Free SQL za poslovno rabo?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.615
4.572
113
50
Na sončni strani ALP
Juh...

Zanima me, če je kakšen SQL server, ki se lahko uporablja tudi za poslovno rabo?
Vem, da je nekaj free serverjev za osebne potrebe (tudi od M$), ko pa rabiš za na firmo se pa stvari ustavijo...
TNX
17758-icon_confused.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.886
766
113
www.jernej.org
Kolikor jaz razumem MySQL licenco, je zastonj za uporabo. Plačljiv je samo, če ga boš vključil/zapakiral/vgradil v svojo komercialno aplikacijo, ki jo boš potem prodajal (torej da poleg svoje kode v bistvu prodajaš tudi njihovo).

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
pri PostgreSQL teh omejitev ni.

Best of all, PostgreSQL's source code is available under a liberal open source license: the PostgreSQL License. This license gives you the
freedom to use, modify and distribute PostgreSQL in any form you like, open or closed source. Any modifications, enhancements, or changes you make are yours to do with as you please. As such, PostgreSQL is not only a powerful database system capable of running the enterprise, it is a development platform upon which to develop in-house, web, or commercial software products that require a capable RDBMS

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.615
4.572
113
50
Na sončni strani ALP
Hmm... Baze aplikacij, ki jih razvijamo, bi radi prestavili v SQL.
Seveda se aplikacija prodaja in tako tudi baza?!

Tole z licencami SQLa mi ni čist jasno...
redface-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
aplikacijo lahko prodaš
model baze tudi
po potrebi tudi podatke
storitev implementacije ipd jajca
"bazo" ( mysq, postgres itd ) , ki to pravzaprav ni ampak je sistemska aplikacija ( bla bla bla ) pa jim ne moreš prodati, ker je itak fri, oupen sors in kaj vem kaj še
lahko pa jim prodaš oracle, ali pa on jajc od MS oz nekaj komercialnega, kar rabi licence ipd

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.886
766
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Hmm... Baze aplikacij, ki jih razvijamo, bi radi prestavili v SQL.
Seveda se aplikacija prodaja in tako tudi baza?!

Tole z licencami SQLa mi ni čist jasno...
redface-1.gif

Kot je že nekdo pred menoj omenil... lahko prodajate svojo aplikacijo (v kolikor nima že integriranega mysql serverja in clienta) in lahko prodate model baze s podatki (kar je itaq standarden sql). Edino kar je po licenci prepovedano, je to, da bi v svojo aplikacijo že vključili mysql server in client. Če pa uporabljate standardne (sistemske) vtičnike in potem kupcu podate navodila, kako na sistem naloži mysql server (ki je zastonj za uporabo), ste pa na legalnem področju (če jaz zadeve prav razumem).

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:Če pa uporabljate standardne (sistemske) vtičnike in potem kupcu podate navodila, kako na sistem naloži mysql server (ki je zastonj za uporabo), ste pa na legalnem področju (če jaz zadeve prav razumem).

Tole bo kar pravilna razlaga. To je podobno kot recimo linux; samega operacijskega sistema ne smeš prodajati, lahko pa zaračunaš storitev, torej namestitev in prilagajanje.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Saj MSSQL Express ima isto, le da so sedaj omejitev dvignili na 10 GB. Mislim pa da je še vedno omejitev en fizični procesor in 1GB RAMa.

Imajo pa vsi free express verzije. Tudi IBM-ova DB2.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
pri teh raznih zastonj bazah priznanih SW hišah ( ki imajo tudi komercialne rešitve ) so ponavadi omejitve v številu povezav na bazo in so namenjene predvsem razvoju in testu aplikacij
zato je še zmeraj najbolje uporabiti kako res free bazo kot so mysql, postgres ali pa interbase li kako se sedaj imenuje

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Pri Oraclu XE je omejitev samo 4 GB podatkov, ter da si baza vzame samo 1 procesor in do 1 GB RAMa. Drugih omejitev ni. Za nekatere je to testni sistem, za nekatere, pa je produkcijski, odvisno od potreb.

Ker za testiranje prototipa aplikacije, si pri Oracleu lahko dol snames in instaliras poljubno verzijo baze in to zastojn. Ker v licenci lepo pise, da so njihove baze in cel kup drugih produktov zastojn, za testiranje enega prototipa aplikacije. Tako je ze kako desetletje pri njih.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:Če pa uporabljate standardne (sistemske) vtičnike in potem kupcu podate navodila, kako na sistem naloži mysql server (ki je zastonj za uporabo), ste pa na legalnem področju (če jaz zadeve prav razumem).

Tole bo kar pravilna razlaga. To je podobno kot recimo linux; samega operacijskega sistema ne smeš prodajati, lahko pa zaračunaš storitev, torej namestitev in prilagajanje.
Lahko linux komot prodajaš.

Does the GPL allow me to sell copies of the program for money?
Yes, ...
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesTheGPLAllowMoney

(v tem FAQ imaš odgovore na praktično vsa možna vprašanja o GPL, za druge licence bo treba malo poguglati)

Razen tega imajo programi pogosto tudi definirane izjeme za licence, ki potem dovolijo uporabniku še dodatne stvari.

Nazadnje urejeno: