dražja od varjante A za ceno enega mejnika. Potem pa kolikor ti bo geodet vzel za en mejnik. Jaz sem nazadnje slišal za štartnino 500 + 250/mejnik.

Razni vpisi v ZK so mene leta 2014 stali 51€, pogodbe pri notarju pa 189€.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Kdo bi tole tolmačil. Pricakoval sem vsaj 100 evrov nizji račun. Kdaj potem dobis kaksbo posto od geodetske da je zadeva zakljucena (in kako /izmere, skica)
2361087-20160104_152314.jpg

Priponke

• 2361087-20160104_152314.jpg
    2361087-20160104_152314.jpg
    78 KB · Ogledi: 336

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
BMK kaj je v naravi (kaksen kol) ja kol Pravzaprav hocem enako kot v papirjih. tudi to je Ne pa da je pol sirine ceste na sosedovem, pa pol moje drvarnice tudi..... ker je merjeno od bajte proti meji se točno ve od bajte je do meje natančno 9 m
Zanima me kaj si ti za 300 dobil v papirjih. Ne vem kaj je bilo v papirjih vem samo to, da je dal podpist tudi pooblastilo in potem je on nesel v Domžale na geodetsko - nakar smo čakali cca 3 mesece da smo dobili domov priporočeno papirje s katerimi smo šli na ZK, da smo uredili še tam Lesene kole ti jaz pridem zabiti za 100evrov. Cestarji tiste za sneg ob cesti se precej ceneje zabijejo.. Cena samega mejnika je res samo nekaj evrov, da ti pa določi tocko kamor ga bo zabil pa je 400 evrov.
Ce imas pravokotno parcelo, potem imas res samo 4 točke. Samo vecina parcel v slo ni takih (razen tam kjer so v zadnjem casu delali urejene soseske) Moja zahteva je bila, da so meje ravne in pravokotne in na polno cifro-ne neki 1,643m, zato je moral delat (mislim, da se reče) izravnav

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.069
128
63
Še nekaj: vrednost točke za opravljeno storitev (na računu) je uradno določena (podobno kot pri notarju). Geodet pri tem ne sme drugače obračunat (menda jih kontrolirano poten na GU).

S ceno gre lahko nižje le pri npr. elaboratu, materialu ipd.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
BMK kaj je v naravi (kaksen kol) ja kol Pravzaprav hocem enako kot v papirjih. tudi to je Ne pa da je pol sirine ceste na sosedovem, pa pol moje drvarnice tudi..... ker je merjeno od bajte proti meji se točno ve od bajte je do meje natančno 9 m
Zanima me kaj si ti za 300 dobil v papirjih. Ne vem kaj je bilo v papirjih vem samo to, da je dal podpist tudi pooblastilo in potem je on nesel v Domžale na geodetsko - nakar smo čakali cca 3 mesece da smo dobili domov priporočeno papirje s katerimi smo šli na ZK, da smo uredili še tam Lesene kole ti jaz pridem zabiti za 100evrov. Cestarji tiste za sneg ob cesti se precej ceneje zabijejo.. Cena samega mejnika je res samo nekaj evrov, da ti pa določi tocko kamor ga bo zabil pa je 400 evrov.
Ce imas pravokotno parcelo, potem imas res samo 4 točke. Samo vecina parcel v slo ni takih (razen tam kjer so v zadnjem casu delali urejene soseske) Moja zahteva je bila, da so meje ravne in pravokotne in na polno cifro-ne neki 1,643m, zato je moral delat (mislim, da se reče) izravnav
hmmm. s tem se pa ne bi strinjal.
Če je misliš, da mora biti od bajte točno 9m?!?! Glej... meja je prej obstajala, kot bajta. Bajto so ti zidarji lahko postavili dejansko 8,5 ali 8m od meje. Ali pa 10m. Seveda, če prej nisi vedel točnih mej oz. nisi imel mejnikov zabitih. Mejnik, mora dobiti in imeti koordinate. 9m je lahko v krožnici marsikje
smile-1.gif

kako bi pa potem merili, če na parcelah ni bajt??
evil.gif

javr

Guru
6. dec 2011
1.933
1.149
113
Citat:
Možakar ki je delal meritve (firma iz Trzina) mi je rekel glej naredim ti vse za 300€, če ti zabijem lesen kol, če pa ti grem delat mejnike pa bo 600€.
dvomim, da ti je geometer z veljavno geodetsko izkaznico, ki mora svoje storitve zagovarjati na geodetski upravi, pred inženirsko zbornico in na sodišču, povedal kaj takega.
Cen ne poznam, vem pa, da je meja veljavna, ko od Geodetske uprave dobiš odločbo o urejeni meji in ko ta odločba postane pravnomočna. Vse ostalo pa je tako kot je že nekdo napisal: daj mi 100€ pa ti pridem mejo izmerit z navadnim metrom in zabijem lesene kole.

ambient223

Zelenc'
5. jan 2016
6
0
1
Ne glede na to, kaj maš zabito: mejnik, količek,kovinsko sidro ali pobarvano z markerjem vse velja enako v kolikor se dela uradni elaborat izmere. Odvisno je pa od lastnika parcele ter mejaša, da se odločita ali se zabije mejnik ali je dosti že pobarvana točka.
V prihodnosti ti lahko vsak geodet natačno do 5 cm brez kakršnih koli zadržkov ter vabil mejašev pokaže to točko. Seveda to stane vendar je strošek zanemarljiv v primerjavi z celotno obravnavo.
V kolikor ima kdo kakšno vprašanje ali željo po izmeri lahko piše na zs, ker drugi teden končno po 12 letih dela odpiram svoje podjetje.

Nazadnje urejeno: