Frekvenčni razpon avtozvočnika

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Kako merodajno je to?

Predvsem spodnja meja.

Če enemu piše 30 HZ, drugemu pa 40 Hz, a potem se lahko zaneneš, da ima prvi boljše base, ali je to je en delček v sestavljanki?

I

Izbrisan uporabnik 3287

Sestavljanka. Premer, trdota vpetja, kvaliteta membrane, magnet,... Potem pa: ali je namenjen samo za priklop na ar ali na a-ojacevalec, bo "free" air ali bo zaprt zadaj,.... Banalen primer: rockford zvocniki (60 rms - cca 80eur par) priklopljeni na ar "spilajo bolj glasno od rockford zvocnikov (120 rms - cca 260 eur par) priklopljeni na isti ar. Ta drazji enostavno ne dobijo dosti "stroma", da jih sploh "zazene.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Predvsem pa nekateri pošteno lažejo glede teh podatkov, no vsaj razni noname proizvajalci, ki imajo za tretjino cene na papirju 2x bolje karakteristike kot neka priznana znamka
rolleyes-1.gif

Pomemben vidik pri avtozvočniku je občutljivost, če ga priklapljaš direkt na avtoradio. Bolj je občutljiv, več bo dal iz sebe (zaradi šibkejših izhodov avtoradia). Na tiste 30, 40 hz, pa pozabi iz avtoradia, tam nekje pri 60 se začne pri povprečnih avtoradijih.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Zvočnike sem gledal tam rang 40-60 EUR po paru.
Magnat, Pioneer, mogoče JBL...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Za direkt na avtoradio? Sem imel v prejšnjem Hertze, zdaj JBL, pa oboje špila pač kolikor se da spravit iz avtoradia... Definitivno bolje od originalnih.

Napiši kaj za en avtoradio imaš, kakšne luknje imaš za zvočnike... da ti bomo znali bolje pomagat.

Vedi pa, da avtoradio naredi večjo razliko kot boljši zvočniki (v primeru, da imaš nek navaden serijski avtoradio) - 100€ za avtoradio naredi večjo razliko kot 100€ za zvočnike. Toliko, da ne boš razočaran, ko boš kupil boljše zvočnike, pa bo razlika minimalna (pišem spet za nek povprečen originalni avtoradio).

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Neki JVC za 200 EUR, ni originalni.
4x50W ali podobno.
Za normalno glasnost bo verjetno čisto dovolj.
(glasba bo predvajana za tiste v avtu, ne mimoidoče
wink-1.gif
)

Luknje so 13 cm.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No avtoradio torej imaš
smile-1.gif

S 13 cm ne moreš nekih čudežev naredit, priporočam ti Pioneer, JBL, tudi Sony Xplod (čeprav se bo mogoče kdo tu smejal) in da pri nakupu iščeš čim večjo občutljivost (v dB).

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Pa 4x50W od HU je realnih nekje 4x12W. Razmisli o 4-kanalnem ojačevalcu, ter 13cm ločenem sistemu (mid + tw)!

Nekaj idej:
Focal 130PS **
Alpine SPG-13CS
DLS B5A
itd. !

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
4x 12 W bo čisto dovolj.
Ta radio imam že en čas in nikoli do polnega nisem glasnosti dal. Sploh ne vem, katera številka je max.
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
seveda ne, ker ti začne že prej hreščat, ker so zvočniki prešvoh in ker ima radio preveliko popačenje... malo za šalo malo pa zares.
Sem prepričan, da bi kdaj dal veliko bolj na glas, če bi sistem to dopuščal.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Nič ne hrešči.
Nisem najstnik.
Bom pa naslednjič (samo zate) sprobal max.
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ni bil moj post mišljen kot napad ali pametovanje.
ampak tak vidim pri sebi, da bi kdaj dal še bolj na glas, sam žal sistem ne dopušča. tko da tudi še nisem videl do kje gre max:)

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
4x 12 W bo čisto dovolj.
Ta radio imam že en čas in nikoli do polnega nisem glasnosti dal. Sploh ne vem, katera številka je max.
smile-1.gif
Zakaj pol kupujes novo robo ce niti obstojece ne izkoristis?

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Kupujem zvočnik, ne radio.
Komplet zvočnikov.

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ni bil moj post mišljen kot napad ali pametovanje.
ampak tak vidim pri sebi, da bi kdaj dal še bolj na glas, sam žal sistem ne dopušča. tko da tudi še nisem videl do kje gre max:)
Sorry, sem se zgleda okužil z "forumsko deformacijo" (en reče dober dan, drugi pa mu že nož na grlo tišči...)

Sem vmes pogledal, poslušam glasnost do 20, redkokdaj 25, hreščati pa začne tam okoli 40.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.769
169
63
V bistvu je pri teh low-cost zadevah zvočnik še najboljši del sistema. Treba je obdelat vrata, da dobiš boljši bas. Če ti manjkajo visoki toni, potem pa bo treba pač nove zvočnike.
Sicer pa takle zvočnik niti slučajno ne da 30Hz od sebe, prej 100Hz ali več. Govorimo o +- 3dB.
Zvočniki za prvovgradnjo pri low-cost vozilih zmorejo nekje 100-15000Hz.
Pri zvočnikih je osnovno merilo za dober bas, njegov premer in velikost magneta. O detajlih ne bi tukaj....