Foto Studio

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
No, kje in kako najbolj smiselno pri nas priti do studijskega fotkanja. Se da kje najeti studio za "normalno" ceno, ali se bolje splača opremiti svojega?
Rad bi končno enkrat poskusil tudi to vrsto fotografije, pa nimam prostora.
redface-1.gif

Za to kolikor bi jaz rabil (nekajkrat mesečno) se mi zdi najem opremljenega studia boljša opcija, vkolikor to niso neke zasoljene cene...

Če pa govorimo o projektu "Lastni studio": Je tu že kdo razmišljal/storil kaj v tej smeri? Je smiselno iti v partnerstvo s še kakim fotografom ali je najbolje biti sam na svojem? Problem verjetno nastane pri deljenem času za dostop studia...
Pa kakšne prostore je pametno še imeti, poleg glavnega prostora kjer fotkaš? Kopalnico, garderobo?

No glede opreme mi je jasno kaj vse je treba imeti. Kar mi pa ni jasno, je to, kje pri nas se vse to da nabaviti.

Da ne bo kdo mislil, da bi pa zdaj rad čez noč postal ne vem kak playboy fotograf.
rolleyes-1.gif

Me bolj zanima portretiranje, modna fotografija, glamour ali pa pin-up.
Me zanimajo vaše izkušnje in misli.
So pri nas kaki tečaji glamour/fashion fotografije?
17758-icon_confused.gif

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
64
3
8
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:
No, kje in kako najbolj smiselno pri nas priti do studijskega fotkanja. Se da kje najeti studio za "normalno" ceno, ali se bolje splača opremiti svojega?
Če se prav spomnim, se da pri Deanu Dubokoviču v Medvodah najeti studio.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
U kul, hvala obema. Se bom pozanimal. Upam, da bom imel čas za tole delavnico. Portretiranje mi sicer ni tako tuje a nasvetov o osvetlitvi ni nikoli preveč.
smile-1.gif

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Ja, saj to se non stop dogaja. Fino pa je, da spremljaš te foto forume, jaz jih sicer bolj malo zadnje čase.
Recimo na tem portalu totifoto so občasno kake variante. Sedaj je na vrsti izlet v park Herberstein zlo poceni. Imamo kar veliko kolegov iz portala in tako druženje je tudi poučno, veliko zveš kaj se tiče fotografije. Kake delavnice ponuja tudi digitalna akademija in pa portal slo foto.net, s katerim mam jaz neke čudaške izkušnje. Nema veze. Opcij je ogromno, studio pa se da tudi opremit sam.
Društvo Totifoto, ki se nahaja v Mariboru pa ima menda tudi foto studio, katerega uporaba je za člane društva brezplačna, če se ne motim.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Sem malo računal stroške lastnega studia. Vsekakor moraš že imeti svoj prostor. Samo najemnina primernega prostora te v pol leta stane toliko kot vsa oprema, ki jo potrebuješ...

Maribor kot sedež foto društva pa je zame, krajnčana malce predaleč.
smile-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, oprema se najverjetneje dobi cenje kar v tujini, ne vem sicer, kje boš najemal, ampak to, da praviš, da najemnina pride v pol leta toliko kot oprema, se mi zdi malo čudno. Kaj od opreme pa imaš v mislih?

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Računal sem za prostor odvisno od lokacije in velikosti, cena tam od 300 - 500 evrov (za manj dobiš le 2x2 m špajzo, kar je več, je pa že predrago) To znese od 1800 do 3000 evrov najemnine v pol leta.
Z "vso opremo" sem imel v mislih take stvari, ki ti omogočajo normalno kvalitetno delo in ne pretiravanja, bistvo je, da bi s to opremo lahko začel fotografirati. Potem pa v skladu z lastnim napredkom in finančnimi zmogljivostmi nadgrajuješ opremo.

Med opremo ne štejem samega fotoaparata in objektivov, to že moraš imeti od prej. Če nimaš fotoaparata, potem res nimaš za kej postavljati studio.
smirk-1.gif

Sicer pa, kakor jaz gledam na to, potrebuješ:
luči, 500€, preden protestiraš, sam priznam, da sta zame dve luči za začetek velik zalogaj
motoriziran roller system za štiri ozadja plus dve, tri role papirja, skupaj okoli 200 - 300 €, s tem da bi bilo papir morda pametneje kupiti pri kakšni domači papirnici. Poleg tega se da tu prihraniti tudi, če namesto sistema postaviš stojala za ozadja.
camera stand 400€. spet se da ogromno prihraniti z uporabo tripoda, kvalitetnega dobiš že za manj kot 200€.

Verjetno sem še marsikaj pozabil našteti pod osnovni komplet, vendar pa tudi pri najemnini nisem upošteval dodatnih stroškov (elektrika ipd).

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Ah, saj če si v Kranju, maš pa tolko več možnosti. Razni foto klubi ponujajo brezplačno uporabo studia, če si član, tako, da...

genorio

Zelenc'
6. mar 2008
3
0
1
Če želiš delat fotografije za nove biometrične potne liste, potrebuješ kakšno posebno opremo in moraš zadostiti kakšnim točno določenim pogojem? In koliko bi te približno stala nabava opreme solidno opremljenega studia za fotografiranje portretov?

Hvala za info.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
rabiš fotič, pa enobarvno steno (da lažje potem nardiš pravilno ozadje)
smile-1.gif

ne rabiš nobene super duper opreme.
jst sem svojo deklino kr doma v sobi pofotku, pa niso čist nič kopliciral. edino navodila moreš najdet na netu, kjer piše kako velika mora biti glava, resolucija, in kolk prostora okol glave. ker potem to tam ko daš delat potni list imaj neko šablono in če se slik ane ujema po šabloni ti jo zavrnejo. vbistvu je bolj važno to razmerje velikost glave in ozadja.