Friziranje fotoaparata

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zadnjič, na Nikonovem dnevu, je bilo nekaj govora tudi o friziranju fotoaparata.

pa se mi je porodila ena misel - kako bi bilo recimo, sfrizirati par stvari na Canonu 40D - niti ne frame na sekundo, temveč povečanje bufferja in pa, stvar ki mi gre najbolj v nos - vgradnja ekrančka, kot ga ima 50D. a bi to eventuelno bilo izvedljivo?

skratka, to za ekranček je bolj kot ne tako, za debato, ampak - za ojačanje določenih stvari v fotiču, kot so buffer, določene softwarske nastavitve in podobno, pa me resno zanima, če se to da kako narediti?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Heckat se seveda da - sam sem uporabljal tisti ruski firmware na 300D, ki je imel kup dodatnih funkcij. Pa tudi na kompaktnih Canonih je odličen hack ( CHDK - super zadeva).

Za 40D nekaj razvijajo, da bi se snemal video - pač brez zvoka :)

Za novi zaslon pa bi bilo potrebno spremeniti tudi zapis - jpg, ki ga uporablja tvoj, je precej manjši od tistega pri 50D.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
a pa bi se dalo cel ta kompleks monitorja prenesti iz 50D v 40D?
grin1.gif

me sicer bolj zanima software friziranje, ker sem zadnjič s fotičem kolegice malo operiral in v desnem spodnjem kotu imam napisano, koliko prostora je še v bufferju za fotografije in meni več kot 6 ne napiše (v RAW načinu fotkanja) - pri njej piše 17. se pravi mora biti že tu nekaj na tem.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
No, mogoče še bo.
Za sedaj je toliko. Sam pa niham med 5D mark II in 1D mark III. Tam je večina bonbončkov že notri.
Kaj pa vem - fotkam naravo in tudi akcijo. Težko se odločim. Kdaj bi bolj prišel prvi, kdaj pa drugi. Ampak bo verjetno kar prvi. Prihaja pa (menda v maju) 1D mark IV.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
1D mark IIIN.
wink-1.gif

menda bo končno imel pošlihtane AF probleme, kateri so glavni razlog, da se mark III malo otepam.
redface-1.gif

je pa 1D serija neprimerno boljša od 5D - boljša odzivnost, hitrejši, plus, da moraš za 5D imeti po večini prime lečovje, ker ostali ne rišejo dovolj dobro na senzor in ga posledično ne moraš popolnoma izkoristit.

aja, prime lečovje as prime L series lens ...
wink-1.gif

moje upanje, za Mark IIIN al pa mark IV je(čeprav dvomim, ker japonci ne uporabljajo številke štiri, ker je znamenje smrti al nekaj takega), da bi bil vsaj tako dober kot je trenutno D3. vseeno mi je, če bo full frame, samo, da bo delal tako kot mora. potem sem pripravljen vložiti 4000€ pufa za to mašino.
grin1.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Koliko sem uspel videti delovanje 5d mk2 je fokus neprimerno slabši od D300. Na centralno točko sploh ni ostril, medtem ko moj D300 ni imel nobenega probnlema ostrit na skrajno desno točko v istih svetlobnih pogojih oz. istočasno. Fotkalo se je statični predmet, kaj šele pri športu. Tako da jaz za šport bi rajši nabavo serijo 1 kot 5
smile-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Kaj pa vem - načeloma naj bi bil fokus pri 5D mark II (na sredinski točki) zelo zanesljiv. Prav tako sredinska točka zelo dobro sledi, marsikje menijo, da celo bolje kot pri Nikonih. Je pa nedvomno shutter lag, blackout in uporaba ostalih točk pri Canonu (5D mark II) precej za Nikonom. Sredinska pa je ok. Sam itak uporabljam le sredinsko.

Seveda je 1D mark III nekaj povsem drugega - tam pa to deluje kot mora. Zato ne vidim posebej velikih težav - tiste težave, ki so bile pred časom, so odpravili. Pa še to je bila težava pri višjih temperaturah, v določenih pogojih, pri AI SERVO. Mislim, da sedaj nima nihče težav s tem.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
poznam kar ene par športnih fotografov, ki se pritožujejo na AI Servo, nekateri so dali mašino na servis, popravili, dva pa še vedno poznam, da jima AI Servo ne grabi kot mora. in takrat full peezdita, ravno zadnjič na basketu je rekel, peezda mala, ni zagrabla.
grin1.gif

saj One Stop AF ni panike, to itak dela centralna zadosti, ampak sam pri športu delam na čisto vse točke. ko sem imel na testu mark III, sem opazil, da AI Servo ne grabi kot mora, da je na trenutke len, kar je pri športu lahko zelo nerodna zadeva.

ta vikend je bila moja 40D na servisu in na posodo sem dobil mark II - moram reči, da AF sledi kot zaliman, tako da ne vem, kaj so čarali pri mark III.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
[censored] - prav lep odgovor sem napisal, pa je prišel sunek elektrike. UPS je preklopil, očitno pa je moj napajalnik zanič in ni zdržal ...

Kolikor sedaj berem uporabnike, so praktično vsi polni hvale 1D mark III. Zagotovo kdaj zadeva izvisi, pa to ni nič takšnega. Se zgodi - vsem.
evil.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hahaha, men tud, samo meni se je Firefox sesedel (majkico mu napalim, to se dogaja zadnje čase po 3x na dan!!) ...

skratka, obstaja menda neka blue dot serija Marka III in ta naj bi bila pošlihtana, dočim ostali ... tam si odvisen od tega na kakšen primerek naletiš.
tongue-1.gif

skratka, jaz bom vseeno počakal na Mark IIIN, ker upam, da potem Marku III cena pade in če IIIN ne bo imel nič revolucionarnega, potem bo Mark III dober. s plavo piko ...
wink-1.gif

in ko to porihtam, se bom malo poigral z mojo 40D.
grin1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Saj je večina teh aparatov z modro piko. Zato pa ni težav.
rolleyes-1.gif

Sicer pa - z večino današnjih DSLRjev se lahko naredi skoraj vse. Kdor zna, s kozo orje
evil.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
5d itak ni delan za šport, tako da je razumljivo da ne slovi po hitrem AF-ju.
Tudi kolega ter lastnik prejšnje in tanove 5-tke, je priznal, da je fokus počasnejši kot pri 40d ali 50d.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ja, sam poznam enega, ki fotka s 5d šport in ja, fokus je res počasen, ampak fotke so izvrstne, boljše od marsikaterega neznalca s serijo 1D...kaj bi tipo delal šele s serijo 1...
cheer.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
KSZ:
5D mark II seveda ni namenjen športu. In 50D je hitrejši (AF, Shutter lag in blackout). Je pa res, da ima 5D zelo natančen AF na sredini in dober AI SERVO (na sredinski točki). Če dodaš malo izkušenj, se marsikaj da ujeti, o tem ni dvoma. Tudi meni je že marsikaj uspelo na počasnih aparatih. Sicer pa je to predvsem landscape aparat.
1D mark III je namenjen predvsem akciji - torej zahtevnim, hitrim dogajanjem. Tukaj mu ni para v tem trenutku.

Pravzaprav pogrešam nekaj takšnega, kot je D700 pri Nikonu, ki je najboljša kombinacija - vsaj za moje potrebe. Sam sem se odločil, da še malo počakam - kar nekaj je govoric o Canonovih novostih. Spomladi (verjetno maja) zna priti 1D mark IV (menda še čakajo, da FIFA preuči kako je s pravicami fotografov pri uporabi videa
evil.gif
) - vprašanje pa, če je kaj na tem. Ali pač. Konkurenca je tu in Canon mora pokazati svoje adute. Kakšna bo usoda 1Ds mark IV bomo še videli - je pač kralj, vendar ima precej visoko ceno (glede na 5D).

Sedaj že zahajamo iz teme ...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
a pa bi se dalo cel ta kompleks monitorja prenesti iz 50D v 40D?
grin1.gif

Pozabi... Sicer možno je verjetno (pri takih stvareh je marsikaj možno
grin1.gif
) samo je hardcore poseg, tako da sam tega ne boš mogu predelat. Rabiš kar konkretno znanje štroma, da se v tako modifikacijo spustiš. Še če bi dal enemu majstru za predelat bi trajalo nekaj časa. Pa kje bi dobil komplet sklop iz 50D? Na koncu, ko skup vržeš vse stroške, čas in tveganje se ti bolj splača mal prišparat pa it po 50D v trgovino. Sploh pa zate, ker služiš s fotografijo in si odvisen od svojga aparata....

Nazadnje urejeno: