Free 5G v LJ do 2020?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.320
10.618
113
V MBju bi lahko, če folk nima za kruh, naj ima vsaj hiter internet.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Nisem vsega v članku prebral, ampak tole se meni prav nič ne sliši kot free:

Vsa urbana območja ter pomembnejše ceste in železnice bi morale biti neprekinjeno pokrite s 5G, tj. peto generacijo brezžičnih komunikacijskih sistemov. Kot vmesni cilj bi moralo biti omrežje 5G komercialno na voljo v vsaj enem večjem mestu v vsaki državi članici EU do leta 2020.

22. jul 2007
13.386
1.646
113
124
Res je, sem tudi jaz na hitro prebral tako da sem to spregledal
Piše sicer na tak način;
WiFi4EU
Komisija je danes predstavila novo pobudo, s katero bi vsem zainteresiranim organom omogočila, da vsem državljanom ponudijo brezplačno povezavo Wi-Fi, na primer v javnih stavbah, zdravstvenih zavodih, parkih in trgih ter v njihovi okolici. Z začetnim proračunom v višini 120 milijonov evrov ima ta nova shema bonov za javni dostop potencial, da zagotovi povezljivost na tisočih javnih mestih, kjer bi se vzpostavilo 40 do 50 milijonov povezav Wi-Fi dnevno. Financiranje za namestitev lokalnih brezžičnih dostopnih točk naj bi bilo na voljo kmalu po sprejemu sheme s strani Evropskega parlamenta in držav članic. Prednosti tega projekta naj bi do leta 2020 izkoristilo vsaj 6 000 do 8 000 lokalnih skupnosti. V skladu z direktivo o elektronskem poslovanju lokalni organi, ki te storitve ponujajo svojim pripadnikom, ne bodo odgovorni za vsebino, ki se prenese preko njih.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.801
636
113
Ampak v Sloveniji že imamo precejšnjo pokritost z brezplačnimi wifiji, takšne ali drugačne oblike. Če bodo pa to standardizirali, pa še toliko bolje, da ne bo imela vsaka občina, mesto oz. ustanova nekaj svojega.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.041
3.556
113
41
Lj
Brez veze da se trudjo, ker bo omejitev podatkov smešna, enako kot zdaj, ko lahko s 4G hitrostjo porabiš omejitev v parih minutah.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
No... če gre za legalno uporabo (beri: neko normalno brskanje po spletu) imaš tistih nekaj GB na mesec vrh glave. Meni se poraja vprašanje smiselnosti tovrstnih free wifijev? Ker dandanes ima že "vsak", ki ima željo in potrebo po konstantnem brkljanju po telefonu dovolj zakupljenih podatkov. Pa nikoli nisem imel polnega paketa oh in sploh, a zadnja leta opažam, da ne vem kdaj sem se nazadnje povezal na nek javni wifi. Izguba časa, odzivnost lte-ja v mestih je pa itq top.

Ok, za turiste ne rečem, špica, da kamorkoli prideš, imaš free net, ampak bomo res šli za druge ljudi postavljat dodatno infrastrukturo?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
5G bi naj poenotil vse, torej ne bo več ločenih Wi-Fi in mobilnih omrežij, ne bo več SIM kartic in boš lahko vse storitve uporabljal v 'enem' omrežju. Poleg tega je načrt 5G-ja ponudit omrežje s tako nizkim ping-om, da bodo podatki prihajali v praktično realnem času, kar bo predvsem pomembno za samovozeče avtomobile.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ok, point taken... ja, streaming je edina potencialno problematična stvar glede količine podatkov (čeprav tudi ne več toliko od kar imamo mpeg4). Si pa upam rečt, da so operaterji pogruntali, da se pač tako kot za klice "splača" ponudit tudi neomejen prenos podatkov, da so konkurenčni en drugemu. Tako da pomoje bomo v roku petih let vsi, ki smo na tem da (sploh) rabimo podatke na unlimited paketih.

Sicer podpiram nove tehnologije, a ne prime se vse, lep primer je IPv6, ki so ga 5(10?) let nazaj oglaševali kot da to bo "zdej zdej" in da bo networking oh in sploh poenostavljen... pa se mi zdi, da smo še daleč od splošne uporabe. Sploh v EU prostoru...

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
IPv6 je nujen, če boš v prihodnosti želel imeti direktno povezavo v svet. In niti ni več tako zelo daleč od splošne uporabe (vsi večji ponudniki storite imajo vzporedno strežnike že na IPv6). So pa operaterji zaenkrat zelo konzervativni pri uvajanju IPv6. Bo pa vedno več tega... ali boš za NAT-om, ali pa na IPv6.