Fotografiranje artiklov - cena

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Koliko računati za fotkanje artiklov?

Količina artiklov je zaenkrat še neznana, sklepam pa, da jih bo kar veliko, saj gre za spletno prodajo. Se cena določa na komad ali kako drugače? Sem seveda štejem tudi postprodukcijo.
Opremo imam sam, vključno s "prenosnim studiem", izdelki pa so manjši.

Pa še to... se bolj izplača delo preko avtorske ali podjemne pogodbe?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
poglej cenik pri katerem fotografu. Kaj google sigurno najde.

ali pa si zračunaj sam. Ampak potrebuješ vsaj približno št. aritklov.
Potem pa doma poslikaj in obdelaj 10 predmetov, ki jih najdeš v stanovanju in vidiš kolk časa si potreboval, naprej pa matematika:)

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Glej tukaj: http://www.productphotography.com/pricing/ Ne samo cene ampak tudi kaj vse vpliva na ceno. Same cene pa prilagodi trgu (geografsko in branža - ne moreš enako računati za fotkanje čokoladic ali pa high-end ur, čeprav so podobno velike stvari).

Zelo odvisno je od tega koliko časa porabiš na fotko. Načeloma se računa po kosu, količinski popusti so tu samoumevni (primer na linku je npr 60% za 100+ fotk).

Nazadnje ko sem jaz gledal te primerjave, sta bili avtorska in podjemna pogodba zelo neugodni opciji. Popoldanski s.p. se je bolje splačal. Razen če gre za one-time deal.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Koliko računati za fotkanje artiklov?
Količina artiklov je zaenkrat še neznana, sklepam pa, da jih bo kar veliko, saj gre za spletno prodajo. Se cena določa na komad ali kako drugače? Sem seveda štejem tudi postprodukcijo.
Opremo imam sam, vključno s "prenosnim studiem", izdelki pa so manjši.

V Avstriji, legalen studio, izkušnje, kvaliteta, za 500 artiklov kakih 1000 evrov. Če ne več...

V Sloveniji, konkurenca "fantkov", študentkov 1. ali 2. letnika fotografije ali oblikovne šole, znancev, ki znajo vse - bo cena na pol zastonj.

Naročnik bo brez najmanjšega dvoma dobil tudi protiponudbe, nižje od 100 evrov, seveda "gotovina"...

In tako (nam) ni pomoči!
Ljudje z neplačanimi položnicami delajo za 2-3,5 evrov na uro. Amortizacija tehnike, objektivi po 2500 evrov, gorivo, se v tej državi pri projektih/ponudbah NE UPOŠTEVA.

Znanje pa pravtako ne. Važno je le, da se na fotkah kaj vidi...

Je pa res, da je za drek, imenovan splet, marsikaj čisto v redu. Včasih je še preveč dobro. Glede na prodajne rezultate...

Zakaj preveč dobro?
Ker večina nima a ma baš nobenih kriterijev glede fotografij. Ker cele dneve eden drugemu kažejo fotke na mobilcih in je fotka, narejena z mobilnim telefonom, za njih žal - referenca...
bonk.gif

Vse, kar je tehnično/izrazno bolje od tega pa je brezveze, celo kao preveč dobro,

Sledi seveda takle dialog: A 30 evrov po fotki? Ste zmešani? Kolega od kolega za 30 evrov pofotka 150 fotografij! In to z studijskimi blici!
aplauz.gif

Na mesto fotografiranja pa seveda pride s Prevoz.org, nazaj pa gre, glede na izjemno visok honorar - peš... Da mu sploh kaj ostane...
evil.gif

Nazadnje urejeno:

