fotkanje za spam kataloge

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ponuja se mi možnost za slikanje manjših izdelkov, pa se še mal okol cene lovimo.
izdelki so majhni, recimo max je 20x20cm.
kaj predlagate kolk bi računal na sliko/izdelek? (treba fotkat, morda mal barvno popravit pa izrezat da je na belem ozadju ali ozadju po želji) bo pa tega materjala kar dosti, plačilo pa preko avtorske.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
In koliko časa računaš da boš porabil za vse delo? Vključno s samim fotografiranjem, obdelavo fotk? Meni se še najbolj logično zdi, da računaš na uro, pa je stvar rešena, razen če ne zahteva neke res hude priprave prostora itd. Softbox pa itak lahko nardiš doma.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ko sem delal testne slike in zaradi slabega softboxa sem porabil cca 20min/izdelek. ker so bli kromirani izdelki je blo potrebno fajn lovit idealne postavitve, da ni blo vse črno in da se not ni vidla okolica. sej potem sam izrez je šel kar hitro, ker mi pen tool ne dela težav, vendar če je izdelek čudnih oblik spet nekaj časa vzame. ko bom pogruntal sistem bo šlo sigurno hitrej.
softbox bo potrebno zaradi prostorske stiske vedno znova postavljat.

plačilo na uro, morda tudi, vendar dopovedat naročniku, da zakaj sem 1x v eni uri naredil 5izdlekov, drugič pa 15, ali pa če postavim normo "5"izdlekov/uro sam potem je enako kot če računam na izdelek.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.320
10.618
113
ko prvič delaš je vedno tezko, zato pac oceni neko cifro..pac to je riziko ko neko delo delas prvic, ce bos dlo dobro opravil, bos delo tudi dobil drugic in nato tudi zanl bolje racunati...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
s testnimi slikami so bli zadovoljni, tko da enga asa že imam v rokavu, trenutno je cena tabu tema. Noben si ne predstavlja, da je vseeno nekaj dela, pa čeprov na hitro zgleda kot da buliš v belo škatlo in prtiskaš na gumb.

če s ene motim je uporabnik disco nekaj delal v tej smeri, upam, da se oglasi in da kak nasvet.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ja dela z studijsko fotko izdelkov ni malo, sam sem že kar nekaj pofotkal pa imam raje račun na število fotk oz. izdelkov, se mi zdi bolj pošteno tako zate kot za stranko.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tudi jaz ti predlagam ceno glede na fotko.

zadnjič sem enkrat izstavil račun, pa me kličejo, zakaj toliko - tolk pa tolk fotk, taka pa taka cena. ko so zadevo videli s te strani, so mi že naslednji dan nakazali denar.

pri revijah je fotka plačana nekje 10 - 20 €. zdaj pa računaj. glede na to, da delaš maso fotk, si postavi neko normalno ceno, pa cena fotke se bo zdela smešno nizka ... čeprav ne bo ...
wink-1.gif

štekaš?
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
mi je pakul mal razjasnil nebo (HVALA!) pa še na netu sem šel mal pogledat cenike in sem se odloču da "krepko" zvišam ceno glede na prvo postavljeno. Če se strinjajo kul za mene, če pa ne pa pač ne. Jst lahko brez tega dnarja, če pa oni dobijo cenejšga fotografa pa svakajim čast:) zdej sam še čakam na odgovor.

hvala tudi ostalim k ste pomagal.

nero_x

Zelenc'
2. okt 2008
7
0
1
Čakaj malo. Postavljaš neko standardno ceno za tabletope, delaš pa neke polovične izdelke? Kromirane izdelke z enim softboxom? Se hecaš? Imaš tabletop mizo? Režeš predmete v PS in jim pol rišeš sence na belem ozadju?
Pokažeš kak sample?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ceno ki sem jo postavil je še vedno krepko pod cenami na spletu.
in ja režem v photoshopu, delam senčke in menjam ozadja.
testni izdelki so bli narejeni z garažno opremo. če si podamo roke grem nabavit bolj profi stvari in mi ne bo težko 2-3mesce delat samo zato da si povrnem opremo.

kaj je za tebe polovični izdelek in kaj profi?
če jaz slikam v mini home made studiu vrednem par 100€ ali pa ti v profi vredenem par k€ in če na koncu naredima enak rezultat, zakaj bi že ti lahko imel večjo tarifo kot jaz? Ker ni dnar na roke, morem tudi jaz plačat davke tako kot ti za svoj s.p. (glede na reakcijo predvidevam, da se s temi stavrmi bolj profi ukvarjaš)

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Kake fore imajo eni.
bonk.gif
Človek mora od nekje začet. Sej tudi Rossi ni začel dirkat že v MotoGP, ali pač?

