Garmin Forerunner 405

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
Upam, da tale tematika spada v to rubriko, glede na to, da je ura proizvod Garmina in ima GPS. Zanima me namreč ali je že kdo ppreiskusil omenjeno uro in njene funkcije. Predvsem me zanima delovanje GPS logiranja ter download shranjene poti. Pri tem me tudi zanima možen izvoz v druge oblike za pregledovanje na različnih zemljebvidih.

Skratka en opis funkcionalnosti ure.

lp

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Pred časom sem imel priliko testirati ta monitor srčnega utripa (HRM). Ne glede na vgrajeni GPS, možnost logiranja poti in izračuna nekaterih podatkov (razdalja, hitrost, napor, ...) je Forerunner prevsem HRM in kot tak primerljiv s kvalitetnejšimi Polarjevimi HRM-ji. Vse zabeležene podatke lahko preneseš preko priložene brezvrvične komunikacije na PC in jih prikažeš in obdelaš v Garmin Training Centru. Podatke lahko prikažeš in primerjaš v najrazličnejših kombinacijah in na bistveno preglednejši način kot v katerem koli Polarjevem programu. Naštevati vseh možnosti nima smisla ker jih je preveč. V glavnem vrsta in oblika podatkov bo zadovoljila še tako zahtevnega športnika.
V oknu GTC si lahko pogledaš tudi pot (Track) na zemljevidu, ki ga imaš v Mapspurce naloženega. Lahko izbereš različne zemljevide, če jih več pokriva tvojo pot. Če imaš nameščen Google Maps lahko pot vidiš na Googlovih zemljevidih s pritiskom na en sam gumb.
Podatke lahko izvoziš kot tcx (pot in Workouts) ali kot gpx (pot). Teh gpx-ov v Mapsourcu nisem mogel otrpreti. Če sem jih odprl z GPS TracMakerjem in ponovno shranil kot gpx pa so se dali v Mapsourcu brez problema odpreti.
Zaradi tistega nesrečnega, na pritisk občutljivega oboda, pa je postala naprava za mene prava mora. S pritiski in kroženjem po obodu ure lahko odpiraš in brskaš po menujih. Zadeva pa je tako nepraktična, da o njej ne bom nič napisal. Na srečo lahko občutljivost oboda izključiš in potem uporabljaš samo tipke. Vendar je razpored menujev preko tipk tako neposrečen, da sem s pripravo ure izgubljal preveč časa.

Nazadnje urejeno:

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Pa še slika poti iz Garmin Training Centra

in "Gugl Zemlje"

EDIT:
Pot je bila opravljena s kolesom, brez dodatnega senzorja za hitrost in kandenco.

Nazadnje urejeno:

Bane_

Pripravnik
19. jun 2008
95
0
6
Touch obroč je na začetku res neroden in dokler si ga ne nastaviš kot je treba ter dokler se ga ne navadiš je čisti šit. Potem ko veš kako moraš potegniti in ko imaš pravo občutlivost nastavljeno je kar znosno. Če ti pa ta stvar res ne odgovarja pa vzemi Foreruner 305 samo tukaj pa estetika malo škripa
frown-1.gif
Drugače pa ostalo je že Jodlar povedav. Stvar je taka da se jo je treba navadit uporablat večkra in je zelo uporabna stvar. Recimo Petra Majdič uporablja to stvar za trening.

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
Super. OK, razumem, da Petra Majdič uporablja stvar, ker je verjetno tudi kaj sponzorskih sredstev zadaj, toda bolj upoštevam takšne komentarje kot so navedeni zgoraj, ker uporabniki resnično podajo svoj vidik na neki izdelek in pred nakupom lahko dobro premisliš akj je prav in kaj ne. Tukaj je sicer res faktor vsakega posameznika posebej, toda skupak ti da nekaj uporabnega.

Zanimam se za to uro predvem za treking, da imam na koncu celoten pregled poti z vsemi elevacijami in seveda opravljeno potjo, pa tudi HRM ni napačen pri kakšnem teku. Če bo še kakšen komentar ga bom zelo vesel.

I

Izbrisan uporabnik #488

HRM (vsi Garmini imajo ta model) imam tudi jaz pri Oregonu in zadeva je res sitna, ker je velika in moteča. No seveda se kasneje morda navadiš, jaz sem jo kar nazaj pospravil v škatlo
smile-1.gif
Namestiš jo namreč pod prsa na kožo in je vse skupaj kar sitno, je pa zaradi tega naprava bolj točna.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Ne bom pametoval, vendar je resnemu (tudi samo rekreativnemu) športniku frekvenca srčnega utripa pri aktivnosti najpomembnejši podatek. Forerruner ima ravno v tem, da ob max. min. povprečnem, coni, preteklem, prednastavljenim in ne vem še kakšnem prikazu srčnega utripa meri in prikazuje tudi druge podatke. Pri treningu si lahko nastaviš t.i. cone utripa po času, po krogih po razdalji, ... Na tekmi (resni ali sam s seboj) lahko sproti primerjaš dosežke. Kot zelo uporabna pa se mi je pokazala pri triatlonu. Najprej tek, ob podatkih o srcu in času še razdalja iz GPS, število korakov (tu ni senzorja ampak prednastavljena dolžina koraka - skoka, ni najbolj natančno ampak zadovoljuje), kolo: ob srcu in času še hitrost in kadenca (preko senzorja, zelo natančno) in plavanje: ob vsem ostalem še hitrost iz GPS-ja. Vsega se pravzaprav ne da našteti.
V dobro tej "uri" ne gre oblika in rokovanje ampak predvsem raznolik in obsežen prikaz podatkov in odlična možnost poznejših prikazov in obdelave podatkov. Je pa moja ura trenutno nekje med Argentino in Čilom tako, da so pred mano samo navodila ki so marsikateri trening skozi dala.

