Garaža kot investicija, stalni, variabilni stroški

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Razmišljam o nakupu enega garažnega mesta v garažni hiši, ki bi ga imel kot investicijo: po določenem številu let oddajanje bom imel parkirni prostor odplačan in bo potem recimo enkrat kasneje pocket money zraven tistega drobiža od pokojnine, ki ga bom dobil.

Da bom imel bolj jasno sliko, bi prosil predvsem lastnike parkirnih mest, če mi lahko pove:
- nadomestilo za stavbno zemljišče, verjetno ga prav tako plačujem
- kako oddajam kot fizična oseba na legit način - se mi verjetno dohodek šteje pri obračunu dohodnine, še kaj drugega, kakšen tretji davek?
- stanovanjski sklad, upravnik, itn?

... in še vse kar je povezano s tem. Vsi komentarji zelo dobrodošli!
smile-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
dobro prekalkuliraj

- kar nekaj garaž je zadnje čase prostih in dohodek od oddajanja le teh ni nevem kakšen (prvo pa mora biti garaža oddana), lahko pa se motim in je lokacija res TOP.
- Dohodnina od oddajanja 25% od 90% osnove (najemnine).

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Živim v bloku, kjer je v skupni garaži naprodaj kar nekaj parkirnih mest. Ena se prodajajo že več kot 3 leta. Cene so okrog 6k€, glede na to, koliko časa že prodajajo, bi verjetno kdo prodal tudi za 5k.

Sem imel enako idejo, da bi enega kupil kot investicijo.

Ampak potem sem razmišljal ... vsi bloki v bližini imajo garaže in/ali dovolj velika zunanja parkirišča. Oddajati torej ne bi imel komu, ker vsako stanovanje že ima najmanj eno parkirno mesto v garaži + vedno se najde parking zunaj. Gre za spalno naselje, tako da odpade tudi, da bi bilo zanimivo za kakšnega daily commuterja.

Tudi če bi kupil v smislu varne naložbe denarja ... je takšna naložba hudičevo nelikvidna. Kot rečeno, eni v istem bloku prodajajo že 3 leta in vprašanje, če bodo sploh kdaj prodali.

Imel bi tudi stroške. Ne vem, kako je z NUSZ, bi pa moral upravniku plačevati elektriko, vzdrževanje, požarno varovanje še za eno parkirno mesto, kar znese cca. 3€ na mesec. Ni veliko, ampak na leto je to 36€.

Tako da se na koncu nisem odločil za to. Raje dam 5k€ v zlato.

Sicer pa je IMO glavno vprašanje lokacija. Če gre npr. za center LJ, bližino UKC, sosesko s pomanjkanjem parkinga ... ali kakšne podobno strateško točko, ne boš imel problema najti najemnika in je v tvoji situaciji zadeva lahko povsem obratna kot pri meni.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pri nas se dva prodajata ze par let, ni interesa, na koncu se mi zdi, da je eden sel za 4000 eur, oddajas ga lahko pa za 50 eur pa se to ga nihce ne povoha. Pa upravnika imas tud nekaj, zavarovanje itd...Jaz bi se to sel samo ce imas pravo lokacijo in povprasevanje. Pa se to se zgodi, da ti tip eno leto placuje potem pa ne in imas spet jajca...ne vem no...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Hvala za vse odgovore.
smile-1.gif

Najbolj me v bistvu zanima koliko denarja država želi imeti zase, da vem kakšno računico imam.

Lokacija pa... ni odlična, ni pa tudi slaba. 100% zanesljive investicije ni (no, če nisi v pravih insajderskih krogih) in mi je jasno,da je tveganje prisotno, a zaradi parih jurjev morebitne izgube me ne bo pobralo.
smile-1.gif