Pa dobro luč, Fusion, ker jo boš potreboval.

nero_x

Zelenc'
2. okt 2008
7
0
1
Lej stvar je zelo enostavna. Ljudem, ki se preživljajo izključno s tem, zmanjšuje vrednost s svojimi polizdelki. Da ne bo nesporazuma, meni osebno sploh ne ker nisem v tem fohu.
Že odkar se je digitalna fotografija razpasla med amaterje je nivo kvalitete s katero se zadovolji kupec drastično padel.
Ne moreš ti neko stvar, ki jo v PS-ju obrežeš in postaviš na poljubno ozadje poimenovat tabletop.
Saj pravim, naj pokaže sample, pa da ocenimo. Ker vem kako je fotkat kromane izdelke. Pri kromanih izdelkih brez dobre mize in polarizacijskih filtrov za luči ne gre.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Niso amaterji tisti, ki znižujejo ceno fotografije ampak mediji enostavno niso pripravljeni plačat kvalitete, ki je večina ljudi itak ne opazi in potem objavljajo nekvalitetne fotke, ki jih dobijo za drobiž. Res pa je, da fotografija ni več tak biznis kot je bila včasih. V veliko primerov fotografi zaslužijo ravno toliko, da opremo amortizirajo...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
OK, razumem. Tudi meni gre na organ zniževanje cene in s tem posledično vrednost dela. Ampak pred leti fotografska oprema ni bila tako dostopna kot je danes. Posledično s tem vsak, ki ima 5 minut časa, se lahko ukvarja s fotografijo, če le ima nekaj denarja. Danes pofotkaš (itak dela vse avtomatika), preneseš na računalnik in že lahko gledaš fotke. Še ne dolgo nazaj, če si hotel videti svoj fotografski izdelek, ti je šel najmanj eno popoldne in še denar za razvijanje fotk, ki pa ni bilo tako malo.
Pred leti si moral imeti tudi več fotografskega znanja in tudi "občutka", da kasneje nisi bil s pogledom na razvite fotke razočaran. Kaj pa danes? Danes pa mirno škljocaš in potem kar ti ni uspelo na PCju popraviš. Kar ne veš, vprašaš strica Gugla, pa ti on zarola kaki photoshop tutorial in voila fotka je tukaj.
Dostopnost in razširjenost v vsaki panogi razvrednoti delo, zato pa je potrebno znanje, da opravljaš delo, ki ga malokdo zna in ga temu primerno zaračunaš.

PS: Kolega ima Canon 350D. Fotka zmeraj na avtomatiko, v PSju vse naredi z avtomatiko. Še nazadnje na enem primeru, sem mu svetoval, če ne bi raje fotkal z bolj zaprto zaslonko, me je samo pogledal in
13.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Podpis pod ziggyjev in Rikolusov post.

Vse je nagnjeno k stalnemu razvoju, evoluciji. Kdor se temu ne more prilagoditi, ga bo povozil čas. Pa ni tako samo pri fotografiji. Glasbena industrija raje jokca kako zlobni pirati pretočijo bajne količine muske prek interneta, da bi pa sami naredili kaj podobnega, pa jim ne pade na pamet. Pred dvajsetimi leti so informatiki po firmah hodili v belih plascih, danes je sistemski administrator lahko ze sosedov mulc, prek studentskega servisa.
Dokler so tehniko in tehnologijo pri fotografiranju obvladali le redki posamezniki, so bili umetniki, zdaj je to ze vsak. Kdor bi se s tem rad resno ukvarjal, mora pač najti tako trzno niso, kamor nedeljski fotografi ne morejo prodreti. Prodaja fotk na istock to zagotovo ni...

Kljub temu, smo/so v podjetjih včasih pripravljeni plačati kar visoke vsote za kake dobre fotke. Vendar pozor - ne plačajo fotke kot dela, umetniskega presezka. Fotko mastno placamo predvsem zato, ker je "unikat" in zelimo, da unikat tudi ostane. Torej placamo ekskluzivne pravice za objavo določenih fotk. Aja, pa bejba na sliki mora bit lustna.
wink-1.gif