I

Izbrisan uporabnik #488

Si jo posodil kakšnemu, ki je na rallyju?
smile-1.gif

Jodlar: saj ni dvoma, da je naprava bogata in koristna s podatki, samo pač "cigl" je ne, to sem hotel edino povedati. Drugo pa je nazorno pokazano tudi s sliko.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Še to: Meni osebno se zdi (ne glede na ceno) dosti bolj praktičen Edge 705. Polgeg vsega kar ponuja Forerruner ima še kartografijo (ki jo itak rabiš, če želiš opazovati pot v Training Centru). Za srce v vodi pa vzameš kakšen cenejši Polar, ki preverjeno dela z Garminovim prsnim pasom.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Jodlar: saj ni dvoma, da je naprava bogata in koristna s podatki, samo pač "cigl" je ne, to sem hotel edino povedati. Drugo pa je nazorno pokazano tudi s sliko.

Sva bila istočasno "v etru" kot bi rekli radioamaterji!
Da je oblikovno in za rokovanje popolnoma "mimo" se popolnoma strinjam. Ko samo pomislim na tisti obroč me vse mine.

Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Si jo posodil kakšnemu, ki je na rallyju?
smile-1.gif
Ura je bila meni posojena. Prve km Dakarja 09 si je ogledala samo od daleč, na enem prenočišču. Sedaj je na poti nekje proti Andom in ima željo, da bi objadrala še Rt Horn.

I

Izbrisan uporabnik #488

Kolko pa kaj drži baterija, če jo imaš tudi za negps uporabo?
Oziroma kako je s tem.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Prav testiral baterije nisem. "Delala" je vsak dan najmanj 5 -6 ur, vsak večer sem jo dal za čez noč polniti. Enkat sem opazil, da je dokaj nerodna "ščipalka" za napajanje bila sneta vendar je ura vzdržala še ves naslednji dan.

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
Ali se polnjenje preko USB izvaja lahko tudi med delovanjem funkcij ure(GPS, timer, HRM) npr. na terenu ali je to res tako nerodna ščipalka, da mora biti pri miru?

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Preko USB-ja ne moreš polniti, ker ga nima. Na PC se poveže "brezvrvično" s priloženim komunikacijskim "ključem", ki ga vtakneš v USB port na PC.
Ja, ščipalka je zelo nerodna in že mali premik ure ali žice do ščipalke lahko prekine polnjenje.

Pojasnilo: Ščipalka je na drugem koncu električnega polnilca ne USB kabla!

Nazadnje urejeno:

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
Za povezavo mi je povsem jasno. Mislil pa sem, da ima električni polnilec USB port v katerega vtakneš USB kabel z ščipalko na drugem koncu. Ta kabel sem videl kot dodatno opremo na garmin strani. A to pomeni, da ga je potrebno dokupiti?

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Pri meni ni bilo nobenega USB kabla. Iz AC adapterja je šel kabel direktno ven in na drugem kobncu je bila "ščipalka".

EDIT 1:
Na Garmin strani vidim Charging Clip z USB vtikačem. Skoraj 100% sem prepričan, da je pri modelu, ki sem ga uporabljaj kabel šel direktno iz AC adapterja. Čez 4 tedne bo "doma" pa poslikam. Če sem pa to sprgledal naj mi bo oproščeno!

EDIT 2
AC Adaper je bil zelo podoben temu, "klešča" se mi zdi so bila malo večja.

Pa ustrezen EURO vtikač na njem seveda!

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Kolko pa kaj drži baterija, če jo imaš tudi za negps uporabo?
Oziroma kako je s tem.
Brat pravi, da če nima vklopljenega GPSa, da potem sploh ne opazi, da bi kaj šlo po bateriji.
Sicer pa mu zdrži za cca 8ur treninga z GPSom. In pa baterija je čedalje močnejša ker pač rabi enih par polnjenj/praznjenj da doseže maksimalno kapaciteto.

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
Vprašanja ze tiste, ki imate uro in sicer ali ima forerunner možnost nastavljanja intervalov zajemanja točk?

To me zanima iz praktičnega razloga, da si npr. nekaj dni na terenu in z uro beležiš vse potrebne podatke, ki jih dnevno ne moreš prenašati na računalnik. Ali bo zadostovalo za npr. tridnevno po osem ur pohajkovanje ali pa bo ura že veselo prepisovala prve točke na poti?

lp