Fotkanje zabave v temnem prostoru z D-SLRjem.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Zdravo!

Malo se učim tehnike fotkanja in par dni nazaj sem probal pofotkati zabavo, ki jo je priredil kolega. Ambient je bil precej temen, temno pohištvo, nizka osvetlitev, skoraj tako, kot bi bil ob svečah, obleke pa večinoma temni suknjiči pod njimi pa bele srajce. Probaval sem različne nastavitve ampak mi vseeno ni uspelo naredit dobre fotke. Ali je bila pretemna ali pa je bila bela in svetli deli ljudi (obrazi, pleše) povsem prežgana.

A mi lahko kakšen mojster malo na hitro svetuje, pribl. kako naj nastavim fotič v taki situaciji, kaj je treba pazit.

Oprema: Olympus E310 + objetiv, ki je bil zraven + zunanji fleš.

Hvala!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Korektne fotke, vendar brez presežkov, boš dobil, če boš uporabil fleševo funkcijo bounce. Glavo fleša usmeri v strop ali v belo steno, odboj svetlobe bo precej zmehčal sence pa še scena ne bo presvetljena. Druga opcija, v povezavi z ISjem, če ga ima fotoaparat, je, da dvigneš ISO, fleš uporabiš samo za zamrznitev ljudi, torej za dosvetljevanje, prostor pa osvetliš z ambientalno svetlobo, torej svetlobo, ki jo zagotavlja ambient. Tu ti IS pride zelo prav.

Natančneje moraš povedati, za kateri fotoaparat točno gre, ker Olympus modela E-310 ni nikoli naredil.
confused-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
E-510 ima image stabiliziation (IS), torej si s tem lahko pomagaš. FL-36 je pa za odboje v večjih prostorih morda malo šibek. Boljši bi bil FL-50, ki je pa seveda ustrezno dražji.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Flash daj na kot 45 stopinj npr, rocna nastavitev ISO800, F2.8 do F4.0 nekje, hitrost pa 0.5s do 1/40.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
A ne bo pri tem času slika že zmazana. Verjetno bi blo treba malo krajši čas.

Bom ob prvi priliki preizkusil, kako se tole obnese.

kateri IS pa naj izberem, IS1 ali IS2? Kaj je sploh razlika?

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
A ne bo pri tem času slika že zmazana. Verjetno bi blo treba malo krajši čas.

Bom ob prvi priliki preizkusil, kako se tole obnese.

kateri IS pa naj izberem, IS1 ali IS2? Kaj je sploh razlika?

IS nima veze tolk. IS1 uporabljas kadar je objekt ki ga slikas staticen, IS2 pa kadar ga z objektivom sledis npr.

Tale slika je npr narejena:

fbimg8600.jpg

ISO800, F3.2, 1/2sec

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
js dam še en predlog - če bo več folka na fotki, ne sam ena oseba - zapri blendo vsaj na f/4, če ne še bolj. če ne se ti hitro nardi, da maš ostrega samo tistega, na katerega si ostril.

sem se ravno v petek igral in delal z zelo dolgimi časi, pa je blo vse kul. še lepe efekte lahko dosežeš.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Evo da si sposodim kako pa na Nikon D60 zadevo poštimat flashe je SBS 600