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Tele cene se mi zdijo kar precej zasoljene. Uspel sem najti nekaj cenikov parih slovenskih ponudnikov, posamezna fotka artikla je od 2 pa do 20 € s postprodukcijo vred.
Popoldanski s.p. ne pride v poštev, ker gre za one-time deal... od časa do časa, redno službo imam, sicer povsem drugo branžo. Stranka pa rabi račun oz. bi rada to zadevo dala v stroške, tako da bo treba kar pogodbo. KOlikor pa sem uspel izvedeti, je avtorska manj obdavčena.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Se povsem strinjam z napisanim. Žal je tako... in enako se je zgodilo tudi z izdelavo spletnih strani. Včasih je bil to donosen posel, danes moraš ponuditi nekaj več, biti unikaten, drugačen od študentov, da te stranka izbere in je pripravljena plačati malo več kot študentu. Pa zavedati se mora, da lahko s tem tudi veliko pridobi.,
Ko gledam kakšne spletne strani, kjer so izdelki pofotkani kar s telefonom, seveda neobdelane, artikli so kar na prvi podlagi, ki je prišla pod roke, celo na parketu ali tepihu... Ah, katastrofa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.695
6.716
113
pri taščici
Avtorska je nekoliko manj obdavcena kot podjemna. Sta pa obe priblizno 50%.
Pri avtorski moras paziti da bos naredil "avtorsko delo"

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.850
682
113
ksz...

Popoldanskih s.p.-jev že dolgo časa več ni. Imaš samo navadni in normirani s.p. Prispevki pa so odvisni od tega, ali ti jih plačuje delodajalec (torej si zaposlen nekje drugje) ali si jih plačuješ sam. Tukaj sem našel nek informativni izračun: http://data.si/blog/2015/01/12/konkretni-izracun-s-p-i-n-avtorska-pogodba/

Je pa normiran s.p. (če ti delodajalec plačuje prispevke) zelo poceni in se lahko za večje zneske celo bolj splača kot avtorska pogodba. Stroški so ~60€ za prispevke in ~4% za davek na dohodek.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.590
9.809
113
40
MB
popoldanski s.p. je zakonsko isti kot navadn, le da maš prispevke plačane z drugega naslova.

imam isto vprašanje, ampak se gre za fotografiranje avtomobilov za prodajo.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ja, to je res, ampak se vedno se pogovorno rece popoldanski sp. Ne vem pa, ce se za en mesec to sploh splaca odpirati. Avtorska, zmenis se za neto cene, to je to.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.850
682
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ja, to je res, ampak se vedno se pogovorno rece popoldanski sp. Ne vem pa, ce se za en mesec to sploh splaca odpirati. Avtorska, zmenis se za neto cene, to je to.

Pogovorno se marsikaj govori, pa še to ne pomeni da je res. Pri (starem) popoldanskem s.p.-ju je bil namreč omejen tudi delovni čas, zato se mu je tudi reklo popoldanski
wink-1.gif

Sedaj te omejitve več ni, zato tudi več nima smisla govoriti o popoldanskem s.p.-ju.

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Kaj pa da najdeš kakšnega znanca s podjetjem, ki bi ti izdal račun, oz izdal račun naročniku, vidva pa potem poračunata...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.019
183
63
Delovni čas ni bil omejen... kolikor je meni znano, če si hotel odpreti popoldanski s.p., si moral biti v delovnem razmerju za polni delovni čas 40 ur na teden... enako je tudi zdaj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.600
1.204
113
Celje
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
Same cene pa prilagodi trgu (geografsko in branža - ne moreš enako računati za fotkanje čokoladic ali pa high-end ur, čeprav so podobno velike stvari).

Tole mi ni jasno. Zakaj bi v recimo Ljubljani računal več za fotkanje kot v "Prekmurju"?
Predvsem pa zakaj bi bilo fotkanje dragih kosov dražje kot nekih poceni artiklov? Seveda pri enaki pripravi in enako porabljenem času v postprodukciji.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Zakaj pa je cena kave/pice/frizerja.... dražje v Lj kot na Goričkem? Količina dela in sestavine so popolnoma enake. Cena se vedno prilagaja trgu.
Kot drugo pa je podal malce neposrečeno primerjavo. Namreč fotografija čokoladice ni ravno neka umetnost (recimo kot kataloški produkt), med tem ko je fotografija neke ure pa lahko že kar kompleksna stvar zaradi odsevov in podobnega. Tako da malce težko rečeš, da je fotka enega artikal povsem enaka drugemu.