Nateg ali pa sanjarjenje - kakor vzameš.
BTW: prejšnji teden sem preživel na Sejmu tehnike v Beogradu; razstavni prostor smo imeli v bližini društva inovatorjev. Sami geniji: en je imel veliko rdečo škatlo z nekaj stikali in vtičnicami ter jo reklamiral kot "varčevalnik električne energije". Ni znal natančno pojasniti kako deluje, obljublja pa 40% prihranke. Potem je bil tam iizumitelj "gravitacijske" elektrarne - neka utež gor-dol, ki poganja generator, ta polni akumulatorje, ki utež spet dvignejo; vmes še neka tekočina in jeklenica, ki mora biti nujno napeta...
Najboljši je bil izumitelj, ki je naredil "magnetni generator", ki ustvarja 10x več moči, kot jo prejme. 25W motorček je vrtel permanentni magnet, po robu večjega kolesa pa so bili nameščeni enaki permanentni magneti. Ko se je motorček začel vrteti, se je (po rahlem sunku z roko) začelo vrteti tudi večje kolo - seveda 10x počasneje. Tip mi na veliko razlaga, kako ima sedaj veliko kolo 10x več moči; sam se strinjam, da ima 10x večji navor, a da se tudi vrti 10x počasneje, torej je moč v najboljem primeru enaka. Vehementno sem zavrnjen, da sem pač ukalupljen v staro znanost - on pa se ukvarja z novo znanostjo, kjer je moč odvisna samo od navora in nič od hitrosti; torej P = M x n v njegovi znanosti ne velja več.
Ah... nova znanost....